Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

S dalekog istoka s ljubavlju

Piše Sakic Scores za Hrhokej.net

Red je i na prvo sučeljavanje s našim sportskim prijateljima iz Habarovska. Uspjeli smo ih doma savladati samo u prvoj sezoni da bi nas potom nalupali 5:2 te dobili 3:2 još na onom vrućem kolovoškom otvaranju prošle sezone. Za podsjetnik, imali smo prednost pogocima Zanoškog i Mertla, ali na kraju su gosti slavili boljim izvođenjem kaznenih udaraca. Amur prolazi kroz slabu sezonu pod palicom KHL debitanta Fahrutdinova koji je 5 sezona vodio momčad Rubina (2011. i osvojio VHL), a prošle je zamijenio Alekseja Fetisova u Kamenogorsku. Do prosinca su u 36 utakmica ostvarili tek 13 pobjeda, zatim ugostili moćne SKA i CSKA od kojih su tijesno poraženi te se okrenuli Severstalu.

U posljednjih petnaest minuta ušli su s osjetnom prednošću, pogocima Zohorne na lijevoj vratnici, Popova s lijevog bulija pod prečku te Kapustina nakon solo prodora i odličnog fintiranja Masuhra i Kovářa. Severstal je opasno priprijetio pogocima Magogina i Karlina u razmaku od samo minute i pol, ali stvari smiruje Kuusela pogotkom u praznu mrežu. Amur je tako privremeno presjekao negativni mini niz te se uputio prema Čeljabinsku. Domaći su pogocima Roya i Koljcova izgradili prednost, koju početkom posljednje dionice smanjuje Popov, pogotkom s lijeve strane u donji bliži kut, a debelo je u obrani zaspao Sentjurin. Dalje od toga međutim nije išlo, a još je samo Jakucenja potvrdio pobjedu pogotkom u praznu mrežu.

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr  2.11.2014. Medveščak - Amur

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr
2.11.2014. Medveščak – Amur

Kod Salavata Julajeva je sve odlično izgledalo do posljednjih trinaest minuta. U vodstvo su došli pogotkom Popova nakon odlične asistencije Nazarova, a izjednačio je Lisin. Novu prednost donosi Vladislav Ušenjin preciznim trzajem u desni kut, a povisuje Litovčenko nakon brzog prolaska po desnoj strani. S razlogom se na sebe ljutio Kuljaš, a kada takva mrcina (191/113) zvekne palicom po golu još se dugo sve trese. Tada međutim na scenu stupaju upravo Kuljaš i Omark te odvode utakmicu u produžetak gdje već u prvom napadu pomalo „ošamućenom“ Amuru novi poraz nanosi kapetan Grigorenko.

S barem tim jednim bodom vratili su se u Platinum Arenu gdje ih je čekao Avtomobilist. Gosti su poveli pogotkom Megalinskog, a pravi raspad sustava dogodio se u 2/3 kada većinom vrlo pouzdanog Metsolu buše još Čajkovski, Garejev i Kivistö, a Vasiljevski je svladao i zamjenskog golmana Andrjuhova. U posljednjih dvadeset minuta Amur se ipak pribrao te visoki poraz malo ublažavaju Rudenkov, izbliza silovito pod prečku i Vladislav Ušenjin, vrlo lijepo iskosa s lijeve strane u gornji bliži kut. No teško da je to imalo moglo odobrovoljiti uvijek vjernu domaću publiku koja je uobičajeno fino napunila tribine.
Protiv Barisa vodstvo donosi Zohorna nakon školski izvedenog slaloma između Semjonova i Karlssona, ali ponovo je bilo kobno završnih trinaest minuta utakmice gdje preokret i pobjedu Barisu osiguravaju Dawes i Starčenko.

Slijedio je derbi začelja protiv Jugre a „Mamutima“ prednost donose Buljanski i Lapenkov . U posljednjim minutama 2/3 mladi Orlovič-Grudkov postiže svoj KHL prvijenac i to u maniri kakvog rutinskog strijelca, topovskim „one timerom“ preko hvatače rukavice Šaričenkova. Međutim samo petnaest sekundi kasnije Buljanski lomi Ramstedta (koji, kako je napomenuo i komentator-nije zaščitnik) te koristi inertnost 1. braničkog para Tihonov-Atjušov i postavlja konačan rezultat. Amur je bacio sve karte u napad u posljednjoj trećini, opasno prijetio i uputio 14 udaraca po golu, ali Šaričenkov se nije dao iznenaditi. A nakon 8 poraza u posljednjih 9 utakmica od čega 5 u nizu, naprosto su nešto morali „izmisliti“ u Pekingu.

