Photo: EQ Image, Melanie Duchene

Tomáš Kudělka: “Moramo početi igrati u gostima!”

Branič s bogatim iskustvom igranja u Češkoj, Finskoj pa i Sjevernoj Americi, Tomáš Kudělka, zajedno s Tomášem Netíkom jedini su Česi u svlačionici Medveščaka. Tridesetogodišnji Kudělka karijeru je započeo u rodnom Zlínu te se vrlo brzo domogao mjesta u mlađim selekcijama češke reprezentacije.
 
Već nakon pet sezona prijavio se na NHL Draft i 2005. u petoj rundi (136 izbor) uzeli su ga Ottawa Senatorsi. U NHL-u doduše nikada nije igrao, uglavnom je bio u filijalama Binghamtonu (AHL) ili Elmiri (ECHL). I dalje je bio standardni reprezentativac, a 2010/11 vraća se u rodnu Češku, u Pardubice. Nakon samo 9 odigranih utakmica prelazi u Finsku, te sljedećih par sezona mijenja Češku i Finsku.U Medveščak dolazi ove sezone iz Chomutova.
 
U vitrini ima titulu prvaka Češke iz sezone 2003/04, a iduće sezone bio je najbolji asistent na SP do 18 godina, s četiri asistencije. Ima i 9 nastupa na Spengler Cupu (1 bod), prije dvije sezone upisao je 6 nastupa u Ligi Prvaka za Vítkovice.
 
Dosada ove sezone skupio je 4 asistencije, omjer na ledu mu je -2, a ima i 10 kaznenih minuta.
 
Za KHL.HR govorio je o odnosima u svlačionici, navijačima i najavio susret sa Znojmom.
 
KHL.HR: Zajedno s Tomášem Netíkom ste jedan od ključnih igrača ove ekipe, povezali ste sada dvije važne pobjede (Beč i Innsbruck, op. a.), kako vam se sviđa u Zagrebu?
 
Tomáš Kudělka: Obojica smo zadovoljni, sviđa nam se ovdje. Zasada igramo odlično samo doma, moramo početi igrati bolje i u gostima, Netík i ja ovdje uživamo, igramo dosta, ključne uloge u momčadi, drago nam je da pomažemo ekipi. Žena je jako sretna ovdje, grad je prekrasan, zasada samo pozitiva.
 
KHL.HR: Češka i Slovačka su dobro zastupljene, trenutno ste trojica, Netík, Jozef Balej i vi, pomaže li Vam to?
 
Tomáš Kudělka: Jožka [Jozef Balej] se i ne doživljava kao Slovak, za sebe kaže da je Čeh, drago nam je da smo trojica, često se čujemo, družimo, žene se mogu družiti. Dobro nam ide, Jožka bi trebao u utorak konačno zaigrati [nakon ozlijede]. Glavno da pobjeđujemo!
 
KHL.HR: Došao je novi vratar, jeste li se imali već priliku upoznati i izvan leda?
 
Tomáš Kudělka: Zasada nije bilo prilike, planiramo zajedničku večeru ovaj vikend da se svi malo bolje upoznamo.
 
KHL.HR: Kako biste komentirali navijače?
 
Tomáš Kudělka: Navijači su nevjerojatni! I ne samo doma, prate nas na gostovanjima – do Dornbirna ima 8-9 sati, kada izađete na led i vidite ih tamo, osjećaj je fantastičan. Navijačima ovdje su hokej i klub u krvi, to su fanatici.
 
KHL.HR: Igrali ste i u Češkoj, Finskoj i Sjevernoj Americi, možete li usporediti tamošnje navijače s ovima ovdje?
 
Tomáš Kudělka: Teško mi je usporediti. U Češkoj također postoje momčadi koje imaju zagrižene navijače. Drago nam je da doma igramo dobro, to je i njihova zasluga, stalno nas guraju naprijed, navijaju, urlaju, stalno dolaze na tribine, nadam se da će ih biti sve više i više.
 
KHL.HR: Možete li usporediti lige u kojima ste igrali s EBEL-om?
 
Tomáš Kudělka: Drugačiji je hokej, u Finskoj se puno više kliže, brža je igra, puno se upucava pak, mislim da je u [češkoj] Extraligi veći naglasak na taktici, ovdje se isto puno kliže gore-dolje, ova liga nesumnjivo ima kvalitetu. Ono što je ovdje teško su putovanja, putovanja mogu trajati i po 8-9 sati, recimo u Znojmo smo išli na dan utakmice 8 sati. Znali smo to ranije, svjesni smo toga i ne može nam to biti alibi. Mislim da nam samo fali da počnemo konačno pobjeđivati u gostima.
 
KHL.HR: Za kraj, kako biste najavili susret sa Znojmom?
 
Tomáš Kudělka: Veselimo se toj utakmici, znam neke dečke tamo, igrao sam i pod aktualnim trenerom, sigurno će biti teška utakmica, Orli igraju disciplinirano, nama to mora biti kao i svaka druga utakmica, ako želimo višu poziciju na tablici moramo dobivati takve utakmice, pogotovo u Zagrebu. Htjet će sigurno prekinuti seriju poraza, obećavam da će im biti teško.

 

Photo: EQ Image, Melanie Duchene