Forsberg Filip Screenshot Youtube

SP: Šveđani na krilima Forsberga deklasirali Austriju

Iz Praga Alan Ilijić: Hokejaši Švedske svladali su Austriju u drugoj utakmici na Svjetskom prventsvu u Pragu neviđenom lakoćom. Reklo bi se da su odradili jedan malo jači trening te na kraju slavili 6:1, unatoč odličnom otporu Austrije u prvoj polovici prve trećine.

Izvrsna kemija stvorila se između Filipa Forsberga i Louija Erikssona koji su bili strah i trepet za Austrijance tijekom cijele utakmice. Loui Eriksson imao je dvije vrhunske prilike na početku susreta, ali obje mu je skinuo René Swette, koji je dobio prednost pred Bernhardom Starkbaumom na vratima. Kasnije se to pokazalo kao pogrešna odluka austrijskog izbornika.

Filip Forsberg završio je utakmicu s hattrickom i jednom asistencijom, za što je i proglašen najboljim igračem Švedske. Eriksson mu je asistirao kod trećeg pogotka, a jednu je upisao i prije za Antona Landera krajem prve trećine.

Prvi pogodak Forsberga je remek djelo u solo prodoru. Uzeo je pločicu i kad se našao između krugova za buli, odličnom fintom izbacio austrijskog braniča i matirao nemoćnog Swettea. Bilo je to u 14. minuti, nakon njega je u 19. Oscar Klefbom povisio na 2:0, a ranije spomenuti Lander u zadnjoj minuti prve dionice postavio visoko vodstvo.

Prvih deset minuta nije bilo dobro, ali nakon toga mislim da smo odigrali jako dobru utakmicu“, rekao je poslije susreta Joel Lundqvist.

Zanimljivo da nijedan gol nije pao iz situacije s igračem više, iako je prilika bilo na obje strane. Šveđani su na trenutke izgledali kao da igraju powerplay i kada je Austrija bila kompletna. S još dvama pogocima Forsberg se promovirao u prvu figuru susreta, a između njegovih golova u 29. i 32. minuti ugurao se Elias Lindholm u 30. za konačan nokaut Austrije. Nakon 40 minuta bilo je i 6:0. René Swette tada je prepustio mjesto na vratima Bernhardu Starkbaumu, koji je obranio svih 17 prema njemu upućenih udaraca i time spasio Austriju još veće blamaže. A neke od obrana bile su spektakularne.

Ipak, da Anders Nilsson ne bi upisao shutout pobrinuo se Dominique Heinrich, čiji je bendi s plave linije odsjeo u mreži za konačnih 6:1.

Može li Švedska bolje?

“Dobro se krećemo s pločicom, imamo dobru kemiju, dobri smo s igračem više. Sveukupno igramo jako dobro, ali uvijek možemo bolje. Ne mogu sada konkretizirati, ali možemo bolje” , dodao je Lundqvist.

Joelov brat, Henrik, trenutno igra polufinale Istočne konferencije u NHL-u sa svojim Rangersima, hoćemo li ga vidjeti u Pragu?

“Iskreno, ne znam. [Rangersi] imaju dobru ekipu, dobro im ide i volio bih da odu do kraja. Šteta da nemamo prilike igrati zajedno za reprezentaciju, ali želio bih da osvoji Stanley Cup.”

Photo: Screenshot Youtube