Photo: Češki savez hokeja na ledu (Češký svaz ledního hokeje)

Tragedija u Češkoj

Češki hokej zavijen je u crno. Nakon dvotjedne borbe za život, smrt je ipak pobijedila mladog, perspektivnog hokejskog suca Pavla Lainku. Lainka (†24) je, prema navodima čeških medija, 25. kolovoza zadobio snažan udarac pakom u sljepoočnu kost na pripremnom susretu mladih između ekipa Warrior Brno i Mladé Draky Šumperk. Iako je na glavi nosio kacigu, pločica ga je pogodila iznimno nezgodno i zadala mu teške, nažalost i smrtonosne ozljede. Preminuo je u fakultetskoj bolnici svete Ane u Brnu 10. rujna.

 
“Nakon teške ozljede napustio nas je prijatelj i kolega Pavel Lainka. Iskrena sućut obitelji. Počivaj u miru”, napisao je na svom Twitter profilu Robert Novotný, urednik hokejskog segmenta dnevnih novina Deník, češke stranice posvećene NHL-u (nhl.cz) i hokejski sudac.
 
Prema izjavi Češkog saveza hokeja na ledu Lainka je bio jedan od najperspektivnijih sudaca s najvišim ambicijama. Suđenjem se bavio i na akademskoj razini, prošle godine je na Masarykovom sveučilištu u Brnu obranio završni rad, u kojem se bavio kognitivnim sposobnostima hokejskih sudaca obzirom na vrijeme proveđeno u suđenju.
 
Živio je za hokej, do prije dvije godine aktivno je igrao. Nakon mlađih selekcija u Brnu, igrao je za lokalne Warriorse, a kasnije je branio boje Náměšťa nad Oslavou. Igrao je poziciju napadača. Na utakmicama Extralige pomagao je u Kometi Brno kao statističar.
 
Njegovi najbliži rođaci i kolege suci odlučili su otvoriti i račun pomoći, obzirom da je Pavlova djevojka trudna, a već za oko dva tjedna bi trebala roditi.
 
Suci su izrazili želju i da inicijale Pavla Lainke prišiju na sve sudačke dresove.
 
Sve utakmice trećeg kola Extralige, koje je bilo na rasporedu u utorak 13. rujna počele su minutom šutnje u spomen na preminulog suca.
 

Smrt na ledu

 
Bill Masterton, siječanj 1968. – Jedini igrač u NHL-u koji je poginuo zbog događaja na ledu. Napadač Minnesote nakon sudara s protivnikom pao je glavom direktno na led i nije se više ustao. Danas njegovo ime nosi nagrada za posvećenost hokeju.
 
Luděk Čajka, veljača 1990. – Najpoznatiji češki primjer. Tada 26-godišnji branič Košica jurio je za pakom, pao i udario glavom u mantinelu. 40 dana proveo je u bolnici, gdje je umro. Danas se po njemu zove stadion u rodnom mu Zlínu.
 
Aleksej Čerepanov, listopad 2008. – 19-godišnji suigrač Jaromíra Jágra iz Avangarda kolabirao je tijekom posljednje trećine susreta u Čehovu. Prevezen je u bolnicu, gdje se njegov život iste večeri ugasio. Obdukcija je pokazala da je kobna bila srčana greška.
 
Dmitrij Učajkin, ožujak 2013. – 32-godišnji ruski napadač kazaškog Irtiša Pavlodar preminuo je nakon opasnog naleta protivnika na glavu.
Photo: Photo: Češki savez hokeja na ledu (Češký svaz ledního hokeje)