Photo: youvebeenczeched/Flickr

[WCoH] Česi bez Jagra i s dvojicom KHL-ovaca

Nakon što su ranije danas objavljeni preliminarni rosteri Rusije i Finske za Svjetski Kup u hokeju na ledu, koji će se održati u rujnu, iz Praga je napokon stigao i češki. Izbornik Češke za ovo natjecanje danas je objavio imena šesnaestorice hokejaša koji su izborili preliminarni roster. Trenutno na spisku nema Jagra, a svoje mjesto izborila su i dva KHL-ovca: Michal Kempny i Vladimir Sobotka (oba Avangard).
 
Izbornik Češke za ovo natjecanje, Josef Jandač, očito se odlučio malo poigrati sa sjevernoameričkim novinarima, jer tamošnji mediji ne mogu vjerovati da Jagr nije na popisu. ESPN prenosi kako je Jagr prošlog tjedna zamolio stručni stožer da ga ne imenuje na preliminarnom rosteru jer se želi posvetiti NHL-u.
 
ESPN-ov Scott Burnside rekao je kako “nije iznenađujuće da Jagra nema, obzirom je nakon prošlogodišnjeg SP-a rekao kako neće više igrati za reprezentaciju. Ipak, Jagr ne pokazuje da usporava, Pantherse je odveo na vrh Atlantske divizije i teško je zamisliti Čehe bez njega.”
 
Dodaje da Česi “uzimajući u obzir da Česi nemaju dubinu u obrani, a napad isto nije nešto, izostavljajući Jagra iz rostera brdo na koje se moraju popeti postalo je još strmije.”
 
Prema očekivanjima na popisu su Jakub Voraček, Tomaš Plekanec i David Krejči.
 
Kao i Rusi, Jandač je odmah riješio pitanje vratara: Petr Mrazek, Michal Neuvirth i Ondřej Pavelec sigurno će u rujnu putovati u Toronto. Sva trojica brane u NHL-u, redovito su na vratima i neće im biti problem susresti se s igračima iz NHL-a niti će se morati privikavati na manji led.
 
Neuvirth, branič Andrej Šustr i napadač David Pastrňak nisu još odigrali nijednu utakmicu za reprezentaciju. Česi imaju problema i na plavoj liniji, pa je Michal Kempny ušao u cijelu priču.
 
“Problem je što smo deficitarni na lijevom beku, nemamo braniče u NHL-u koji su takvi radnici. Možda eventualno Jordan, ali on ne igra puno. Kempny je već igrao za reprezentaciju, zadovoljni smo s njim, igra u odličnoj ekipi. Po meni otvoren mu je put i prema NHL-u”, rekao je izbornik Jandač za sport.cz.
 
Jandač je dodao kako Marek Židlicky još nije odlučio hoće li se umiroviti nakon ove sezone te ga stoga nije stavio na popis.
 
Od braniča koji još nisu izborili roster su i Zbyněk Michalek te Michal Rozsival, a u napadu bi se mogli nametnuti još Jiři Hudler, Radim Vrbata, Aleš Hemsky i/ili Milan Michalek, koji je trenutno ozlijeđen.
 
Konačni rosteri moraju biti objavljeni do 1. lipnja, a na njemu se moraju nalaziti trojica vratara i dvadeset igrača u polju. Česi će u skupini igrati protiv domaćina Kanade (17. rujna), Team Europe (19. rujna) i SAD-a (22. rujna) u Air Canada Centreu u Torontu.

Preliminarni roster Češke za WCoH

VRATARI:
Petr MrazekDetroit (NHL)
Ondřej PavelecWinnipeg (NHL)
Michal NeuvirthPhiladelphia (NHL)
BRANIČI:
Andrej ŠustrTampa Bay (NHL)
Roman PolakSan Jose (NHL)
Radko GudasPhiladelphia (NHL)
Michal KempnyAvangard (KHL)
NAPADAČI:
Jakub VoračekPhiladelphia (NHL)
David KrejčiBoston (NHL)
Ondřej PalatTampa Bay (NHL)
Tomaš HertlSan Jose (NHL)
Tomaš PlekanecMontréal (NHL)
David PastrňakBoston (NHL)
Martin HanzalArizona (NHL)
Michael FrolíkCalgary (NHL)
Vladimir SobotkaAvangard (NHL)
Photo: youvebeenczeched/Flickr