Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Robert Kristan: Iz Zagreba su me zvali da se vratim

Robert Kristan, hokejaš je kojeg navijači ni dan danas ne mogu prežaliti. Popularni “Lix” vratar je za kojeg mnogi smatraju da je mogao jednako kvalitetno braniti i u KHL-u, ali i da je bolji od trenutne Medveščakove vratarske postave. Za slovenski portal dnevnik.si i novinara Mateja Grošelja, Robert Kristan odvojio je nešto vremena i dao odličan intervju. Prenosimo dio intervjua koji se odnosi na Zagreb i Medveščak, dok ostatak možete pročitati ovdje.

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

U Zagrebu je bilo nešto drugačije (nego u Švedskoj i Češkoj), bili ste izloženi oku javnosti na svakom koraku. Jeste li se osjećali tjeskobno tamo?

Na početku intervjua, pričao sam o miru. U Zagrebu sam sam sebi lagao da mi odgovara takva pažnja, koja mi je planski bila nametnuta u Medveščaku. Sve je to zasigurno utjecalo na moju igru, osjećao sam pritisak van leda i nosio preveliko breme. Ljudi su mislili da ja sam mogu odlučiti svaku utakmicu i da sam mogu dovesti momčad do titule prvaka EBEL-a. To tako ne ide. Jednostavno je bilo previše glasina, napisa u medijima… To sve čovjeku s vremenom počne smetati, nemaš mir i počinje ti padati koncentracija. U Češkoj također pišu o meni, no ja sam se posve distancirao od tih napisa. Nekad mi je kritika smetala, danas se na nju ne obazirem. U Zagrebu se događalo svašta. Rastanak je bio ružan, javnost je mislila da sam povredio klupski pravilnik, a to nije bila istina. Priču sam već ispričao u Dnevniku. No, vrijeme cijeli rane. U Zagrebu su vjerojatno već i zaboravili na taj incident jer već su me prethodne sezone zvali da se vratim.

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Jeste li i vi zaboravili na to?

Jesam. Razgovarao sam sa svima u klubu. Shvatili su da je trener vršio pritisak na mene cijelu sezonu. Kad sam igrao za Medveščak osjećao sam se kao da su treneri ljubomorni na mene. Stalno sam bio u javnosti percipiran kao prvo ime momčadi, iako se tako nikad nisam osjećao, niti sam se želio osjećati. Htio sam se riješiti takvog statusa, ali jednostavno nije išlo. Trener je htio pod svaku cijenu postati vođa ekipe, no nije mogao uspjeti. Često mi je zbog toga bacao klipove pod noge. Naslušao sam se sam tisuća laži.

Je li to utjecalo na vas?

To je sve bilo jedno iskušenje. U Zagrebu su htjeli od mene napraviti hollywoodsku zvijezdu. To u sportu ne funkcionira tako. Sve se mora zaslužiti. Navijači su me voljeli jer sam se često družio s njima. Za njih sam bio faca. Još i danas mi govore da im nedostajem i zovu me da se vratim. Često sam čuo i kritiku, časopisi su bili puni priča, a čitali su se i u Sloveniji. To me je naučilo da budem bolji čovjek i profesionalac. Znam se izolirati od vanjskog svijeta. 

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net