Edijs Pālens / Ilya Kovalchuk / Flickr.com

Hoće li ozljeda Kovaljčuka utjecati na SKA?

Kapetan peterburškog SKA i aktualnih KHL prvaka Ilja Kovaljčuk, u nas popularni Ilija, teško se ozlijedio na utakmici protiv Torpeda te je izgledno kako će izvan stroja biti tri mjeseca, izvijestio je danas Sovsport.

Reprezentativni napadač i najplaćeniji igrač KHL-a pretrpio je ozljedu koljena na samom početku utakmice protiv Torpeda u sudaru s Vladimirom Galuzinom. Riječ je o ozlijedi koljena do koje je došlu pri sudaru koljenima navedenih igrača, a ono što brine navijače iz grada na Nevi jest činjenica da oporavak od takvih ozlijeda traje dugo. A Ilja je već gospodin u godinama, treba i to uzeti u obzir.

SKA može i bez Ilje

“Nakon pregleda snimke mogu utvrditi da je to bio čisti udarac koljenom s Kovaljčukove strane. Išao je oštro na našeg igrača, no prošao je puno gore. Drago mi je da je s Galuzinom sve u redu. Bio je to prekršaj, ne znam zašto suci nisu prekinuli susret”, kazao je za Championat.com trener Torpeda Peteris Skudra.

Igračima SKA ozljeda kapetana nije zasmetala, već naprotiv – u Čerepovcu su danas demontirali Sjeverstalj 0:3 pogocima Burdasova, Čudinova i Ketova.

Kako Ilje nema, trener SKA Andrej Nazarov malo je izmiješao linije – iz prve je tako ispao Joakim Lindström, Ilja Kablukov je ostao, a pridružili su mu se Jevgenij Artjuhin i Anton Burdasov. Obojica su došli iz treće formacije, ali izgleda da je Nazarov pogodio, Burdasov mu je vratio pogotkom.

Ugrožen povratak u NHL

U hokejskim krugovima govorka se kako bi ovo mogla biti Kovaljčukova posljednja sezona u KHL-u. Preciznije, govorkalo se, do neki dan. Kovaljčuk je i sam izrazio želju za povratkom u najbolju ligu svijeta u sezoni 2016/17, ali trenutno je to pod velikim znakom upitnika.

Ruska nestabilna ekonomija glavni je razlog zašto igrači žele otići iz KHL-a.

Kovaljčuku su 32 godine, ova ozljeda u tim je godinama poprilično ozbiljna, pogotovo ako vas natjera da ste izvan leda tri mjeseca, povratak u formu traje još i duže. U ovom trenutku, obzirom na okolnosti, povratak u NHL izgleda miljama daleko, ako je uopće više moguć.

Ilja Kovaljčuk u karijeri odigrao je 12 NHL sezona, od 2001. do 2013. Odigrao je 816 utakmica u kojima je u prosjeku skupljao bod po nastupu sa 417 golova i 399 asistencija, odnosno – 816 bodova.

Photo: Edijs Palens/Flickr