Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP  Great Britain - Estonia  Photo: Igor Soban

[SPD1B] Estonija nadomak iznenađenja

ZAGREB — Nakon drugog dana Svjetskog prvenstva Divizije 1 skupine A koja se igra u Zagrebu stopostotne ostale su samo Litva i Ukrajina. Estonija je došla nadomak iznenađenju remiziravši s Britancima, no Robert Dowd donio je veselje i osmjehe na lica brojnih navijača s Otoka, koji su došli popratiti svoje miljenike na ovom turniru.
Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP  Lithuania - Romania Photo: Igor Soban

Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP Lithuania – Romania Photo: Igor Soban

Litva – Rumunjska 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)

 
Litva nije dopustila iznenađenje protiv opet raspoložene i hrabre Rumunjske. Litva je powerplay odigrala sjajnih 3 od 8 te zasluženo na kraju visoko slavila. Rumunjima će ostati gorak okus jer su ponovno, kao i protiv Ukrajine, pali nakon prve trećine i sada se nalaze u teškoj situaciji.
 
Iako su igrali s dva vrlo teška protivnika, a još čekaju Britanci, Estonija je pokazala kako je respektabilan protivnik i da može zapapriti i najjačima, te bi Rumunji ekspresno mogli nazad u Diviziju 2.
 
Prvi pogodak na susretu djelo je Povilasa Verenisa u 6. minuti, a već pet minuta kasnija Litavci koriste igrača više za povećanje vodstva. Strijelac je ovog puta bio kapetan Mindaugas Kieras.
 
U 15. minuti smanjio je Levente Lorincz, ali to je bilo to od Rumunja, koji su se više branili nego što su kontrirali, iako je to bio plan za ovaj susret. Baltička dominacija pritisnula ih je i ostavila na samo 19 udaraca.
 
Drugu trećinu obilježila su isključenja (10 minuta sveukupno) i treći pogodak na turniru Nerijusa Alisauskasa. Na polovici trećine poslao je projektil prema vratima Otta Onodija nakon dodavanja Kierasa i iskoristio igrača više.
 
U posljednjoj trećini Litavci su dovršili posao: već nakon 20 sekundi Arnoldas Bosas povisio je na 4:1, a konačan rezultat postavio je Arturas Katulis s igračem više dvije minute prije kraja.
 
Artur Pavliukov skupio je 18 obrana za svoju drugu pobjedu na Prvenstvu, te je Litva na prvoj poziciji zbog bolje gol razlike (+9) u odnosu na Ukrajinu (+8).
 

Najbolji igrači:

LITVA – Nerijus Alisauskas (1 gol, 1 asistencija, 4 udarca, +2)
RUMUNJSKA – Otto Onodi (32 obrane, 86,49%)
Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP  Great Britain - Estonia  Photo: Igor Soban

Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP Great Britain – Estonia Photo: Igor Soban

Velika Britanija – Estonija 4:3 OT (2:1, 1:1, 0:1 – 1:0)

 
Pred 455 gledatelja, od kojih je 400-tinjak bilo Britanaca, Estonija je došla nadomak, rekli bismo, čudu. Sedam minuta prije kraja susreta neugodni i jako opasni Andrei Makrov iskoristio je isključenje Ashleyja Taita za poravnanje na 3:3 i odveo utakmicu u produžetak. Nakon sirene, sreća na licima jedino dvoje navijača iz Estonije, ne može se riječima opisati.
 
Zanimljivo, navijači s lavom na prsima donijeli su zastave Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske, Walesa i Škotske, ali nisu izvjesili englesku.
 
Za Britance nije moglo bolje početi – već u 26. sekundi susreta precizan je bio Craig Peacock. Do slijedećeg pogotka čekalo se 13. minutu, u međuvremenu je aktivnija bila Estonija, pritiskala je konstantno, a kada su se Britanci sabrali Russell Cowley povisio je na 2:0.
 
Slavlje je bilo kratkog vijeka – 27 sekundi nakon Aleksandr Petrov smanjuje na 2:1, konačan rezultat na prvom odmoru. Do kraja trećine naredalo se još par prilika s obje strane, ali promjene rezultata nije bilo. Ben O’Connor je u 17. minuti pucao s plave nakon izrađene akcije, raspoloženi Villem-Henrik Koitmaa bio je spreman. Koitmaa je do kraja susreta skupio 33 obrane, njegov kolega s druge strane, Ben Bowns, 25.
 
Robert Lachowicz je nedugo nakon pogodio gredu.
 
