7a228714f4820898f86713f5349e7364_L

SP: Kanada u produžetku do slavlja, Česi minimalno

SAD – Finska 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)

Amerikanci su bolje ušli u susret pa su tako nakon samo 19 sekundi već bili u prednosti – Brock Nelson iskoristio je pas Setha Jonesa. Finci su nastavili sa nekom čudnom igrom koju su pokazali i u prošloj utakmici s malo udaraca na gol. U prvih 20 minuta imali su samo 2!

Na slijedeći pogodak čekalo se do posljednje trećine, a tada je Tyler Johnson u 47. minuti povisio na 2-0, a ponovno je među asistentima bio Seth Jones. Tuukka Mantyla smanjio je četiri minute prije kraja na dodavanja Jarkka Immonena i Juuse Hietanena.

Finci su se kockali te povukli Pekku Rinnea s vrata u posljednjoj minuti, no samo deset sekundi nakon što je napustio mrežu Tyler Johnson je iz srednje trećine opalio za svoj drugi pogodak i potvrdu pobjede.

Na kraju je omjer udaraca bio 24-23 za Amerikance, a Tim Thomas napokon odigrao pravu utakmicu na vratima i skupio 22 obrane.

Kanada – Švedska 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 1-0)

Uz Rusiju, dva vjerojatno najveća kandidata za zlato, odigrali su izvrsnu, tvrdu, pravu playoff utakmicu. Iako su Šveđani imali 2-0, jasno su Kanađani pokazali da se njih nikada ne otpisuje i da će se njih na kraju opet zadnje pitati.

Joakim Lindstrom dovodi Skandinavce u vodstvo u 14. minuti, što je na 2-0 povećao Linus Klasen u 22. Samo dvije minute nakon toga Brayden Schenn ponovno je vratio neizvjesnost u utakmicu svojim trećim pogotkom na asistenciju Jonathana Huberdeaua. Kevin Bieksa iskoristio je powerplay u 28. minuti te Kanadu u potpunosti vratio u ravnopravnu borbu u ovom susretu.

Kako u posljednjoj trećini nije bilo pogodaka, ali je bilo i relativno malo udaraca (7-6 u korist Šveđana), utakmica je otišla u produžetak.

Kanađani kao majstori povrataka su u 63. minut došli do pobjede sjajnom kontrom koju je započeo Mark Scheifele, Troy Brouwer je proslijedio pločicu pred vrata Nilssona gdje ju je Ryan Ellis dočekao i proslojedio u mrežu kroz noge švedskog vratara.

Kanada je tako preuzela čelo skupine.

Rusija – Njemačka 3-0 (0-0, 0-0, 3-0)

Posljednja trećina i rezultat 0-0 ponukala je Ruse da se napokon probude i pokažu Nijemcima tko je gazda. Do posljednje trećine bila je utakmica više manje izjednačena, čak su udarci na gol u obe trećine bili jednaki 10-9 u korist Rusa, no do gola nitko nije došao do 44. minute.

Tada je Vadim Šipačjov probio Philippa Grubauera na vratima Njemačke i tako s igračem pokrenuo ruske reprezentativce. Sergej Širokov povisio je na 2-0 u 51. minuti, da bi pobjedu potvrdio Viktor Tihonov u 60. minuti na prazan gol.

Nijemci su Rusima pružili dobar otpor, ali na kraju su ipak popustili pred Zbornajom. Omjer udaraca bio je 31-27 za Ruse, a Andrej Vasiljevski ponovno je odigrao odličnu utakmicu na vratima. Aleks Ovečkin je zaradio lakšu ozlijedu, ali izgleda da će sve biti u redu s prvom ruskom zvijezdom…

Češka – Norveška 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

Za kraj dana ostao je susret iz Čižovke u kojem su Česi eksplozivno krenuli, nastavili u istom tonu, ali više od 1-0 nisu mogli.

Već u 39. sekundi Tomáš Hertl je na sjajno dodavanje Jaromíra Jágra s lijeve strane pokušao probiti Soberga na norveškim vratima, ovaj je odbio pak na desnu stranu gdje je naletio Vladmir Sobotka i pospremio ga u praznu mrežu jer se Soberg nije stigao vratiti i praktički je ležao na ledu.

Iako su u posljednje vrijeme bili desetkovani ozlijedama, Česi su se uspjeli oduprijeti i ipak doći do pobjede uz sjajnu igru. Pola reprezentacije prije par dana borilo se sa crijevnom virozom, neki su se zbog toga vratili u Češku, a reprezentaciji se pridružio i Michal Vondrka.

U drugoj trećini Norvežani nisu iskoristili kazneni udarac nakon što je Alexander Salák bacio palicu prema pločici koju je pred vratima vodio Ken Andre Olimb i tako ga omeo dovoljno da suci pokažu na centar i kazneni udarac.

Olimb je išao po sredini i pokušao uloviti Saláka na krivoj nozi, no Čeh se nije dao i skinuo udarac i možda jednu od dvije najbolje šanse Norveške.

S druge strane, nevjerojatno je koliko su nesreće imali Česi – pogodili su nebrojeno puno stativa i prečki, a Soberg je par puta sasvim slučajno obranio čiste šanse čeških napadača. Na kraju su Norvežani pokušali i sa šestoricom, ali nažalost po njih, nije išlo.

Česi su se ovom pobjedom pomaknuli na treće mjesto i sada imaju tri boda više od Norveške.