WASHINGTON, DC - March 11, 2012:  Toronto Maple Leafs forward Phil Kessel (#81) with the puck during their NHL ice hockey game at Verizon Center against the Washington Capitals.

Počeo “free agent frenzy” u NHL-u!

Groznica subotnje večeri. Dobro bila je srijeda , ali dobro zvuči. 1. srpnja, tradicionalno točno u podne počinje prijelazni rok u NHL-u. Svi „koji nešto znače“ u svijetu najboljeg hokeja bili su pred malim ekranima i navijali da njihov GM (generalni manager) odradi dobar posao.

Bilo je ponovno vrlo zanimljivo, ali ne kao lani. Naime, prošle godine potpisana su 94 ugovora prvog dana i potrošeno 400 milijuna dolara. Razlog je jednostavan zašto je sada bilo „sporije“. Nije bilo velikih slobodnih riba u ponudi. Mnoge momčadi su ostale u kosturima od lani s tek manjim preinakama. Najveći blockbuster očekivano je u sebe uvukao Toronto. Iako navijači iz naših krajeva možda to neće priznati, prava looserska momčad krenula je u novu obnovu. Prvo su se morali riješiti tereta prošlosti u vidu dugogodišnjih visokih ugovora igrača koji ne pridonose.

Dion Phaneuf prvi je od njih. 8 milijuna dolara u padajućem ritmu do 6 i pol milijuna, ali tamo daleke 2020. godine. Za tolike novce donio je 3 pogotka i brojne pogreške. Užas je to koji je teško ispraviti i Dion je ostao u Torontu.

Druga velika riba je Phil Kessel i on više nije stanovnik svlačionice Maple Leafsa. U velikom tradeu koji je uključio 6 igrača i nekoliko pickova Kessel je završio u Pittsburghu, ali Toronto se obvezao plaćati 15% njegovog ugovora do samog isteka. Uz Kessela u grad sa stotinu mostova zaputili su se ErixonBriggs, sporedni igrači u sporednim ulogama te izbor drugog kruga drafta 2016. Tužno je za scoutsku službu Toronta da su Erixon i Briggs bili prvi pickovi na svojim draftovima, ali dobro. U smjeru Toronta otišli su Kasperi Kapanen, Scott Harington, Nick Sapalling i zaštićeni prvi pick 2016.

To znači da ako Pittsburgh ne izbori doigravanje Toronto ne dobiva taj pick nego tek iduće godine kada Pensi uđu u doigravanje. Gotovo jednoglasno, od strane gotovo svih eminentnih kritičara Pittsburgh je pobjednik u ovom tradeu. Kada se sve razloži jasno je: Kapanen po svim prognozama možda bude igrač treće linije, Harrington u 5. bek, Spalling je checker dobrih fizikalija. Što se pickova tiče Toronto će dobiti 22 – 30 izbor prve runde, a Pittsburg vrlo visoko u drugoj rundi tako da ce i tu razlika biti mala. A Phil Kessel je strijelac kakvog se rijetko može dobiti po cijeni od 6.8 milijuna dolara po sezoni. U redu, ima mana, okruglast je na početku svake sezone i ne da mu se igrati obranu, ali onakva brzina i realizacija uz zvijezdu Crosbya… Pa čovjek je zabijao po 30 u sezoni uz nesretnog Tylera Bozaka. Prvi put u NHL karijeri Kessel će igrati uz pravog centra.

Po forumima, navijači Toronta gutaju „pilule cijanida“. 1600 plačnih postova bilo je prvog dana nakon tog deala. Connor McDavid efekt je tu, jak kako smo i očekivali. Prije godinu dana niti jedan eminentni slobodni igrač nije želio u Edmonton. Dolaskom McDavida, promjenom GM-a i trenera to više nije tako.

Andrej Sekera jedan od najpoželjnijih bekova slobodnog tržišta potpisao je za Edmonton. Malo preskupo, 5.5 milijuna na 6 godina, ali kako ponuda bekova nije bila sjajna… Uz njega doveli su Marka Letestua, vrlo dobrog defenzivnog centra i Edmonton izgleda jako dobro.

Boston je nastavio sa sumnjivim potezima. Matt Belesky je odigrao jako dobru završnicu sezone, ali na njegovom čelu piše Clarkson velikim slovima. Aluzija na jedan od luđih ugovora u povijesti NHL-a. Boston je dao 3.8 milijuna na tri godine i to se čini OK, ali vidjet ćemo.

Calgary nastavlja s izgradnjom respektabilnog sastava. Na plavoj liniji imaju takvu šestorku da se smrzneš, a sada je Monahanu, Gaudreau, Hudleru u pomoć došao Michal Frolik. Krilo koje igra u oba smjera i donosi čvrstoću i ozbiljnost.

Paul Martin završio je u San Jose Sharksima, 19,4 milijuna za 4 sezone. A Sharksi su još bolji posao napravili s vratarom Martinom Jonesom – Boston je dobio prvi pick nagodinu.

Mike Green novi je igrač Detroita, dok je Colorado napravio novi dobar posao dovevši Francoisa Beauchemina. Patrick Roy nastavlja s utvrđivanjem obrane koja ga je pokopala. Na koncu moramo spomenuti jedan trade večer prije. Brandon Saad je novi igrač Columbusa.

Pritisnuti velikim ugovorima Kanea i Toewsa Chicago je morao pustiti Saada. Dobili su sjajnog Anisimova, centra treće linije i vrsnog mladog igrača Dana, kao i Morina i Troppa. Čini se da su Blackhawksi opet dobro prošli. To se sve dogodilo u 24 sata. Još je riba u slobodnom moru i klubovi će do konca ljeta pokušati napraviti sve što mogu.

Na nama je da čekamo 7. listopada.

Photo: Cylde / Flickr

Autor: Dopisnik KHL.hr iz Pittsburgha, Simo.