Photo: Screenshot ČT Sport

Šveđani tijesno protiv Njemačke

Iz Praga: Alan Ilijić

Reprezentacija Švedske upisala je četvrtu pobjedu (treću bez produžetka) na Svjetskom prvenstvu te u praškoj skupini A ostaje na drugom mjestu s 11 bodova, jednim manje od voeće neporažene Kanade. Tijesno su Šveđani slavili protiv Nijemaca 4-3.

U susret su Šveđani ušli moćno, od samog početka pokazali su snagu, želju i nadmoć. Udarci su prštali sa svih strana, ali nijedan nije uspio doći do mreže njemačkog vratara Tima Pielmeiera.

Prvi su opasno zaprijetili, ipak, Nijemci. Šveđani su izgubili pločicu na sredini leda, iz kruga je opalio Daschner, a dvoranom je odjeknuo udarac paka u stativu. Nastavili su s visokim forecheckom i pritiskali Šveđane, ali nisu dolazili do izrazitih prilika. Jedan od checkova u trećini Švedske rezultirao je slomljenim pleksiglasom u kutu, pa je utakmica prekinuta na 15-ak minuta dok se to nije popravilo.

Kratko nakon što se nastavio susret, Šveđani su u minutu i pol tresli njemačku mrežu dvaput i zamirisalo je na gaženje koje su Nijemci doživjeli od Kanade. Oscar Möller i Joakim Lindström bili su precizni, prije nego li je Marcus Kink s igračem više smanjio na 2-1, rezultat s kojim se otišlo na prvi odmor.

U drugu dionicu su pak Nijemci ušli silovito, Reimer je imao odličnu priliku iz sredine, ali Jhonas Enroth bio je raspoložen i ukrao mu je show.

Svejedno, na opće oduševljenje u dvorani Nicolas Krämmer je u 30. minuti, dakle polovicom druge trećine vratio susret u egal.

Nakon tog pogotka igralo se jako izjednačeno, a još jednu veliku priliku imali su Nijemci.Išli su u napad tri na dva, ponovno se na udarac odlučio Reimer i opet je Enroth izašao kao pobjednik.

Šveđani opet bolji na početku posljednje trećine, ubacuju u višu brzinu te ubrzo ponovno dolaze u vodstvo. Pielmeier je bio jako zaposlen u prve tri minute, Šveđani su ga “strijeljali” kako su stigli, ali na samom isteku 43. minute je kapitulirao. John Klinberg našao se na pravom mjestu nakon što je Möller poslao pločicu Kronwallu, a ovaj odmah prebacio na drugu stranu gdje je stajao Klinberg i poslao pak u mrežu prije nego li se njemački vratar stigao vratit.

Na dva razlike povisio je Oscar Möller svojim drugim pogotkom u susretu. Sjajno se riješio Marcusa Kinka na bandi i onda nepogrešivo poslao pločicu u gol Nijemaca, prekrasna izvedba.

Nijemci su se nakon toga pokrenuli i krenuli na sve ili ništa što je rezultiralo smanjenjem na 4-3 preko Matthiasa Plachte, što je bio i konačan rezultat.

Photo: Screenshot ČT Sport