KHL Medveščak - EC KAC 29.8.2014. Zagreb

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

Preživjeti sibirski pakao

“Nisam u Rusiji očekivao komfor niti srdačnu dobrodošlicu domaćih hokejaša, ali ovo je bio apsolutni šok.”
 
Tako je dušu otvorio slovačkim novinarima mladi slovački centar Bruno Mráz nakon što se, konačno, oslobodio pakla u zagrljaju Metalurga iz Novokuznjecka, bivšeg člana KHL-a. Još prošle sezone igrali su u najjačem rangu ruskog hokeja, ali zbog financijskih poteškoća danas su u VHL-u, drugom po redu rangu ruskog hokeja na ledu. Sada je potpisao za Moru iz Olomouca, koja nastupa u jednoj od najjačih europskih liga, češkoj Extraligi.
 
Za slovački portal sport.sk ispričao je kako se radovao međunarodnom angažmanu nakon četiri sezone u rodnoj Slovačkoj, u Rusiji je izdržao samo osam tjedana, i to ne zbog teškog načina života ili odvojenosti od rodnog kraja.
 
“Klub nema opremu, nisu imali moj broj klizaljki pa sam morao trenirati u za broj prevelikima. Štitnike sam si morao kupiti sam od masera. Problema je bilo bezbroj, čak mi nisu ishodili ni vizu. Nisam mogao vjerovati da se tako nešto može dogoditi na profesionaloj razini”, u nevjerici govori napadač, koji je prošle sezone upisao i pet nastupa za slovačku izabranu vrstu.
 
Za Metalurg je nastupao samo u pripremnim susretima, a tada je shvatio da je situacija u klubu svjetlosnim godinama od idealne. Na turniru u Sankt Peterburgu nakon prve utakmice vlasnik kluba podijelio je otkaze baš svima, od predsjednika i trenera do kondicijskih trenera i generalnog menadžera. Na istom turniru čekale su ih još tri utakmice.

 

Kućni pritvor i treninzi od četiri sata

 
Protekle dvije sezone nastupao je za Zvolen, a u protekloj je skupio 20 pogodaka i 22 asistencije.
 
Iznimka nisu bili ni četverosatni treninzi.
 
“Ne smeta mi jak trening, ali što je previše, previše je.”
 
Kada je odlučio raskinuti ugovor, dočekao ga je novi hladan tuš. Raskid je čekao puna dva tjedna te je mogao posjećivati samo teretanu. Govori kako se osjećao kao u kućnom pritvoru te da osjeća kako mu fale ta dva tjedna bez leda.
 
“Radujem se Extraligi, to je jako kvalitetno natjecanje. Ima i puno Slovaka, bit će se teško probiti.”

Photo: Krume Ivanovski/KHL.HR