ebel_finale

Počinje EBEL 2015/16!

Piše: Marin Kraljević

Danas počinje nova EBEL sezona. Kao i prošle sezone u ligi sudjeluje 12 timova, 8 austrijskih timova i po jedan iz Češke, Mađarske, Slovenije i Austrije. Ekipa Red Bull Salzburga ide po treću uzastopnu titulu prvaka EBEL-a. Na mapi na kraju teksta možete vidjeti imena klubova i njihov geografski položaj.

U nastavku ćemo vas malo upoznati s načinom odigravanja utakmica i novitetima u pravilima.

REGULARNA SEZONA

Regularni dio natjecanja će se sastojati od Faze 1 i Faze 2a i 2b.

FAZA 1

U prvoj fazi će se igrati po principu dvostrukog Bergerovog sustava (double-round robin). Svako sa svakim će igrati dva puta.

FAZA 2a („Pick-runda“)

Timovi rangirani od prvog do šestog mjesta nakon Faze 1 će igrati po principu Bergerovog sustava (princip „svako protiv svakog“), ali neće zadržati bodove osvojene tijekom Faze 1 nego će dobiti bodove shodno poziciji na kojoj su završili na kraju Faze 1. Prvoplasirana ekipa će na startu Faze 2a imati 6 bodova, drugoplasirana 4, trećeplasirana 2, četvrtoplasirana 1 dok će zadnje dvije ekipe biti bez bodova.

FAZA 2b („Kvalifikacije za playoff“)

Timovi rangirani od sedmog do dvanaestog mjesta će se u Fazi 2b boriti za preostala dva mjesta koja vode u playoff. Igrat će po principu Bergerovog sustava. Timovi ne zadržavaju bodove osvojene tijekom Faze 1 nego dobijaju bodove shodno poziciji na kojoj su završili na kraju Faze 1. Dodjela bodova ide identičnim principom kao i u Fazi 2a. Prva dva tima na kraju Faze 2b će zauzeti sedmo i osmo mjesto u playoffu.

PLAYOFF (best-of-seven)

Playoff igra najboljih 8 ekipa, a svaka faza playoffa se igra po principu najbolji od sedam (best-of-seven), tj. pobjednik faze je ekipa koja prva dođe do četiri pobjede. Četvrtfinale se igra tako što prvoplasirana ekipa bira protivnika iz „donjeg dijela ždrijeba“, tj. bira ekipu plasiranu od petog do osmog mjesta na kraju regularne sezone. Nakon toga drugoplasirana ekipa bira između preostalih ekipa u „donjem dijelu ždrijeba“. Zatim je na redu trećeplasirana ekipa koja bira između preostalih ekipa te na kraju četvrtoplasirana ekipa za protivnika dobija ekipu koje prethodne tri ekipe nisu izabrale. Prednost domaćeg terena ima bolje plasirana ekipa. Polufinale se igra na principu da najbolje plasirana ekipa nakon regularne sezone dobija najlošije plasiranu ekipu nakon regularne sezone koja je ostala u natjecanju. Drugo polufinale igraju preostale dvije ekipe. Prednost domaćeg terena ima bolje plasirana ekipa. Finale igraju pobjednici polufinalnih serija te prednost domaćeg terena ima ekipa koja je na kraju regularne sezone bila bolje plasirana.

UTAKMICE

Faza 1 počinje danas te će trajati do 17. siječnja 2016. te će se tijekom ove faze odigrati 264 utakmice.
Faze 2a i 2b počinju 22. siječnja 2016. te će trajati do 23. veljače 2016.
Playoff faza počinje 26. veljače 2016. te sezona završava najkasnije 14. travnja 2016.11996976_1059725630705310_482332144_n

NOVA PRAVILA

Vodstvo lige je odlučilo uvesti tri nove promjene. Prva promjena je u bodovanju pobjede nakon regularnog vremena utakmice. Dosad su se za pobjedu nakon 60 minuta dodjeljivala dva boda, a od ove sezone će dodjeljivati 3 boda. Druga promjena je u duljini produžetka. Umjesto 5 minuta produžeci će se od ove sezone igrati 7 minuta. Treća promjena je vezana uz način igranja produžetaka. Tijekom proteklih sezona ekipe su tijekom produžetaka igrali 4-na-4, a od ove sezone dolazi do promjene tog pravila. Iza treće minute produžetka, a nakon prvog prekida igre igrat će se 3-na-3.

PRVO KOLO

Prvo kolo nove EBEL sezone počinje danas te će se odigrati četiri utakmice dok će se sutra odigrati još preostale dvije utakmice.

Raspored prvog kola:

11.9.2015.:

17:00 Znojmo – Linz
19:15 Graz – Bolzano
19:15 KAC – SAPA
19:30 RBS – Vienna

12.9.2015.:

17:30 Olimpija – Innsbruck
17:30 VSV – Dornbirn