jagr ceska ss

SP: Mladi Jágr i tri boda

Iz Praga Alan Ilijić: Mladoliki Jaromír Jágr i češka igra s igračem više iskoristili su pružene prilike dok se Latvija utopila u vlastitim prekršajima. Domaćin turnira upisao je pobjedu 4:2. Još jedan loš start za Češku i novi problemi u obrani doveli su do šoka u O2 Areni kad je u 14. minuti s igračem više u vodstvo Latvijce doveo Kaspars Daugavinš. Česi su se tek kasnije sabrali i na kraju ipak slavili.

Jan Kovář zabio je gol i dodao dvije asistencije, Martin Erat upisao je dva asista, a Jaromír Jágr, koji je izgledao kao da mu je 25 godina, dodao je još jedan gol. Za svoju zvjezdanu večer zasluženo je proglašen najboljim igračem na češkoj strani. Alexander Salák ponovno je startao na golu, ali u drugoj trećini zamijenio je ga je vratar Winnipeg Jetsa Ondřej Pavelec nakon što je primio dva gola, drugi samo 67 sekundi nakon izjednačenja.

Latvijci su uputili samo 10 udaraca na gol Češke, svaki vratar upisao je po četiri obrane, tako da je Pavelec zadržao čisti konto. Na početku utakmice ozlijedio se Jakub Klepiš, koji je nakon sudara s latvijskim igračem ostao ležati na ledu, te uz pomoć suigrača došao do klupe i otišao u svlačionicu. Kasnije se ipak vratio i završio susret.

Česi su utakmicu otvorili bolje, Jágr je rano pogodio stativu, a nakon pokušaja Marisa Jassa zdesna koji je obranio Salák, David Simon odgovorio je na drugoj strani, ali bez pogotka. Jan Kovář je propustio iskoristiti još jednu ogromnu priliku nakon greške latvijske obrane, te se našao sam oči u oči s Masalskisom, no potonji je betonom skinuo udarac u padu. Nakon Daugavinševog pogotka, Michal Jordán je početkom druge trećine pogodio projektilom s plave linije kroz gužvu, ali je nakon toga Mikelis Redlihs zabio za novo vodstvo Latvije na dodavanje Janisa Spruktsa.

Ludo otvaranje trećine završilo je kad je Jan Kovář pronašao put do mreže s lijeve strane na powerplayu. Rezultat je u tom trenutku bio 2:2. Latvija je nakon toga zaradila dva isključenja zaredom. Andris Dzerinš je morao na hlađenje zbog udarca palicom, a 20 sekundi prije njegovog povratka Kristaps Sotnieks je zaradio 5 minuta plus kaznu igre također zbog udarca palicom. Česi su dobili izvanrednu priliku od čak pet minuta s igračem više. Nisu se libili iskoristiti je. Igrači druge linije bili su vanserijski u igri s čovjekom više – zajedno su postigli 5 bodova, 2 gola i 3 asistencije. Jaromír Jágr pogodio je u 33. minuti, Martin Erat i Jakub Kovář imali su asistencije.

Da završimo priču oko powerplaya – Jakub Voráček je dovršio posao u 46. minuti nakon dodavanja Jakuba Kovářa i Jakuba Nakládala. Latvijci su na gol postavili, koji je obranio 31 udarac. Latvija je teško natpucana, čak 35-10.

Photo: Screenshot / Youtube