Davos' Claude-Curdin Paschoud, middle, fight for the puck with Yekaterinburg's Alexei Mikhnov during the game between Switzerland's HC Davos and Russia's Avtomobilist Yekaterinburg at the 89th Spengler Cup ice hockey tournament in Davos, Switzerland, Sunday, December 27, 2015. (EQ Images/Pascal Muller)

[Spengler Cup] Iznenađenja u Davosu

Drugog dana Spengler Cupa u Davosu vidjeli smo dvije vrlo zanimljive utakmice. Dva iznenađenja priredili su gosti iz Njemačke i Rusije, a opet je bilo pregršt golova.

Jokerit – Mannheim 3:5 (2:2, 1:2, 0:0)

Dva pogotka postigao je Ryan MacMurchy te su po jedan dodali Glen Metropolit, Mathieu Carle i Kai Hospelt za veliku i neočekivanu pobjedu Mannheima nad Jokeritom. Iako je Jokerit generalno bio bolja momčad veći dio susreta Nijemci su ih slomili krajem druge trećine.

Počelo je bolje za Fince – prve dvije prilike imali su Pekka Jormakka i Peter Regin, ali je vratar Mannheima Dennis Endras bio na visini zadatka. Na kraju susreta skupio je 26 obrana.

U 12. minuti do vodstva dolazi Jokerit preko Petera Regina nakon velike greške Dannyja Richmonda u obrani. Utakmicu su obilježile greške u dodavanjima, iz kojih su pala dva gola. Već minutu nakon Jere Sallinen povisuje na 2:0 nakon sjajne minijature s Timom Kennedyjem u sredini napadačke trećine.

Glen Metropolit iskorištava sjajno dodavanje Brenta Raedekea u 15. minuti nakon greške igrača Jokerita u napadu na plavoj liniji. Nakon presječenog dodavanja Raedeke je krenuo naprijed, vidio Metropolita koji je na vrijeme ušao u napadačku zonu i sjurio se prema vratima, Riku Helenius nije mogao puno.

Mathieu Carle izjednačuje u 19. minuti. Niko Kapanen bio je na klupi za kažnjene zbog rušenja, finska obrana odbila je pločicu u trećinu Mannheima, po nju se vratio Carle i sam prošao do napada, onda je odapeo iz sredine u desne rašlje.

MacMurchy je pogodio dvaput u drugoj trećini, između dva gola izjednačio je na 3:3 Niklas Hagman.

Kai Hospelt postavlja konačnih 5:3 za Mannheim u situaciji 6-na-4, jer je Erkka Westerlund povukao vratara.

Za Jokerit je igrao Pascal Pelletier u prvoj liniji, bez učinka. Mathieu Carle za Mannheim imao je dva boda (1+1), dva udarca i omjer +2.

Davos – Avtomobilist 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)

Veliko iznenađenje priredio je domaćinima Avtomobilist iz Jekatjerinburga. Iako se očekivao, u najmanju ruku, izjednačen susret, početak utakmice sugerirao je da će se igrati “na nož”.

Igralo se s jedne na drugu stranu, bez očite prevage jednih ili drugih. Udarci su sijevali, ali spremni su bili Leonardo Genoni i Jakub Kovar na vratima.

Poveli su gosti – Ville Koistinen izdržavao je kaznu zbog ometanja kad je u posljednjoj minuti pogodak postigao Aleksej Mihnov.

Druga trećina počela je oštro, Alexandre Picard krenuo je sam prema Kovaru, srušio ga je Nikolaj Timašov i sudac je dosudio kazneni udarac, koji Picard nije iskoristio.

U 30. minuti Anatolij Golišev povisuje na 2:0, prije nego je smanjio Devin Setoguchi minutu kasnije.

Do kraja trećine Avtomobilist postiže još dva pogotka – u 34. minuti precizan je Sergej Jemelin, u 39. pogodak postiže Andrej Aleksejev.

Aleksej Mihnov zabio je drugi pogodak u 52. minuti za konačnih 5:1.

Avtomobilist je čak igrao 6-na-3 pred kraj treće trećine kad su dvojica igrača švicarskog sastava služila kazne, tada je Andres Ambühl skoro postigao pogodak za smanjenje vodstva.

Mihnov i Golišev skupili su po tri boda, a najboljim u redovima jekatjerinbuškog sastava proglašen je Petr Koukal, s dvjema asistencijama i visokih 70.59% osvojenih bulija.

Davos’ Claude-Curdin Paschoud, middle, fight for the puck with Yekaterinburg’s Alexei Mikhnov during the game between Switzerland’s HC Davos and Russia’s Avtomobilist Yekaterinburg at the 89th Spengler Cup ice hockey tournament in Davos, Switzerland, Sunday, December 27, 2015. (Photo: EQ Images/Pascal Muller)