Do kraja su Estonci dobili priliku iz powerplaya, koji igraju sjajno, samo im nedostaje malo preciznosti. Prvo je Lauri Lahesalu pucao silovito s plave kroz gužvu, a onda dvaput neugodni Makrov, pa na kraju i Aleksandr Ossipov. Rezultat se nije mijenjao.
 
U nastavku se igrao jako lijep hokej, bez puno prekida. Štoviše, bilo je samo jedno isključenje u tih 20 minuta. Britanci su, kao i na početku, već u prvoj minuti stigli do pogotka i ponovno vodili s dva razlike. Strijelac je opet bio Russell Cowley, koji je tako danas upisao treći bod, dodao je asistenciju kod prvog pogotka.
 
Estonci opet aktivniji, Kevin Parras imao je sjajan udarac s plave linije, ali se vratar Britanije protegao koliko je dug i širok te uspio odbiti pak u zaštitnu mrežu.
 
To jedino isključenje bilo je na strani Velike Britanije, tad su odlučili malo pritisnuti i igrali su kao da imaju igrača više, no izostala je preciznost.
 
A onda, ljepotica – u 32. minuti sjajan prodor Estonaca po desnoj strani i snajperski precizno dodavanje u sredinu za Roberta Roobu, koji akciju završava udarcem, a ne zna se što je bilo ljepše, ta sama akcija ili obrana Bownsa, koji se pravovremeno pomaknuo prema svojoj desnoj stativi i u padu hvataljkom zaustavio pločicu.
 
Minutu nakon Aleksandr Petrov svojim drugim pogotkom smanjuje zaostatak na jedan pogodak.
 
U posljednjoj trećini su Britanci igrali malo opreznije, što ih je na kraju koštalo bodova. Iako su krenuli opasno i u 45. minuti je Jonathan Weaver pogodio stativu, Estonija je bila ta koja je imala izrazitije šanse.
 
Andrei Makrov imao je priliku s lijeve strane u 47. minuti, ali je s braničem ispred sebe pogodio samo vratara. Kasnije je s igračem više pokušao iznenaditi Britance, koji su ga ostavili samog na lijevoj strani, Bowns je to spasio u zadnji čas. Vidljivo je bilo da su Britanci psihički pali.
 
Kasnije se Makrov upisao u strijelce za bod Estonije i gurnuo susret u produžetak.

Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP  Great Britain - Estonia  Photo: Igor Soban

Croatia,Zagreb, 18.04.2016.WM Div IB IIHF ICE HOCKEY WORLD CHAMPIONSHIP Great Britain – Estonia Photo: Igor Soban

 
Pauza prije produžetka pomogla je Britancima da koliko-toliko dođu k sebi, iako su Estonci samo nastavili igru iz posljednje trećine. Prvo Andrejev nije u naletu zahvatio dodavanje Lahesalua, vrlo kratko nakon toga je Aleksei Sibirtsev imao priliku nakon bulija.
 
U 62. minuti Koitmaa je spasio svoju reprezentaciju, najvjerojatnije, obranom karijere. Britanci su išli 2-na-1, u pravom trenutku promijenili stranu slijeva nadesno, Koitmaa je malo zakasnio, ali ipak uspio podići hvataljku dovoljno da ulovi pločicu.
 
Ashley Tait je minutu nakon gađao pored desne vratnice, a u 64. minuti Robert Dowd pogodio za pobjedu.
 
Tako je Britanija ipak došla do pobjede, ali više si ne smije dozvoliti kiks, ako cilja na prvo mjesto, a sljedeću utakmicu igraju protiv izrazito neugodne Litve već u srijedu. Ovaj susret, s najavom onog protiv Litve te na kraju Ukrajine, bio je najzanimljiviji dosad na turniru.
 

Najbolji igrači:

VELIKA BRITANIJA – Russell Cowley (2 gola, 1 asistencija, 3 udarca, +2)
ESTONIJA – Aleksandr Petrov (2 gola, 1 asistencija, 66,67% bulija, 3 udarca)
 

Dan 3

 
Slijedi dan odmora u utorak, prvenstvo se nastavlja u srijedu kada Ukrajina igra protiv Estonije u 13:00, Velika Britanija derbi protiv Litve u 16:30, a Hrvatska sa starim znancima Rumunjima u 20:00.
Photo: Igor Šoban
[SPD1B] Estonija nadomak iznenađenja

Hoće li Litva zapapriti sudbinu Britancima

Thank you for the vote!