Photo: Ivana Stančin/khl.hr

Slovan se raspada, povratak čehoslovačke lige?

Nedavno smo pisali kako NHL želi na Svjetskom Kupu čehoslovačku reprezentaciju. Naznake iz ovih dvaju zemalja govore, da su spremni ići i dalje, u obnovu čehoslovačkog prvenstva.

Slovan je u raspadu – dovršit će sezonu s 19 igrača, nisu sigurni hoće li moći isplatiti sve plaće i ogromne su šanse da je to kraj Slovanove avanture u KHL-u. Slovački mediji, međutim, žongliraju s pričom da bi se od iduće sezone obnovila čehoslovačka liga, a u igri za ulazak u češko prvenstvo su Slovan i Košice.

Maroš Krajčí, izvršni direktor Slovana prošli tjedan je nakon debakla kod CSKA (poraz 12:0) izjavio kako je tu vjerojatno kraj putovanja.

“Uvijek postoji mogućnost da ćemo ostati u KHL-u, ali ne bih sada to uzimao kao realnu mogućnost. Nismo sigurni ni možemo li svima garantirati plaće”, rekao je na konferenciji za medije Krajčí.

U Slovačkoj debata – kamo će Slovan? Povratak u slovačku Extraligu je siguran, pa to može biti plan B. Slovan se nije prijavljivao u domaće prvenstvo, a u kuloarima cirkulira priča i o uključivanju u EBEL. Slovaci se ufaju u oživljavanje lige ex-Čehoslovačke.

Glavni povjerenik češke Extralige Josef Řezníček rekao je za iDNES.cz kako “nije istina da je Slovan predao prijavnicu“, te dodao kako je neslužbeni upit stigao i iz Košica. Važno je napomenuti kako su isti upit poslali oba kluba još 2011. kada su odbijeni zbog ekonomske situacije.

“Smatram, da će klubovi na to gledati pozitivno. Svaki klub gleda mogućnosti kako privući gledatelje. Osobno mogu reć da bih zbog nostalgije volio da ih primimo. Ipak, ja ne plaćam ulaznice, ja ne igram tu ligu, samo je vodim. Slušat ću što klubovi imaju za reći”, jasan je bio Řezníček.

Situacija je bolja, u ekonomskom smislu, nego 2011. Sponzorski su ugovori stabilni, posjećenost je veća nego na nogometu i svake godine rapidno raste.

Ovim potezom čehoslovačka liga promijenila bi aktualni format češke Extralige i izgledala bi više kao NHL ili KHL. Stvorile bi se dvije skupine (češka i moravsko-slovačka), a momčadi bi odlazile na turneje.

Što god da se dogodi, ako Medveščak ostane iduće sezone u KHL-u, a Slovan istupi, jedno je sigurno – nedostajat će nam slovački navijači!

Photo: Ivana Stančin/khl.hr