Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

Vučinić: EBEL je naša realnost

Vladislav Tretjak legendarni je vratar Zbornaje, prema IIHF-u najbolji igrač 20. stoljeća, najuspješniji igrač SP (10 zlata, 2 srebra i 1 bronca). Danas je Tretjak 63 -godišnja živuća legenda, ali i predsjednik Ruskog saveza hokeja na ledu. Za sport.sme.sk dao je intervju u kojem se dotaknuo i sudbine KHL lige.

U ljetnim mjesecima Kontinentalna hokejska liga doživjet će neke promjene. Određeni klubovi napustili su ligu,  a neki novi će se vratit.

U novoj sezoni želimo više ruskih momčadi u KHL ligi” započeo je priču Tretjak. To znači povratak Spartaka Moskve, ali i Krila Sovjeta. Nakon dvije sezone završena je priča KHL Medveščak Zagreb, no Slovan iz Bratislave još uvijek je pod upitnikom. Od neruskih klubova tu su još kazahstanska Astana, bjeloruski Minsk, finski Helsinki Jokerit i Riga iz Latvije. “Nemam detaljne informacije, ali koliko ja znam Slovanu nitko neće zatvoriti vrata za KHL” rekao je Tretjak i dodao: “Sve ovisi o financijskim mogućnostima slovačkog kluba.

No prema navodima portala hokej.sk Slovan bi se mogao ipak vratiti slovačkoj Extraligi. Rok je 15. svibnja, do tada klubovi mogu podnijeti zahtjev za sudjelovanje u najvišoj instanci natjecanja u Slovačkoj. “Ako se do tada ništa ne dogovori, mi igramo u (Extra)ligi” rekao je Juraj Široki, izvršni potpredsjednik Slovana.

Slovan je u KHL-u igrao tri sezone, a dugovi posljednje sezone još nisu sanirani, prema navodima iz medija klub duguje igračima gotovo sve ovogodišnje plaće. Pregovori za sudjelovanje Slovana u češkoj Extraligi i regionalnom EBEL-u propali su.

EBEL je zagrebačka realnost, no trešnjevački oklopnici i dalje su članovi KHL-a

Protekli tjedan prenijeli smo informacije iz Rusije o otkazima ugovora čak šestorici igrača. Znači li to da igrači Heeter, Tomljenović, Flood, Katic, Kinrade, Glumac, Hedberg Murray, Pelletier i Wright imaju valjane ugovore za sljedeću sezonu? 

Ranko Vučinić: “Navedene i prenesene i informacije nisu službeno objavljene niti potvrđene od strane KHL-a ili KHL MEDVEŠČAK Zagreb stoga ne mogu komentirati nagađanja. Svakako je istina da neki od navedenih igrača više nemaju ugovore s KHL MEDVEŠČAK Zagreb jer su njihovi sezonski ugovori završili s 1.5.2015. sto je uobicajena praksa kod Ugovora koji nisu potpisani na više sezona.  Za sada ne možemo iznositi informacije o Ugovorima igrača za iduću sezonu sve dok Ugovori ne budu i službeno potvrđeni odnosno Ugovori završe, budu raskinuti ili se službeno nastave. Svakako je moguće kako ce neki od važećih Ugovora biti poništeni, a neki od završenih produženi stoga zahvaljujem na razumijevanju.”

Kakvo je trenutno stanje s potpisima igrača? Ima li kakvih novosti?

Ranko Vučinić: “Medveščak će uskoro, očekujemo najkasnije kroz 2 tjedna, najaviti svoju iduću sezonu i shodno s time i informirati medije, navijače i javnost o nekim od novih ugovora kao i novostima koje nas ocekuju na planu formiranja momčadi i načina djelovanja kluba u idućoj sezoni.”

Protekli tjedan rečeno je da će odluka o nastavku natjecanja u KHL biti uskoro, međutim Tretjak je napomenuo da za Slovan vrata nisu zatvorena, dok je Medveščak gotova priča?

Ranko Vučinić: “Ne mogu komentirati razloge, niti samu izjavu gospodina Tretjaka. Mogu potvrditi, na osnovu mojih saznanja i svakodnevne komunikacije s Ligom, kako ovo nije sluzbeni stav KHL-a. Medveščak je član KHL-a i po našem vjerovanju nastavlja svoje natjecanje u KHL-u i iduće sezone kako je i planirano. Klub će uskoro najaviti svoju iduću KHL sezonu kao i neke novosti u organizaciji i sportskom menadžmentu koje Klub planira uvesti u svojoj trećoj KHL sezoni.

Kako komentirate navode navijača koji bi rado vidjeli povratak u EBEL, jeftinija putovanja na utakmice, kao i poneki oblik “prirodnije” kompetitivnosti s momčadima iz regije naspram KHL-a?

Ranko Vučinić: “Ja ne mogu komentirati navode navijača niti njihove želje i razloge za iste. Vjerujem da ima navijača koji nisu prihvatili KHL, no jednako tako znamo da postoje navijači koji se ne žele odreći kvalitete hokeja koju nudi KHL kao i dolaska velikih klubova i igrača u Zagreb upravo zahvaljujući KHL-u. Zahvaljujući Medveščaku i viziji Damira Gojanovića, predsjednika Kluba, mi u Zagrebu imamo priliku gledati najvišu svjetsku razinu hokeja i vjerujem da su mnogi time zadovoljni i da s nestrpljenjem očekuju našu iduću KHL sezonu kao i novosti koje ce ona donjeti Medveščaku i navijaćima. Naravno, EBEL je nasa realnost, nešto ćemu se uvijek možemo vratit i od toga ne treba bježati. U tom slučaju, jednako kao i sada, sigurno je kako će biti onih koji ce žaliti za KHL-om ukoliko dođe do povratka u EBEL.

Hvala glasnogovorniku KHL Medveščak Zagreb Ranku Vučiniću na odgovorima. Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr