Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

Pred 365 dana napustio nas je Steve Montador

Pred samo 365 dana svijet je obišla stravična vijest da je preminuo bivši Medveščakov igrač, veliki hokejaš i još veći čovjek, Steve Montador.

Napustio nas prerano

U 35. godini Steve Mondator umro je tiho. Iako se borio sa problemima, depresijom, Montador je bio podrška svima. Šok u svijetu hokeja time je bio veći. Ne prođe dan se Montadora ne sjete stotine igrača i tisuće navijača kojima je dotaknuo život.

Montador je bio jedan od najboljih suigrača ikad. Ne postoji osoba za koju on nije imao vremena, ili kojoj nije pomogao, nedostaje mi” emotivan je NHL igrač Mike Weber.

Steve Montador bio je velik čovjek. Još uvijek ne mogu vjerovati da ga nema” javio se Ivan ŠijanWow. Otišao si prerano. RIP Steve Montador. U šoku sam zbog svega. Bio je užitak poznavati te” rekao je Mark Katic na svom twitter profilu pred samo godinu dana. 

Postao otac

Nekoliko dana nakon prerane smrti Steve Montadora, rodio mu se sin. Sretan događaj bio je obavijen tragedijom. Steve Montador potpisao je donaciju svog tijela znanosti, a prije svoje smrti uključio se i u skupnu tužbu protiv NHL lige. Preko 200 bivših NHL igrača, ili njihovih obitelji, tužilo je ligu zbog zanemarivanja zdravlja igrača. U tužbi sudjeluju i obitelji tragično preminulih igrala pa i ona Dereka Boogaarda, ali i bivši igrač Jesenica, Todd Elik.

Bolovao od CTE

CTE je bolest, kronična traumatska encefalopatija, povezana sa opetovanim udarcima u glavu kojima su bili izloženi hokejaši. Stotine udaraca, višestruki potresi mozga i nedovoljno kvalitetno lječenje uzrokovalo je ovu degenetarivnu bolest u mnogim igračima. Derek Boogaard sa samo 28 godina je imao mozak 70-godišnjaka.

Neurokirurg dr. Charles Tator, voditelj projekta analize CTE kod hokejaša, rekao je da je analiza mozga Steve Montadora pokazala abnormalnu količinu proteina “hyperphosphorylated tau“. Prisutnost tog proteina u moždanim stanicama marker je za bolest CTE.

Imao je jako puno tog proteina,” rekao je TatorOdvjetnik Montadorove obitelji dodao je: “kako nalazi raširenosti CTE u Stevenovom mozgu pomažu svima nama da shvatimo koliko je njegov mozak bio oštećen bolešću i kako se nije mogao kontrolirati.” William Gibbs, čikaški odvjetnik potvrdio je sumnje kako je raspad Montadorovog mozga uzrokovan “udarcima u glavu koje je zadobio tijekom NHL karijere.”

“CTE je uzeo još jedan mladi život. Tužno je vidjeti i znati da je jedan tako pozitivan i energetičan mladi čovjek imao takvu degenerativnu bolest mozga koju je dobio baveći se profesionalnim sportom” dodao je Gibbs.

Nema sumnje da Steve Montador i dalje nedostaje svojim suigračima, prijateljima i navijačima.

Steve Montador (Igor Šoban/MDV Press)

Steve Montador (Igor Šoban/MDV Press)

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr