ZAGREB - Alexander Sharychenko (#39) and Mat Robinson (#37) of Dynamo Moscow and Ville Leino (#18) of Medveščak look for the puck during the match between Medveščak and Dynamo Moscow in Dom sportova on January 15th, 2015 (Thomas Krauskopf/KHL.hr)

VIDEO: Savršena završnica

Pobjedom od 2:1 nad Dinamo Moskvom se Medveščak oprostio od krcate Ledene

Posljednja domaća utakmice ligaškog djela sezone možda čak i je najzanimljivija cijele sezone. U Dom sportova je iz Moskve stigao Dinamo, koji je pred Medveščakom pokleknuo u zadnjim minutama ogleda.

Gilbert Brule, koji je sredinom ljeta doveden iz Avtomobilista iz Jekaterinburga te najavljen kao jedno od najvećih pojačanja je upravo protiv Dinama pokazao zašto je najavljen u toj dimenziji. “Dobri igrači uvijek pronađu put da dorastu situaciji” krenuo je trenerb Medvjeda, Gordie Dwyer. “Gilbert Brule je neprimjetno bio jedan od naših najboljih igrača ove sezone. Nećete ga svaku utakmicu vidjeti na popisu strijelca, no on je igrač protiv kojeg je jako teško igrati, tko puno malih stvari ispravno radi. Na kraju dana, ima puno iskustva, bilo to tu u KHL-u ili u NHL-u. Možete to nazvati instinktom, ali kada vidi i dobije priliku, on ju iskoristi. Jednostavno je toliko dobar igrač na ovakvoj visokoj razini.”

Nakon što je osvojio buli u ofenzivnoj zoni, Alexandre Bolduc je uspostavio svoju poziciju ispred gola Dinama, dok je pak preko Marka Katica i Simona Gysbersa došao do Brulea koji se držao lijevog krila. No, stvorio si je prostor, ponešto se približio golu te sa sredine lijevog kruga za buli zamahnuo i poslao pak ispod prečke za 2:1, dvije i pol minute prije isteka vremena u zadnjoj dionici igre. Ledena je eruptirala, a na Medvjedima je bilo da do kraja ogleda sačuvaju vodstvo.

S time koliko je vremena bilo ostalo u utakmici, posebno u situaciji s igračem više, jednostavno morate pucati” krenuo je Brule. “Vidio sam da se branič malo odmaknuo i otvorio mi traku za šut pa sam jednostavno potegnuo najjače što sam mogao.”

Gilbert Brule, kao i ostatak momčadi dobro znaju od kolike je važnosti bila utakmica protiv Dinama, ali i od kolike će važnosti biti svaka utakmica od sada pa do kraja sezone. No, nema ih puno, ima još samo sedam, sva su gostovanja, a bodovi su potrebniji nego ikad.

Dobrom igrom, trudom i zalaganjem zaslužili smo tri boda večeras” rekao je strijelac prvog pogotka za Medvjede u subotu, Tuukka Mantyla. “Bodovi u ovom djelu sezone su nam izrazito bitni kako bi osigurali doigravanje.”

Bruleov pogodak, kao i Mantylin, došli su iz situacije s igračem više. Od 15 golova u zadnjih pet utakmica, pet golova je zabijeno na powerplayju, a od tih pet je čak tri s plave linije zabio upravo Tuukka Mantyla i to samo u zadnje dvije utakmice.

U igri s igračem više počeli smo igrati bolje nego u prvom dijelu sezone” dodao je Mantyla. “Počeli smo više pucati po golu i stvarati dobre šanse. Kada momčad igra na taj način i trudi se kroz cijelu utakmicu da ne radi greške počinju se događati pozitivne promjene i pak puno više ulazi u gol.”

Od strane navijača je Mantyla zaradio nadimak “Bulldog”, što savršeno opisuje njegov stil igre. Mantyla je neopisivo snažan, građen je poput teretnog vlaka, obaviti će posao bez obzira na sve, u obrani kao i u napadu grize. “U Finskoj sam bio znan kao fox terrier, dok sam tu sada bulldog. Pokušavam svuda ići, gristi noge” nasmijano će zaključiti Mantyla.

TRI ZVIJEZDE UTAKMICE
1. Danny Taylor – 28 od 29 obrana (96.55%)
2. Gilbert Brule – Gol za pobjedu, tri udarca na gol
3. Tuukka Mantyla – Jedan gol, šest udarca na gol

KHL MEDVEŠČAK ZAGREB 2
DINAMO MOSKVA 1
(0:0, 1:1, 1:0)

ZAGREB – Ledena dvorana Doma sportova
Gledatelja: 6.600. Suci: Buturlin, Gašilov, Lazarov, Šikanov.
STRIJELCI: 0:1 Šipov (Osipov, Igumnov, 38), 1:1 Mantyla (Mertl, Saarinen, 40, PP), 2:1 Brule (Katic, Gysbers, 58, PP) MEDVEŠČAK: Taylor, Lundstrom – Morrisonn, Parlett, Smolenak, Mertl, Genoway – Mantyla, Gysbers, Hedberg, Brule, Bjorkstrand – Katic, Jurčina, Giliati, Bolduc, Saarinen – Deutsch, Larkin, Jamtin, Glumac. TRENER: Gordie Dwyer.
DINAMO: Lazušin, Erjomenko – Korijagin, Osipov, Brijuvkin, Tereščenko, Kokarev – Hietanen, Sinicin, Pestuško, Gorovikov, Galimov – Mironov, Barancev, Babenko, Cvetkov, Fjodorov – Solovjov, Filatov, Igumnov, Šipov, Karpov. TRENER: Sergej Oreškin.ISKLJUČENJA: Medveščak 57 minuta (Genoway 2, Glumac 2, Jamtin 2, Bolduc 2, Hedberg 2, Mantyla 12, Morrisonn 25), Dinamo 35 minuta (Gorovikov 2, Osipov 2, Solovjov 2, Korijagin 2, Galimov 2, Brijuvkin 25)UDARCI NA GOL: Medveščak 30 (6+11+13), Dinamo 29 (13+9+7)

Photo by Thomas Krauskopf/KHL.hr