Photo: Davor & Dea Sajko

Tko su medvjedi?

Bliži se kraj prvog dijela regularne sezone u EBEL-u. Medveščak je odigrao 38 utakmica što znači da ima za odigrati još 6. Nakon toga kreće „međurunda“ u kojoj ćemo vidjeti hoće li se medvjedi boriti za što bolju poziciju u doigravanje ili za ulazak u doigravanje uopće.

Kako ove sezone igra Medveščak? Pravi odgovor na to pitanje bi bio: toplo-hladno. Momčad su pratile serije dobivenih i izgubljenih utakmica. Sjećamo se nedavnog gubitničkog niza od 9 utakmica zbog kojeg je bez posla ostao trener Connor Cameron. Umjesto njega doveden je Douglas Bradley koji je zagrebačkoj publici poznat od ranije s početka EBEL ere. Pod njegovim vodstvom zasad je ostvaren rezultat od 6 pobjeda (od kojih su 4 čiste domaće pobjede protiv austrijskih momčadi) i 2 poraza.

Od 19 domaćih odigranih utakmica Medveščak ima impresivnih 14 pobjeda, dok je u gostima skroz drugačija situacija s 14 poraza. Takav učinak je dovoljan da se trenutno drži željeno 6. mjesto koje osigurava doigravanje već nakon prvog dijela sezone.

Pogledajmo malo nastupe golmana do sada.

 

Vratar Odigrane utakmice Pobjeda Pobjeda u produžetku/na penale Poraz Poraz u produžetku/na penale Obrane Primljeni golovi % obrana
Kevin Poulin 21 9 0 10 2 637 61 91,26%
Vilim Rosandić 9 4 2 1 0 250 22 91,91%
Drew MacIntyre 5 2 1 1 1 168 13 92,82%
Gašper Krošelj 6 0 1 4 1 122 22 84,72%

 

Medvešak je do sada u ovoj sezoni koristio 4 vratara koji su počinjali utakmicu. Iako je Aaron Fox na početku sezone tvrdio kako je Krošelj najbolji golman lige, Slovenac se nije baš proslavio. Upisao je samo jednu pobjedu (u produžetku) i ukupno 5 poraza s postotkom obrana od samo 84,72%. Osim loše igre Gašper je zadobio ozljedu zbog koje je izbivao par tjedana iz igre pa su mu u Medveščaku pronašli zamjenu u vidu Drewa MacIntyrea koji je i prošle sezone nastupao za klub u KHL-u.  Međutim, Drew se vrlo kratko zadržao u Zagrebu, svega 5 utakmica nakon kojih se zaputio u Njemačku ligu.

Nakon što je Fox ipak shvatio da s Krošeljom neće puno postići ove sezone, pronašao je Kevina Poulina koji se brzo prometnuo u miljenika navijača. Već u prvoj utakmici je izludio igrače Vienne i s 50 obrana donio veliku pobjedu svojoj momčadi. Poulin je ukupno ostvario 9 pobjeda i 12 poraza uz vrlo dobar postotak obrana od 91,26%.

Da ne zaboravimo, tu je od početka sezone mladi Vilim Rosandić koji je kvalitetno iskoristio svoj mali broj prilika koje je dobio. Ako usporedimo brojke po postotku obrana Vilim je uz bok Poulinu. Mnogi će reći da je možda stvar u percepciji  igrača da više paze na obranu kad brani Rosandić, a da se na Poulina više oslanjaju da će obraniti neke teške situacije. Međutim, činjenica je da Medveščak napokon ima domaćeg vratara koji može bez problema braniti u EBEL-u.

Za Medveščak bi bilo idealno da osigura top 6 nakon prvog dijela sezone. Kevin Poulin će u veljači  otići nastupati za svoju Kanadu na Olimpijadi, a Rosandić ga može adekvatno zamijeniti bez nekog prevelikog stresa jer bi doigravanje već bilo osigurano.

Što se tiče igrača, prve dvije napadačke linije su definitivno pun pogodak. Linija Morley, Olden i Mahbod se odlično slaže. Tu su i vrlo dobri Netik, Koskiranta te branič Boivin, ali izgleda da bi  3. i 4. liniji dobro došlo neko pojačanje. Evo jedan bizaran podatak koji govori koliki je zapravo nesrazmjer između njih. Sondre Olden ima najbolji +/- učinak u ligi sa +27, dok Tom Zanoški ima najgori: -17. Činjenica je da Zanoški iz nepoznatih razloga ne igra na onoj razini od prije nekoliko godina kada je postao miljenik publike.

Nadamo se da će medvjedi osigurati top 6 i mirno se pripremati za doigravanje uz poneko pojačanje. Međutim, kakvi su točno planovi i financijske mogućnosti kluba u vezi mogućih pojačanja za doigravanje zna samo uprava.

 

Photo: Davor & Dea Sajko

Tko su medvjedi?

Hoće li Medveščak osigurati playoff nakon 44 kola?

Thank you for the vote!