21.12..2016., Dom sportova, Zagreb - Kontinentalna hokejaska liga, 43. kolo, KHL Medvescak - Metallurg Magnitogorsk.Goran Bezina.                  Photo: Igor Soban/PIXSELL

Zbogom Rusi: Nećete nam previše nedostajati

Hokejaški Zagreb vrlo vjerojatno gleda posljednje mjesece nastupa u drugoj najboljoj ligi svijeta. Nakon četiri sezone Medveščak napušta KHL i vraća se u EBEL
Lijepa hokejaška bajka i odlična priča se izlizala, pa i potpuno potrošila. Medveščak odavno više ne rasprodaje Dom sportova, tribine su sve praznije, a šanse da momčad dogura do playoffa su praktički teoretske. Medveščak tavori na dnu Zapadne konferencije KHL-a i preostalim fanaticima gledanje onog što im omiljena momčad prikazuje na ledu jest patnja ali to nije niti poanta ove priče.

Ono što želimo vam najaviti jest – Medveščak odlazi iz KHL-a. I to je zapravo najbolja moguća vijest za sve ljubitelje hrvatskog hokeja. Prema informacijama koje već mjesecima kolaju oko kluba, ljeto donosi selidbu KHL momčadi iz Zagreba u London. Nisu nimalo slučajno ‘medvjedi’ u predsezoni odradili dio priprema na ‘otoku’ i odigrali dvije utakmice s klubom koji je uvjerljivo prvi u njihovoj ligi – Cardiffom. I rasturili ih s ukupno 10-1, a nisu se baš ni trudili previše.

Britanci s hokejom baš nisu na ti, kao i Hrvati, ali London barem nudi novo ogromno tržište i priliku da ruski oligarsi sa svojim momčadi svrate do svojih nekretnina u posh kvartovima i obave shopping dok pokušavaju Englezima prodati sport kojeg tamo malo kog zanima. Hokej na ledu im ima ogromnih problema s financiranjem, a London nema prvoligaša više od desetljeća. Raspao se početkom 2000-ih zbog dugova. Danas nemaju niti drugoligaša, tek nekakve rekreativne klubiće u amaterskim ligama. Želimo im svu sreću, ali nekako vjerujemo da će Dinamo prije prezimiti u Europi, nego hokej zaživjeti u engleskoj metropoli.

Ako ništa drugo, u Zagrebu su u početku imali punu dvoranu i eksperiment s brojim kanadskim i američkim igračima u dresu hrvatskog kluba. Oni su nakon više-manje neuspješnih pokušaja za dobrom NHL karijerom stizali u našu metropolu i bili u izlogu bogatim Rusima. Medveščak ih ionako nije mogao platiti po tržišnoj vrijednosti, ali bi se ugovor potpisao tako da bi igrač u slučaju ‘zadovoljavajuće ponude’ mogao ga lako raskinuti u dogovoru s klubom. Hokejaš je tako dobio savršenu priliku biti u izlogu za bogatije klubove.

Photo: Andrea Rastowsky/ KHL4all

Photo: Andrea Rastowsky/ KHL4all

U idealnim okolnostima, nitko normalan na to ne bi pristao, ali ‘medvjedi’ su morali. Kako stiže zima, svlačionica postaje kolodvor, gdje svatko kome zašušti koja rublja ili dolar više odlazi konkurenciji. Tako se ne može voditi uspješno klub, ali Medveščak je pristao igrati na način kako su bile karte podijeljene.

Na valovima euforije prve sezone su ‘medvjedi’ osigurali playoff i ekspresno bili pometeni od češkog Leva. Ostalo je bilo rezultatski za zaborav i nemoguća misija kluba koji je zapravo debelo živio iznad svojih mogućnosti i ovo je više nego častan uzmak. Igranje u KHL-u je preskupa igračka, a i posljednju nadu zagrebačkog društva da se može iskamčiti kakva lova od Rusa je uništila hrvatska politika koja dvije godine nije imenovala ambasadora u Moskvi, a i premijer Plenković je naljutio Ruse posljednjih dana izjavama o političkoj situaciji u Ukrajini. Otkazan je i hrvatsko-ruski gospodarski skup…

Naći glavnog sponzora na hrvatskom tržištu koji će ulupati u samo jednu sezonu 30 milijuna kuna je potpuna utopija, a i s time si ne bi previše pomogli. SKA iz Sankt Peterburga tri najskuplja igrača (Kovalčuk, Dacjuk i Vojnov) plaća s oko pet milijuna dolara po sezoni. Po hokejašu, naravno. Osnovna plaća, bez bonusa. U Domu sportova su sklepali cijelu momčad za manje od tih pet milijuna i još je igračima kasnila lova. Dugovalo se na sve strane.

