photo : twitter

Tresla se brda rodilo se…

Hrvatska je poražena na otvaranju SP D1B u Eindhovenu. Sa 3:2 u produžetku je slavila Velika Britanija, dok je Hrvatima preostao bod. Propuštena dva boda ukratko znače jednu stvar – Koreja mora pasti ako je cilj zlato.

”Britanci su u ovu utakmicu ušli sa samo jednom namjerom, a to je da nam vrate za poraz od prošle godine kada smo ih dobili 4:0. Očito nisu željeli da im se to ponovo dogodi. Jako dobro su krenuli u utakmicu, ali mi smo se unatoč njihovim pritiscima dobro držali, zabili im dva gola… Nažalost, pet sekundi prije kraja susreta oni su izjednačili te u produžetku zabili pobjednički gol. Nismo odigrali onako kao znamo, ali sutra je novi dan i u tome je upravo ljepota hokeja”, optimistično je prokomentirao izbornik Don MacLean.

Photo: Thijs de Witte

Photo: Thijs de Witte

 

Ukoliko su Britanci ušli u utakmicu s namjerom da pobjede, nameće se pitanje nije li to logična stvar u sportu – igraš da pobjediš? Pritisak koji je nametnut uoči prvenstva na momčad bio je gotovo nestvaran. Najavljivalo se zlato, nagrada za uloženi rad (koja se i vratila?), najjača Hrvatska, a dobilo se ono iz izrečice u naslovu.

”Utakmica je bila izjednačena i mislim da smo mi, bez obzira na rezultat, bili bolja momčad. No kada na ledu imaš podjednake momčadi, obično veliku ulogu odigra sreća koja ti je potrebna da te malo pogura. Britanci su počeli dosta pritiskati u posljednjih deset minuta i posrećio im se onaj gol pet sekundi prije kraja koji je potpuno okrenuo utakmicu u njihovom smjeru”, rekao je pomalo razočarano branič Igor Jačmenjak.

Kombinacija profesionalaca i “amatera” s Velesajma u ovoj utakmici nije urodila plodom. Golovima Glumca i Perkovicha Hrvatska je imala veliko vodstvo, ali i najteže moguće u hokeju, ono od dva pogotka. Moglo je to biti i više da se nije promašilo nemoguće, ali i manje, da su nemoguće promašaje realizirali Britanci. Usprkos tri pogotka i nekolicini kikseva Mark Dekanich bio je solidan na vratima Hrvatske i s razlogom je proglašen igračem utakmice.

Hrvatska je od Britanije posljednji puta bila poražena 2010. u utakmici na koju su britanci stigli autobusom netom prije početka. Nakon dramatične jurnjave Europom zbog erupcije vulkana na Islandu Britanija je tada slavila sa 4-1. Iako je ova momčad na papiru jača, rezultat nije tako daleko od onog od pred 5 godina.

Slijedeća utakmica Hrvatsku očekuje već sutra i to protiv Litve od 17:00 uz prijenos na Arenasportu. Prošle godine Hrvatska je porazila Litvu sa 3:2.

Photo: Twitter / TeamGB Hockey