Photo: James Marvin Phelps/Flickr

Quebec i Las Vegas na dobrim putevima za dobivanje NHL franšize

Prošli mjesec smo vas obavijestili kako su Quebec i Las Vegas predali zahtjeve za vlastitu NHL franšizu. Kako navodi izvor blizak ESPN.com, oba grada su ušla u završnu, treću fazu. Kroz prethodne dvije faze gradovi su morali osigurati vlastitu ili unajmljenu dvoranu te su pregledana sva jamstva i sva dokumentacija koja je predana što su očito ova dva grada uspješno odradila.
U trećoj fazi će liga pregledati poslovni plan i predviđene prihode te bi liga trebala do 4. rujna donijeti odluku o prihvaćanju franšize.

Quebecor, komunikacijska kompanija iz Montreala je glavni inicijator zahtjeva za ponovno oživljavanje Quebec Nordiquesa, franšize koja je postojala od 1972. do 1995. nakon čega je franšiza preselila u Colorado i promijenila ime u Colorado Avalanche. Još nije sigurno hoće li franšiza vratiti staro ime ili će biti novo ime. Legendarni Joe Šakić je od 1988. do 1995. nosio dres Nordiquesa, a od 1995. do 2009. Avalanchea.

Videotron Arena je dvorana u kojoj je predviđeno da će nova franšiza igrati svoje utakmice te predviđeni troškovi izgradnje iznose 370 milijuna dolara od čega će polovicu financirati grad i provincija.

Miljarder William Bill Foley zajedno s Maloof obitelji je pak glavni predstavnik vlasničke grupacije koja vodi zahtjev za NHL franšizu u Las Vegasu. Maloofovi su bivši vlasnici NBA tima Sacramento Kingsa i vlasnici niza poslovnih nekretnina na zapadu SAD-a. Krajem 2014. godine je Foley u jednom intervjuu izjavio kako je Wayne Gretzky, najbolji hokejaš svih vremena, neslužbeni savjetnik moguće buduće NHL franšize te je izjavio i kako bi volio da se franšiza zove Las Vegas Black Knights u čast Army Black Knightsima, atletskim timovima Vojne Akademije SAD-a, ali kako će o imenu ipak odlučiti navijači glasovanjem.

U veljači 2015. je započeta i gradnja nove dvorane u kojoj bi ova franšiza trebala igrati svoje utakmice, a predviđeno je kako će za izgradnju dvorane biti potrebno 375 milijuna dolara te će dvorana moći primiti 17500 hokejaških fanova.

Las Vegas Arena from AEG Multimedia on Vimeo.

Ukoliko liga prihvati nove franšize, svaka franšiza će morati platiti naknadu za proširenje lige, a ona iznosi 500 milijuna dolara po timu. Liga se zadnji put proširila 2000. godine kada su se Minnesota i Columbus pridružili ligi. Tada je naknada iznosila 80 milijuna dolara.

Photo: James Marvin Phelps/Flickr
Piše: Marin Kraljević