Krume

Potop u Sočiju: Medvjedi u zimskom snu?

Šamaranje Medvjeda! U te dvije riječi stane opis današnjeg susreta u Olimpijskom Sočiju. Novaci u ligi koji s današnjom pobjedom imaju osam pobjeda u nizu očitali su lekciju Medveščaku koji kao da je nakon pobjede nad Dinamom u Moskvi došao u Soči na izlet.

Ulazak u utakmicu nije bio loš, početno ispitivanje snaga potrajalo je nekoliko minuta, Medveščak je uspio spriječiti i powerplay domaćih. A kada je isključen Šišikanov pokazala se jedna od najvećih boljki Medvjeda ove sezone – powerplay. Ne samo da nisu uspjeli zabiti gol, nego su primili dva komada. Medvjedi su se zaigrali u svojoj trećini, pak je došao do domaćih igrača, Krikunov je sačekao da Owuya padne i preko njega zabio za 1:0. Pola minute kasnije novi gol Sočija. Warn i Emmerton su išli prema golu Medvjeda, Warn je pucao, ali Owuya brani, međutim rebound je iskoristio Emmerton. Četiri minute kasnije gostujući igrači su još jednom p0kazali da nemaju ideju kako da očiste pak iz svoje trećine i to im se obilo o glavu. Warn je poentirao za 3:0, i tim pogotkom poslao Owuyu na klupu, a Dekanicha na gol. No i on je kapitulirao već nakon tri minute igre. Bjorkstrand je izgubio pločicu u svojoj trećini što je dovelo do gužve pred golom u kojoj se najbolje snašao Emmerton i zabio je svoj drugi gol na susretu. No, i Medveščak je imao pokoju priliku u prvoj trećini, najbolju je imao Kolanos, kada je prešao Popperlea i pogodio vratnicu iz golmanskog prostora.

Rezultatski druga je trećina bila bolja za Medveščak, ali samo rezultatski. Loša igra u obrani se nastavila, napadači su jednostavno bez ideje, svi osim Kolanosa, koji se pokazao kao veliko pojačanje u brlogu. Uz njega ”Finska zvjerka” Leino nešto pokušava sa asistencijama koje su fenomenalne i vizionarske, ali ostalim igračima jednostavno neshvatljive.

Soči je nastavio tamo gdje je stao. I nakon četiri minute imali su priliku sa igračem više. Ignjatuškin je uklizao u Medveščakovu trećinu s lijeve strane, prošao do gol linije i krenuo prema golu, poslao pak iza Dekanicha i nastavio klizati slaveći, dok su ga Medveščakovi penalty killersi samo gledali, bez da su ga pokušali spriječiti.

Desetak minuta kasnije bekovi Sočija griješe te Leino uzima pak u njihovoj trećini, nakon malo kombiniranja pokušao ga je centrirati, te ga je bek domaćih gotovo spremio u svoju mrežu, ali Morrisonn je došao prvi do pločice, gurnuo ju za Kolanosa i on je napravio ono što mu najbolje ide – zabio je gol.

Već je svima jasno da Medveščak ima problema sa disciplinom ove sezone. Momčad smo sa najviše isključenja, ali ono što zabrinjava su ona isključenja do kojih nije trebalo doći. Tako smo i danas dobili kaznu zbog šest igrača na ledu. Osim toga, prosječno imamo 14 minuta po susretu igrača manje, što je gotovo 25% susreta. Dok mi muku mučimo sa disciplinom igrači Sočija pokazali su kako izvanredno rade tranziciju iz obrane u napad, i kako se brzo prenosi pak i stvaraju šanse, te je nekoliko minuta Medveščak ovisio o Dekanichu i njegovim obranama da ne primimo još koji pogodak.

Početkom posljednje dionice Anisin je išao sam na Dekanicha, koji je obranio udarac rusa. Ali suci su dosudili kazneni udarac za Soči zbog prekršaja Morrisonna nad Anisinom. Morrisonn je dobio disciplinsku kaznu, u posljednja tri susreta njemu je to druga kazna. Anisin je iskoristio kazneni udarac i na veliko oduševljenje gotovo 8000 ljudi zabio ”šajbu” i to šestu u mreži Medvjeda.

U slijedećem napadu Sočija Perkovich je imao potrebu obračunati se Derljukom, što su suci i dopustili. Ako gubimo utakmicu, nismo izgubili tučnjavu, Perks je pošteno namlatio rusa, ali mala je to utjeha, jer osim Morrisonna u rotaciji smo izgubili i Perkovicha koji je dobio 2+5+20 min kazne. U powerplayu domaćih koji je uslijedio Glumac je imao breakaway priliku da zabije i on shorthanded pogodak, ali dosta traljavo je pucao i pogodio je točno Popperlea u rukavicu.

Pridošlica u Medveščak, McLean morao je ranije napustiti susret kada je Šiškanov naletio točno na njegovo koljeno. Ruski je igrač kažnjen sa 5+20 zbog toga, a Medveščak je imao 5-na-3, koji je ostao neiskorišten, sa tek nekoliko loših udaraca prema Čehu na vratima Sočija.

Dvije minute prije kraja, Segal je svojim pogotkom smanjio prednost i končanu pobjedu domaćih. Ali slaba je to utjeha igračima, navijačima, upravi, pa i samom treneru Sheddenu koji je prije polaska na turneju rekao da je cilj pobijediti barem dva od tri susreta.

Medvjedima sada slijede četiri domaće utakmice, pa odlazak na Spengler u Davos. Možda se nakon Davosa, u novoj godini vrate jači i preporođeni Medvjedi, oni koji ginu na ledu za boje svoga kluba, oni borci, moderni gladijatori zbog kojih vrijedi doći u Ledenu dvoranu i uživati makar i u porazu. Do tada će ostati gorak okus u ustima zbog poraza koji nam je vjerojatno izbio doigravanje iz ruku.

 

Photo by Krume Ivanovski/khl.hr

2 comments

  1. Mirko

    U Cijelom tekstu niste spomenuli koji je krajnji rezultat utakmice? Zar citatelj mora sam ici po tekstu i zbrajati silne golove?

  2. NA ŽALOST MEDVEŠČAKA ČITAVA SEZONA JE ŠAMARANJE, IGRAČI BEZ KARAKTERA , PRVENSTVENO OBRANA IMAŠ DOJAM KAO DA JE IVICA POSTAVIO ŠTAPOVE ZA SLALOM.MOMČAD BEZ SRCA I GLAVE.NOVO PRIDOŠLI IGRAČI POKAZUJU POTENCIJAL SAMO NAPAD. UPRAVI ZA POČETNI ROSTER MINUS, NASTAVAK DOKAZUJE DA SE MOŽE BOLJ.UPRAVA HVALA ZA DEKANIĆA, ZASLUŽIO JE ŠANSU.SRETNO MEDVEŠČAK.