SIJ Acroni Jesenice, photo by Drago Cvetanovič // Cvetno.si

Povratak Železara

Hokejaši Jesenica, popularni Železari, ustali su iz mrtvih. Nakon smjene uprave, bankrota, a samim time i odustajanja od EBEL-a Jeseničani su se uspjeli oporaviti i danas igraju INL, nižu austrijsku ligu. Trenutno u četvrtfinalu vode protiv Kitzbühela 3-2.
 
No, to i ne bi bila neka vijest niti bi bilo ovog članka da se nisu opet pojavili napisi da bi se Rdeči mogli vratiti u najviši rang austrijskog klupskog hokeja. Naime, prema pisanju slovenskog portala Ekipa24, vodstvo EBEL-a bi uskoro trebalo otputovati u Sloveniju na pregovore oko povratka. Ekipa s navedenog portala razgovarala je i s povjerenikom Christianom Feichtingerom, koji je potvrdio da su Jesenice jedni od šest-sedam kandidata za proširenje otvorenog prvenstva Austrije.
 
Prema nekim navodima u tih šest-sedam klubova je i zagrebački Medveščak.
Photo: Drago Cvetanovič

Photo: Drago Cvetanovič

 
Početkom tjedna oglasio se i predsjednik kluba Anže Pogačar i potvrdio da će se u slijedećih 14 dana odraditi par konkretnih sastanaka. Prvi je već danas, u petak, kad inspekcija dolazi pregledati Podmežaklu, svima nam dobro znanu dvoranu u kojoj Jesenice igraju domaće utakmice. No, oko toga ne bi trebalo biti problema, trebala bi zadovoljiti sve uvjete EBEL-a.
 
Konkurenciju Jesenicama tvore mađarski Miskolc i MAC Budimpešta, talijanski Burnico i Renon, austrijski Kapfenberg, a moguće i Medveščak, to još nije jasno. Prema nekim izvorima Feichtinger je rekao kako će se sve znati za tri tjedna te da su “Medveščaku vrata EBEL-a uvijek otvorena”.
 
Jedna od boljaka koje spotiču Železare je činjenica da bi Austrijanci htjeli širiti ligu u veće gradove.
 
“Radi se o masivnosti, žele da na svaku utakmicu može doći 4500 do 5 tisuća ljudi, zato je Miskolc primjerice ušao u igru, ali ni oni ni bilo koji drugi klub nema povijest i tradiciju kakvu imamo mi te u tome vidim našu veliku prednost”, kazao je Pogačar za portal Ekipa24.
 
Što se proračuna tiče Pogačar barata s cifrom od oko 900 tisuća eura. Iznos je skroman u odnosu na ostale EBEL klubove koji imaju proračune i po 7 milijuna eura za sezonu.
 
“Naš cilj je igrati utakmice ili bi možda ipak bolje bilo reći: nastupiti i preživjeti. Zadnjih pet godina samo slušam o EBEL-u. Imamo potporu, ali i one koji na sve to gledaju negativno. Svi znamo u kakvom je stanju lokalno i slovensko gospodarstvo. Svi su dobrodošli pomoći, ali samo savjetima nećemo ništa platiti. A hokej je jako skup sport”, zaključio je Pogačar.

Hoćemo li ponovno gledati ove dvoboje u EBEL-u?

Photo: Drago Cvetanovič/Cvetno.si