Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

Tomaš Vincour ponovo u KHL-u

Češki napadač Tomaš Vincour se nakon godine u Americi vraća u KHL, točnije u Sibir Novosibirsk, izvješćuje službeni klupski web.

24-godišnji Vincour, koji je potekao iz brnjenske Komete, prošle sezone potpisao je ugovor s Colorado Avalancheom, ali nije se pretjerano naigrao. U 7 utakmica postigao je asistenciju, a većinu vremena igrao u AHL filijali. U Lake Erie Monstersima odigrao je 38 susreta, upisao deset pogodaka i 13 asista, a tamo je igrao skupa s našim Bornom Rendulićem.

KHL će igrati drugi put – 2013/14 bio je u Kazanju. U Novosibirsku se pridružuje dvojici zemljaka – Alexandru Salaku i Vladimiru Rothu.

Urbom napušta KHL, Geoff Platt seli u Moskvu

Od ostalih vijesti iz prostranstava Rusije odjeknule su dvije. Alexander Urbom, 24-godišnji švedski branič napušta KHL. U dresu Sjeverstalja iz Čerepovca nastupio je u 56 utakmica i skupio 8 bodova (1+7). Vraća se u rodnu Švedsku, potpisao je za Skellefteu.

Naturalizirani Bjelorus Geoff Platt gotov je u Jaroslavlju. Mijenja ga za glavni ruski grad, gdje je stavio potpis na jednogodišnji ugovor s CSKA-om. Prošle godine je prosječno postizao pola boda po utakmici – 60 susreta, 30 bodova (17+13). U doigravanju je odigrao šest utakmica i zabio jedan gol. Prije Lokomotiva igrao je u Dinamu iz Minska.

Nova pravila za strance

Pred sami početak nove KHL sezone rješava se pitanje broja stranaca po klubu. Krajnje neprofesionalno, obzirom da sezona počinje za 5 dana!

Da se tu neprofesionalnost još malo začini, ne zna se hoće li se Bjelorusi i Kazasi u ruskim ekipama računati kao stranci ili domaći. Prošlog tjedna vodstvo KHL-a i ruskog Saveza obznanilo je kako se te dvije narodnosti neće uzimati za strance. Prema najnovijim informacijama iz ruskog ministarstva sporta, svi ruski profesionalni klubovi u momčadskim sportovima moći će imati maksimalno do pet stranaca, uključujući Bjeloruse i Kazahe.

Ne zna se tko je zbunjeniji – igrači ili klubovi.

Kazaški vratar Lokomotiva Vitalij Kolesnik je izvan sebe:

“Kad nas klubovi označe za višak jer smo stranci, raskinut će ugovore. Tko će to kompenzirati? Koncentriramo se na nadolazeću sezonu, a moguće da nećemo uopće imati klub? I kamo onda, kad su se rosteri popunili? Imamo obitelji, djecu… Ne shvaćam da se ovo pitanje poteže tjedan prije početka natjecanja. Govorimo ruski, ovdje živimo godinama. Ne želimo da se KHL zabrani Kazasima i Bjelorusima”, rekao je u razgovoru za portal Sport-Express.

Photo: Krume Ivanovski/KHL.HR