Photo: Groundhopping Merseburg/Flickr

Priča iz Brna: Jedan klub, jedan grad (1. dio)

BRNO, Republika Češka – Dolazim po drugi put u Brno. Prošlog puta sam bio u ljeti, počinjale su pripreme, Kometa je igrala jednu utakmicu doma – na isti dan kad i Medveščak protiv Sparte u Pragu. Zaputio sam se u Prag, a tamo: dvorana sablasno prazna, par navijača uzvikuje navijačke parole, došla su i dva navijača iz Zagreba, Medveščak je izgubio u produžetku.

U Brnu gostuje Amur Habarovsk. Česi KHL ne doživljavaju da postoji, domaće prvenstvo je iznimno jako i kompetitivno, ali dvorana u Brnu, tadašnja Kajot Aréna, danas DRFG Aréna, a upitajte bilo koga u Brnu kako se zove njihova dvorana, svi do zadnjeg reći će – Hala Rondo, puna kao šipak! Dvorana je konstruirana ukrug, stoga ime Rondo.

Brno stvarno živi za hokej i svoju Kometu. Malo dublja analiza češkog društva pokazuje da Moravljani (Brno je glavni grad pokrajine Moravske) sebe doživljaju pomalo različitima od Čeha. Najveću priliku da se identificiraju kao drugi narod dobivaju preko, pogađate, hokeja.

Iz povijesti

Kometa Brno osnovana je 1953. godine kao Rudá Hvězda (Crvena zvijezda), kasnije ZKL Brno, pa Zetor, Královopolská Brno, a onda i varijacije na temu Kometa Brno. Konačni naziv koji nosi i danas ima od 2005. godine.

Računajući uspjehe u ligi bivše države, Kometa je drugi najuspješniji češki klub s 11 naslova prvaka Čehoslovačke, više ima jedino Dukla Jihlava (12). Viceprvaci bili su tripu, ali nakon osamostaljenja još uvijek čekaju titulu. Na vanjskoj fasadi Hale Rondo, službenim imenom od 11.3.2015. DRFG Arene, ovješen je ogroman transparent s natpisom: “Chceme další titul!” (Želimo novu titulu!).

O kakvom se klubu radi, svjedoči i činjenica da je proizveo četiri člana Kuće slavnih IIHF-a, a oni su: Vlastimil Bubník, Oldřich Machač, Vladimír Bouzek i Josef Černý.

Kometa je prošle godine zaustavljena u finalu, kada su ih pobijedili aktualni prvaci PSG Zlín, s kojima ove sezone igraju četvrtfinale. Trenutno je u seriji 1-1, iduće utakmice igraju se u Zlínu 15. i 16. ožujka. Inače Kometa sa Zlínom ima pozitivan omjer, ali Zlín je uvijek težak protivnik protiv kojeg nitko ne želi igrati. Dugo su ove sezone bili na samom dnu, a sad su u doigravanju kao šestoplasirani (ide ih 8).

Aktualna sezona

Kometa je aktualnu regularnu sezonu završila na trećem mjestu s 31 pobjedom, od čega tri nakon produžetka. Osvojili su ukupno 95 bodova, jedan više od mrskog rivala Sparte iz Praga.

U posljednjem, 52, kolu, susreli su se u Rondu s Mountfieldom iz Hradec Královih. Kometa je trebala osvojiti bod manje od Sparte da bi izbjegla Zlín u četvrtfinalu i išla na istog protivnika u playoffu. To nije dolazilo u obzir, jer iznad Sparte se mora biti pod svaku cijenu. Kometa je pobijedila 2:1 i tako završila sezonu treća.

Atmosfera na utakmici bila je nevjerojatna, tako nešto u životu nisam doživio. Možda eventualno u prvoj ili drugoj EBEL sezoni, ali neusporedivo je. Odmah se vidi da je Češka naprosto zemlja hokeja, to je sport broj jedan. Kometa čak ima svoje novine i restorane, o kojima ćemo u slijedećem nastavku.

Navijači su naprosto fantastični! Navija se cijelu utakmicu i navijaju apsolutno SVI! Navijanje podsjeća na nogometne navijače, osim što su ovi kulturniji i ne izvode gluposti na utakmicamam nisu huligani. Osim kad treba počastiti protivnike i suce zvižducima i uvredama.

Óda na Kometu

Navijači na svakoj utakmici stvore posebnu atmosferu, a ono što je upečatljivo jest da pjevaju himnu Kometi barem jednom tijekom susreta, a možda i više puta. Kometa nominalno nema himnu, ali među navijačima popularna je Óda na Kometu (matrica “Oda radosti”). Također postoji još jedna, a obje možete poslušati niže.

To bi bilo sve za prvi nastavak, u idućem nastavku osvrćemo se na playoff, Kometine restorane, kako Brno živi za Kometu i zanimljiv događaj koji nam se dogodio prije druge utakmice doigravanja. Ne propustite!

Iz Brna vas pozdravlja – Alan Ilijić