Foto: Nathan Congleton

Rusija furioznom posljednjom trećinom do finala

Iz Praga Alan Ilijić: Poznat je i drugi finalist Svjetskog prvenstva! Rusija je stigla u finale nakon furiozne treće trećine protiv reprezentacije SAD-a i pobjede od 4:0. Sergej Mozjakin imao je dva boda u pobjedi, a Sergej Bobrovskij na vratima shutout i asistenciju. Otvaranje utakmice također je bilo furiozno. Connor Helleybuck i Sergej Bobroskij gledali su se svaki sa svoje strane i natjecali se u skupljanju obrana. Ruska jedinica sakupio je neke prilično spektakularne i na kraju obranio svih 35 udaraca za shutout, prvi dosada na Prvenstvu.

Rusi su bili bolje, napadali i stiskali više, udarci su se slijevali sa svih strana, ali i Helleybuck je danas bio odlično raspoložen.

Iako je igra bila prilično dinamična i bez prekida, nekih jako velikih prilika nije bilo tako puno. Prva velika prilika pred američkim vratima bila je tek u 20. minuti kad je Malkin pokušao prevariti Hellebuycka.

Situacija se malo promijenila kad su Amerikanci imali prvu situaciju s igračem više. Sjajna organizacija na samom početku, Faulkov odbijeni udarac prihvatio je Nick Bonino, koji ga je poslao prema Toreyju Krugu, ovaj je pak poslao pred gol gdje je naletio Anders Lee, ali ruski golman je opet spreman. Kasnije je u punim sastavima probao i Steve Moses, ali nije uspio prevariti Bobrovskog.

Bobrovskij je imao par odličnih obrana, ponosan sam kako smo odigrali. Odlična su ekipa i čestitam im na pobjedi“, bio je kratak Steve Moses.

PHOTO: Steve Moses of the glass / Thomas Krauskopf

PHOTO: Steve Moses of the glass / Thomas Krauskopf

U drugoj trećini slična priča – Rusi napadaju, Amerikanci se brane i tu i tamo uzvraćaju udarac. Sergej Plotnikov prvo je provjerio koncentraciju Helleybucka, nakon toga dvaput Viktor Tihonov, a na kraju i Andrej Mironov.

Prvu svoju priliku na powerplayu Rusi također nisu iskoristili. U posljednjoj dionici se zadržao visoki tempo. Rusi su griješili u obrani, ali Amerikanci te poklone nisu znali iskoristiti. A kad ne iskoristiš vlastite prilike – dobiješ gol. U 48. minuti napokon je egal probio Sergej Mozjakin prekrasnim udarcem iz sredine. Bobrovskij je kod tog gola upisao asistenciju, Mozjakin se probio po lijevom boku, ušao u sredinu, izbacio dva braniča i nepogrešivo pogodio.

Sergeju Mozjakinu je ovo prvi pobjenički pogodak dosada. Reklo bi se, došao je u pravi trenutak.

Mislim da smo imali više iskustva, mlada su momčad i pritisnuli smo te natjerali na greške. Nakon tga samo smo nadograđivali“, prokomentirao je pobjedu Viktor Tihonov.

Tri minute kasnije, u svom prvom nastupu, se upisao u strijelce i Aleksandr Ovječkin. Došao je u petak, odradio trening, namjestio se u liniju s Tihonovim i Plotnjikovim – i pogodak! Gol je jako podsjetio na Mozjakinov, praktički s istog mjesta je pogodila zvijezda Washington Capitalsa. U 56. minuti se u strijelce upisao i Vadim Šipačjov koji je s desne strane američkog gola pronašao dijelić nepokrivenog prostora i povisio vodstvo na ogromnih 3:0.

Do kraja je pogodio još i Jevgenij Malkin u prazna vrata minutu i pol prije kraja.

Rusija će tako sutra braniti svjetsko zlato iz Minska u 20:45, a bitka za broncu vodit će se od 16:45 između Češke i Sjedinjenih Država.

Foto: Nathan Congleton