KHL Medvescak - Admiral

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

Protiv Admirala po prvu pobjedu

Nakon (ne)uspješne premijere u trećoj KHL sezoni, Medveščak već u petak 28. kolovoza dočekuje u Brlogu drugu dalekoistočnu momčad, Admiral iz Vladivostoka.

Medveščak odličnu igru iz prve polovice susreta protiv Amura nije uspio okruniti pobjedom usprkos vodstvu od 2:0. Nakon ta dva pogotka, Medvjedi su malo stali, prikočili, što im se na kraju osvetilo. Amur je odgovorio dvama golovima u razmaku od 4 minute, od čega se zagrebački momci do kraja utakmice nisu uspjeli oporaviti.

Upitnici su se pojavili nad glavama navijača odmah na početku utakmice, jer je Medveščak na led isklizao sa samo pet braniča, iako ih prema službenom rosteru u momčadi ima duplo više. Tako je u trećoj navali igrao samo Mark Katić kao obrambeni, ali su obrambene zadatke uspješno riješavali i sitan, ali dinamitan Jesse Saarinen i Nathan Perkovich.

Admiral je u srijedu slavio u Bratislavi protiv oslabljenog Slovana, kojem nisu igrali Barry Brust, Cam Barker i Rok Tičar zbog crijevne viroze.

Velika enigma prije početka sezone što se ekipe iz Vladivostoka tiče bili su vratari. Mladi dvojac Ivan Nalimov i Igor Bobkov konkurirali su za mjesto između vratnica, a priliku u srijedu dobio je mlađi, Nalimov. On je u momčadi već drugu sezonu, dok se Bobkov vratio ove sezone, nakon što se nije probio u Americi.

S Admiralom se vraća i stari znanac Pascal Pelletier, koji će igrati u liniji s Niclasom Bergforsom i Nikitom Filatovim, u prvoj napadačkoj postavi gostiju iz Vladivostoka. Treba očekivati kako će Admiral napasti od samog početka, za razliku od Amura, koji je igrao prilično rezervirano u početku susreta.

Dosadašnja bilanca ide Medveščaku u prilog, od tri susreta Medveščak je bio bolji dvaput, ali prošle sezone igrali su s Admiralom samo jednom i izgubili u Zagrebu 3:4.

Ujedno, ovo je i najranije gostovanje Admirala, dosada smo ih gledali dvaput krajem listopada.

Važno je napomenuti da je današnji Admiral jako promijenjen od prošle sezone, napad gotovo cijeli, u obrani manje. Puno igrača prebjeglo je iz Vladivostoka u 750 kilometara udaljeni Habarovsk, njih čak trinaestorica. Novi trener Admirala je nekadašnji trener Dinama iz Minska, Bjelorus Aleksander Andrijevski.

Pobjednička momčad se ne mijenja, pa je tako i realno za očekivati da će linije Admirala ostati nepromijenjene, osim evenutalnih skokova Kirila Voronina i Maksima Mamina iz četvrte u treću, gdje bi se sigurno odlično pokrili uz mladog Aleksandra Kuznjecova. Najopasnija linija, iako bez bodova u srijedu, trebala bi biti prva, ujedno i s najviše stranaca – u napadu Nikita Filatov, Niclas Bergfors i Pascal Pelletier, dok su bekovi Dmitrij Kosmačjov i Latvijac Oskars Bartulis.

Kako pobijediti Admiral?

1) Bekovi – Medveščak si uz broj bekova koje ima na rosteru ne smije dozvoljavati igru s pet bekova, odnosno nepotpune tri linije. Nikome nije jasno zašto Dwyer nije poslao bar tri puna defanzivna para na led, pogotovo jer u trećoj liniji mogao je igrati mladi Thomas Larkin, doveden pred sami početak sezone, upravo s tom nakanom. Treća linija mu je realnost.

2) Iskoristiti linije – Medveščak ove sezone ima kompletnu momčad i ako ne bude odlazaka i ozlijeda ima velike prilike izboriti doigravanje. Svaka Medveščakova linija ima neke svoje posebnosti i ključ je dovesti te značajke do potpunog izražaja. Prva, češka linija, dosad je bila najefektivnija, Česi su u pripremnim susretima nakupili brdo bodova. Druga napadačka formacija je ona najiskusnija i na papiru najbolja, Genoway-Giliati-Brule samo po sebi odlično zvuči. U trećoj su se našli Hedberg i Bjorkstrand kojima je kao mentor uskočio Nathan Perkovich, linija je opasno brza, dodamo li još da je u njoj igrao i Jesse Saarinen. Četvrta linija je nepotpuna, u njoj je nedokazani Arkalov, srčani Zanoški i radnik Glumac.

3) Vratari – Iako je Ivan Nalimov skupio par izvrsnih obrana protiv Slovana i dalje ostaje osjećaj da je još uvijek relativno zelen. Bobkov bi mogao na vrata kao iskusniji protiv Medveščakovih napadača, skupljao je iskustvo i izvan Rusije, u Sjevernoj Americi, pa bi mogao biti više naviknut na drugačiji stil igre. U svakom slučaju, Medveščak bi morao iskoristiti ove činjenice u svoju korist.

Photo: Krume Ivanovski/KHL.HR