Photo: Screenshot / Youtube Austria - Svicarska

[VIDEO] Raffl: Pobjeda na otvaranju puno nam znači!

Iz Praga Alan Ilijić:  Austrijska reprezentacija započela je svoje putovanje na Svjetskom prvenstvu u Pragu super važnom pobjedom protiv jake Švicarske. Završnica je podsjetila na jučerašnji susret Češke sa Švedskom, osim što je u ovom susretu Švicarska izgubila nakon što su vodili cijeli susret.

Austrijske prve dvije linije imale su odličan dan, a kapetan Thomas Raffl bi s dva boda (G+A) i izvedbom prikazanom na ledu bio proglašen igračem utakmice da Bernhard Starkbaum na vratima nije skupio 34 obrane. Švicarci su susret otvorili bolje – već u drugoj minuti Felicien du Bois na dodavanje Kevina Fiale dovodi Švicarce do vodstva. Patrick Peter dvije minute kasnije napravio je prekršaj za koji je Kevinu Romyju dodijeljen kazneni udarac, ali Švicarac nije uspio povećati vodstvo. Švicarci su visoko natpucali svoje istočne susjede u prvih 40 minuta (24-8), ali to nije poljuljalo samopouzdanje Austrijanaca, a pogotovo Starkbauma koji je na kraju ispao heroj nacije.

“Ovo nam je bitno, početi ovako protiv jake Švicarske je odlično za naše samopuzdanje. Dobili smo rano gol, ali uspjeli smo se vratiti, zadržali hladnu glavu i na kraju došli do važne pobjede”, prokomentirao je susret kapetan Thomas Raffl.

Upravo je on izjednačio na 1:1 u 23. minuti na dodavanje Alexandera Pallestranga. Slavlje nije dugo trajalo jer je Andres Ambühl s igračem manje vratio vodstvo u 26. minuti. Austrijanci su se konsolidirali i bolje postavili u posljednjoj dionici. Odigrali su odličnu partiju i tu trećinu dobili rezultatom 2:1, ali i imali više udaraca na vrata Reta Berre, koji je inače bio sjajan. Matthias Bieber vratio je vodstvo na 3:2 za Švicarce, nakon što je Brian Lebler izjednačio na startu treće trećine. Michael Raffl je zato 50 sekundi prije kraja, na asistenciju brata Thomasa pronašao put do mreže i osigurao svojoj ekipi bod. Austrijanci su povukli Starkbauma, a sa šestoricom uspjeli su stvoriti toliko traženi višak i doći do važnog boda.

“Rivalitet sa Švicarcima nije toliko velik koliko s Nijemcima, ali ne mogu nijekati da postoji. Ovo je Svjetsko prvenstvo i želimo pobijediti svakoga”, nastavio je Raffl.

U produžetku nije bilo pogodaka, iako su najbolju priliku stvorili švicarski Simon Bodenmann koji je u kontri pronašao Matthiasa Biebera, no potonji je promašio vrata iz neposredne blizine.

“Definitivno nam je lakše, jer se znamo. Cijela moja linija je iz Red Bulla, izbornik je naš klupski trener i koristimo isti sustav, pa ne moramo proći fazu privikavanja.”

U raspucavanju jedino je Konstantin Komarek bio precizan i Austrija je odnijela i drugi bod, na opće oduševljenje tisuća Austrijanaca koji su okupirali prašku O2 Arenu.

“Jako sam ponosan što imam čast biti kapetanom nacionalne izabrane vrste. Imamo puno mladih igrača i želimo im biti uzori.”

Pitali smo ga misli li da je EBEL pomogao reprezentaciji.

“Puno igrača dolazi iz domaćeg prvenstva, ali nije bitno tko igra gdje, nego kako igra. Neki igrači su nam došli pomoći iz Sjeverne Amerike i svi smo sretni zbog pobjede.”


Photo: Screenshot / Youtube Austria – Svicarska