Pink October, Nathan Perkovich - Photo by Krume Ivanovski

Pink October, Nathan Perkovich – Photo by Krume Ivanovski

I bila je to izjednačena i oku ne baš ugodna bitka (kao npr. naša protiv Kunluna) u kojoj su se istaknule finske uzdanice među vratnicama, Karhunen i Metsola. Utakmica je na kraju odlučena raspucavanjem gdje Amur izjednačio svoj omjer (3/3 ove sezone) i to zaista kulerskim pogotkom Bivaljceva kroz noge Karhunenu. Amur je tako napokon zaustavio „poniranje“, a Kunlun upisao prvi poraz od povratka u Peking. Red je došao i na „dalekoistočni“ derbi. Admiralu je prednost donio Wright, a preokret je djelo Krisanova. Prvo je sam prošao po desnoj strani i efektno pogodio gornji bliži kut, a deset minuta prije kraja utakmice fino pogodio pod prečku nakon odličnog dodavanja Vladislava Ušenjina. Sajustov je vratio goste u igru, ali kratkotrajno obzirom već u slijedećem napadu novu prednost i pobjedu osigurava Rudenkov udarcem s desnog bulija i kroz noge Bobkovu.

Osam dana i kojih 7800 km kasnije isklizali su na megdan razbuđenom Slovanu (kak je išla ona stara: pare, pare pokreću svijet…) koji je nakon niza poraza u studenom i početkom prosinca (10-2-8) ostvario 4 pobjede u 6 tekmi. Brust je bio nesavladiv ubivši u pojam gostujuće uzdanice, pogotovo u 3/3 kada ih je Amur natpucao 11-3, a gostima novi poraz nanose Sersen i Daloga u razmaku od minute i pol.

Od kada nema Ramstedta (zadnje 3 tekme) navale se nisu mijenjale, tek je u 4. dodan pridošlica Barnett te smo gledali:

1. Kapustin-Bivaljcev-Litovčenko
2. Kuusela-Popov-Zohorna
3. Li-Vladislav Ušenjin-Vjačeslav Ušenjin
4. Rudenkov-Krisanov-Barnett

No primjećujem da treneri taman protiv nas sve ispremješaju tak da… Po golgeterskom učinku odmakli su Zohorna (12+14) i Vladislav Ušenjin (10+7) koje slijede Kolář (7+4) pa finski dvojac Ramstedt (6+16) i Kuusela (6+13), Kapustin (6+4), Kondratjev (5+11) i Bivaljcev (4+4) dok se s po 7 asistencija ističu još i Zub, Vjačeslav Ušenjin (dodali i po 2 pogotka) te Li. Apsolutni „номер один“ je Metsola koji je započeo 40 utakmica 1 mijenjao Pečurskog, u prosjeku prima 1,98 pogodaka uz 92,9% obrana. Andrjuhov je ulovio 2 starta te 2 puta uskakao umjesto Metsole i 1 umjesto Pečurskog uz prosječno primljenih 1,72 pogodaka i 93,5% obrana. Pečurski je započeo 5 utakmica i 2 puta mijenjao Metsolu, prosječno inkasirao 2,2 pogotka uz 87,4% obrana.
Što se tiče novijih događaja vezanih uz roster, u prosincu su doveli braniče Tihonova iz SKA i Gorohova iz Sočija te napadače Krisanova iz Lade i JT Barnetta iz Zvezde Čehov, a riješili su se Kosmačjova i Stasjuka.

Amur je kao i mi, 2 mjesta iznad konferencijskog fenjeraša i nema rezultatskog pritiska, ali svakako će htjeti nastaviti uspješan niz u „ledenoj“.
Mi smo se pak napunili s to malo dobrog raspoloženja i fino ušli u 2017. pa ajmo tako i nastaviti.

Photo: Davor Sajko/khl.hr

Photo: Davor Sajko/khl.hr