Photo by Davor Sajko / KHL.hr / Hrsport.net

Umirovio se veliki hokejaš, “Captain Croatia”

Kada je 2011. na Winter Classicu na Šalati viđen po prvi puta Dario Kostović u modernoj eri “EBEL” modela Medveščaka, velik broj navijača zagrebačkih plavih s ushitom je pratio taj posjet. Nekoliko dana po svršetku sezone i početkom proljetne stanke, i službeno je najavljen je dolazak Daria Kostovića u Zagreb.

Kostović je u Zagreb stigao kao veliko pojačanje u Medveščak Marty Raymonda, a najveće je pojačanje bio kao osoba. Sve od prve sezone kada je pustio suzu “uživo”, po zadnjoj utakmici, pa sve do njegove posljednje utakmice u Zagrebu, ali i Spengler Cup-a na kojem se vratio posljednji puta kao igrač u Švicarsku, Dario Kostović odisao je ljudskim kvalitetama, sportskim znanjem i prijateljskim odnosom prema suigračima, navijačima i suradnicima.

Kostović i Martinović u dresu Hrvatske

Kostović i Martinović u dresu Hrvatske

Prve dvije sezone u Zagrebu Kostović je igrao pod palicom trenera Raymonda. Javna je tajna bila da nije postojala ljubav između njih dvojice, pogotovo prve sezone kada je Kostović nosio “A” na dresu, a ubrzo je zadobio i veliko povjerenje “ne-kanadskog” dijela svlačionice, a sve to se očitovalo i prema sezoni 2012.-13. kada mu se minutaža sve više smanjivala.

Kada je u početkom sezone 2013. – 14. najavljen ulazak Medveščaka u KHL, Kostović je ostao u Zagrebu i zaigrao i u najjačoj ligi Europe. U dvije KHL sezone Kostović je zaigrao u čak 16 utakmica u “moćnom KHL-u“, a čavao u lijes velike karijere još većeg čovjeka zabijen je u Davosu. Medveščaku je pružena prilika igrati na najprestižnijem turniru na svijetu, Kostoviću je obećano da će igrati barem protiv Davosa kojeg dobro poznaje, da bi tu utakmicu on proveo otvarajući vrata isluženim kanadskim veteranima gledajući kako ih švicarci uče hokeju.

Dva puta je Kostović obukao reprezentativni dres svoje Hrvatske i dva puta bio je imenovan kapetanom,. Sa reprezentacijom uzeo je i jedno srebro i zaslužio nadimak “Captain Croatia“. Nadamo se da mu to nisu bili i posljednji turniri za reprezentaciju.

Dario Kostović od sljedeće će sezone biti glavni trener juniorske švicarske momčadi EHC Bülach,

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / Hrsport.net