Vodećim ljudima KHL-a nije bilo nimalo drago, tako se lako kvari ugled kluba i lige. Zbog dugovanja prema bivšim igračima Medveščaku su lani suspendirali dolazne transfere usred sezone, a i klupski predsjednik Damir Gojanović je dobio suspenziju. Što god to značilo. Društvo iz druge najjače lige svijeta više neće imati tih problema – Medveščak se vraća u regiju. Potrebno je samo pošteno odraditi ovu sezonu do kraja, a onda će igrači s višegodišnjim ugovorima put Engleske u novi dom. Navodno i sportski direktor Aaron Fox i njegovi suradnici.

Medveščak - Barys AStana photo by Andrea Rastowsky

Medveščak – Barys AStana photo by Andrea Rastowsky

Od sezone 2017/2018 u Zagrebu će se igrati znatno jeftiniji EBEL. Proširenu austrijsku ligu koju su i igrali prije odlaska do društva ruskih milijardera. Nedostajat će nam čarobni Dacjuk, ‘ne buš zabil gajbu Ilija’ Kovalčuk i ostale zvijezde, ali ljubiteljima Medveščaka sve te silne ruske momčadi nisu značile previše. Nije bilo nikakvog rivalstva, Metalurg iz Novokuznjecka ili Avangard iz Omska, tako je bilo svejedno. Uz to, igralo se u suludom NHL ritmu, u serijama domaćih ili gostujućih utakmica. Zagreb nije Toronto da tri puta u četiri dana rasproda dvoranu. S lošijim rezultatima došlo je do toga da danas u dvorani nema niti 2000 gledatelja, a stiže savršena prilika da se opet napune tribine protiv starih znanaca.

Zagrepčani će opet gledati okršaje s ljubljanskom Olimpijom, opet će stići dobra-stara Alba Volan i nova prilika za zagorčati život mrskom Salzburgu ili KAC-u. U momčadi će se valjda naći i mjesto za kojeg domaćeg igrača jer domaći klinci tu priliku zaslužuju. KHL-u naravno nisu mogli niti primirisati. Sjećate se Hećimovića, Serticha, Prpica i ostatka društva? Navijači su znali napamet njihove brojeve i prepoznali bi ih na ulici. Danas je kupovina klupskog dresa prava kocka. Dok naručite dres i inertno društvo iz klupskog Fan shopa vam ga dostavi – postoji velika šansa da vam je klub već prodao omiljenog igrača.

Zato će KHL ostati kao jedna bajka koja nije imala šansu zaživjeti. Hrvatski hokej je kvalitetom miljama ispod rivala iz EBEL-a. Mlade reprezentacije su četvrta liga svjetskog hokeja s tendencijom pada, a pitanje je i kako zadržati solidan kontinuitet koji su naturalizirani igrači dali seniorskoj reprezentaciji. EBEL bi mogao biti rješenje, ako se pruži domaćim igračima prava prilika za razvoj, a ne da s 20 godina lagano odlaze u veterane jer za njih mjesta nema u tri zagrebačka kluba.

Nema smisla ni pričati kako Savez nije učinio previše za razvoj hokeja u Hrvatskoj, već za kraj ćemo samo istaknuti da je najbolja vijest za hrvatski hokej u 2016. godini stigla nekidan iz Siska. Tamošnje klizalište će konačno biti natkriveno i nastat će dvorana kapaciteta 1960 gledatelja. To je ono što treba hrvatskom hokeju. Dvorane i razvoj, a ne spektakl na jako klimavim nogama. I zato, KHL – hvala na četiri godine druge najbolje lige svijeta u Domu sportova, ali nećete previše nedostajati. Do svidanja, spasibo!

Photo: 21.12..2016., Dom sportova, Zagreb – Kontinentalna hokejaska liga, 43. kolo, KHL Medvescak – Metallurg Magnitogorsk.Goran Bezina.                  

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Piše: DJ

Zbogom Rusi: Nećete nam previše nedostajati

Do svidanja?

Thank you for the vote!