Thomas Larkin / photo by Andrea Rastowsky

Tko je Thomas Larkin?

Piše: Marin Kraljević

Pred početak jučerašnje posljednje pripremne utakmice prije nove KHL sezone, utakmice protiv starih EBEL poznanika, EC Villacher SV-a, klub nas je obavijestio kako je na probu u Brlog došao Thomas Larkin te je odmah prvi dan dobio priliku upisati svoj prvi nastup u plavom dresu, pred najvatrenijim navijačima na svijetu. Nosio je dres s brojem 96.

Larkin je 24-godišnji branič koji puca desnom palicom čega, što se braniča tiče, u Medveščaku trenutno treba. Rodio se na Silvestrovo 1990. godine. Riječ je o hokejašu s tri državljanstva: talijanskim (majka Elena je Talijanka rođena u Milanu), engleskim (rođen u Londonu) i američkim (otac Mark je Amerikanac rođen u Bostonu) te priča četiri jezika: engleski, talijanski, francuski i španjolski. S 4 godine je preselio u Italiju gdje je sa 7 godina počeo trenirati hokej u HC Vareseu gdje je trenirao i njegov stariji brat.

Srednju školu je pohađao na Phillips Exeter Akademiji te je igrao za srednjoškolski klub u USHS ligi, a paralelno je nastupao i za talijansku reprezentaciju do 18 godina. Iako je prvotno igrao kao napadač nakon dvije sezone ga je trener prebacio u obranu kako bi dobio školarinu za koledž u Diviziji I. U završnoj godini srednje škole srušio je školski rekord po broju bodova jednog braniča u sezoni zabivši 14 golova i asistiravši 38 puta, a srušio je i rekord po broju bodova braniča u povijesti škole (82 boda u tri sezone).

Svi ovi uspjesi, a pogotovo fantastična zadnja sezona osigurala mu je da se nađe na NHL draftu gdje je 27. lipnja 2009. kao 137. pick izabran od strane Columbus Blue Jacketsa te je tako postao prvi igrač iz talijanske škole hokeja. Te iste godine upisao je i koledž na Sveučilištu Colgate za čiju je hokejašku ekipu nastupao u NCAA ligi. Samo dva tjedna prije njegove prve utakmice za Colgate (27. rujna 2009.) poginula je u motociklističkoj nesreći u blizini njihove obiteljske kuće u sjevernoj Italiji Thomasova majka Elena (r. Garavini). Majka je bila Thomasov sportski i životni uzor (op.a. bavila se motociklizmom i skakanjem u dalj, a uz odgajanje troje djece uspjela je i magistrirati poslovno upravljanje). U čast majci koja je rođena 27. listopada 1956. nosio je tijekom igranja za Sveučilište Colgate broj 27 na dresu (op.a. 27. je izabran na NHL draftu, a i majka mu je poginula 27.). U jednom intervjuu je izjavio kako zbog majke nije prekinuo karijeru zbog tugovanja te kako bi se naljutila na njega zbog toga. Ni dva tjedna nakon sprovoda je odigrao svoju prvu utakmicu za Colgate te je sezonu završio s 19 bodova (3 gola i 16 asistencija) čime se smjestio na drugo mjesto po bodovima brucoša u povijesti koledža.

U drugoj sezoni u ekipi Sveučilišta Colgate upisao je i prve nastupe za seniorsku hokejašku reprezentaciju Italije i osvojio prvo mjesto u Diviziji I. Posljednje dvije sezone u ekipi Sveučilišta Colgate je bio i kapetan ekipe. Sve četiri sezone bio je među najboljim braničima u ekipi po broju bodova te je biran svake sezone u NCAA All-Academic tim.

5. srpnja 2013. je potpisao dvogodišnji ugovor s Columbus Blue Jacketsima. Ugovor je bio vrijedan 1.2 milijuna dolara (600 tisuća po sezoni) plus 100 tisuća dolara bonusa za potpis. Do isteka ugovora nije dobio priliku zaigrati u NHL-u. Dres Columbusa je nosio samo tijekom pripremnih utakmica. Igrao je za filijale Blue Jacketsa, Springfield Falconse u AHL-u i Evansville Icemene u ECHL-u. Na kraju prošle sezone mu je istekao ugovor te je postao slobodan igrač.

Analitičari Larkina opisuju kao velikog defanzivnog braniča (op.a. 196 cm i 100 kg) koji ne koristi dovoljno svoju veličinu, odlično se postavlja te je odličnih klizačkih sposobnosti. Dosad je upisao 25 nastupa za seniorsku reprezentaciju Italije te je upisao 6 bodova (2 gola i 4 asistencije).

 Photo by Andrea Rastowsky