Photo: Davor Sajko/KHL.hr

Počinje nova KHL sezona

Danas od 17:00 sati po hrvatskom vremenu zagrebački Medvjedi kreću u novu KHL avanturu, svoju četvrtu sezonu započinju u gostima, a na megdan dolaze Ladi u Toljati.
 
Medvjedi u novu sezonu ulaze spremni, u šest pripremnih utakmica neporaženi. Na tom putu slavili su redom protiv Avangarda, Litvínova, dvaput Cardiffa, Slovana i Graza. Rekli bismo, sve je spremno za novu sezonu, nove pobjede i, nadajmo se, doigravanje. Na početku sezone cilj je opet isti – ući u doigravanje. Taj cilj Medvjedi su dosad ispunili samo u prvoj sezoni, a onda dvije sezone bili ispod letvice.
 
Prošle sezone krenuli su odlično, izgledali kao najjači Medveščak unazad jako dugo, ali se neobjašnjivo raspali, zastali i na kraju nisu izborili doigravanje u kojem su ih baš svi na početku sezone vidjeli. Šteta, jer mogla je to biti jako dobra i uspješna sezona.
 
Bilo kako bilo, prošlu sezonu treba ostaviti upravo tamo, u prošlosti, i okrenuti se novim izazovima. Prvo treba pobijediti Ladu, što u Toljatiju još nikada Medvjedima nije pošlo za rukom. U četiri susreta dosad, Medveščak je pobijedio samo jednom, u Zagrebu, a u Toljatiju imaju negativnu gol razliku 7-3.
 
Sreóm je kostur momčadi ostao isti kao i prošle sezone, momci se već znaju, Gordie Dwyer je ostao na klupi, a dovedena su i neka zvučna pojačanja. Većina igrača, koji su krajem prošle sezone našli nove angažmane kako bi produžili sezonu (Mertl, Taylor, Genoway), vratili su se u momčad. Pod odlaske upisujemo Adama Deutscha (Almtuna), Radka Smoleňáka (Slovan), Stefana Giliatija, Simona Gysbersa (Schwenninger), Patricka Bjorkstranda (LA Kings) i Jessea Saarinena (Kärpat).
 
Od dolazaka najzvučniji su Francis Paré, Derek Smith i Bobby Butler. Također tu je i prekaljeni veteran Alexandre Giroux, od kojeg se očekuje ofanzivna produktivnost, ali i donošenje mirnoće u igru.
 

Lada

 
Artis Abols, latvijski stručnjak, prvi put kreće u sezonu kao glavni trener Lade. Prošle sezone dobio je tu ulogu nakon što je Sergej Svjetlov dobio otkaz, još u rujnu. Funkciju pomoćnika u Toljatiju obavljao je tako manje od dva mjeseca.
 
Pripreme su hokejaši iz Toljatija odradili polovičnim uspjehom. 4 pobjede i 4 poraza, a Abolsu je na klupi prvi poraz nanijela njegova bivša momčad – Dinamo Riga. Posljednje dvije utakmice su izgubili, ali to su pripreme, današnji susret bit će potpuno druga priča.
 
Ladu su od prošle sezone napustili neki važni igrači, kao primjerice vratar Ivan Kasutin. Taj gubitak odmah je nadoknađen dovođenjem Ilje Ježova iz SKA, a time su i dobili boljeg i kvalitetnijeg vratara. Na vratima još imaju i Edgarsa Masalskisa. Ježov je prošle sezone imao 92.6% obrana i primao 2.16 pogodaka po susretu, a odigrao ih je 16. Zasigurno će na vratima biti velika borba, te je još nejasno komu će Abols dati prednost.
Redove Lade napustili su nakon prošle sezone i još neki važni igrači – Dmitrij Vorobjov, Denis Gurjanov, Martin Zatovič, Mark Flood i Tobias Viklund.
 
No, vodstvo kluba nije mirovalo pa su tako dovedene sjajne zamjene: Kristaps Sotnieks, Taylor Aronson, Nikita Filatov i Anton Šenfeljd. Napad će opet biti jak. Nema tu nekih zvučnih imena, nekih zvijezda, radnička je to momčad, koja čvrstim pristupom zadaje glavobolje svima koji im dođu u goste.
 
Zbog ozljeda nedostajat će im Anton Krisanov, Aleksej Mastrjukov i Vasilij Strelcov.
 
Medveščak, kao i svi, želi pozitivno ući u sezonu. Za to mora pobijediti. A za to, mora se čuvati najvećih boljki u igri u gostima – labavo postavljanje na protivnika i previše isključenja. Što se uvoda u ovu sezonu tiče, sve im ide na mlin, samo još to treba začiniti pobjedom.
 
Nakon Lade očekuje ih još gostovanje u Kazanju, pa se 29. kolovoza vraćaju u Zagreb i započinju seriju od tri domaća susreta protiv Sočija, Torpeda i Spartaka.
 
Lada s druge strane nakon Medvjeda, igra još dvije domaće utakmice protiv Slovana i Neftehimika.
 
Utakmica počinje u 17:00 sati s prijenosom na SportKlubu 1.
Photo: Davor Sajko/KHL.HR