Photo: EQ Image, Melanie Duchene

Otvoreno pismo KHL-u: “Svi vam se smiju”

Nažalost, integralan dio KHL-a je kao mini verzija Rusije, kaže Pekka Jalonen s finskog portala Iltalehti. Njegovo otvoreno pismo predsjedniku KHL-a Aleksandru Černjišenku, u kojem je opasno opleo po organizaciji i sucima prenosimo u cijelosti.
 
Ovo pismo prije svega usmjereno je vama, gospodine predsjedniče KHL-a Aleksandre Černjišenko. Realnu moć i vodstvo Lige vjerojatno imaju i drugi ljudi, ali nominalno Vi ste na vrhu, vi vodite KHL.
Ambiciozan san u Rusiji bio je da KHL postane ravnopravan rival NHL-u. Svi znamo da je to utopijski san i da se nikada neće ostvariti.
 
KHL je, prema nekim instancama druga najbolja liga svijeta, ali zapravo je, u prevelikoj mjeri – Rusija u malom. A tomu i cijeloj ligi se zbog takvog ponašanja smiju svi izvan vaših granica. U Rusiji jako puno stvari naginje na desno (politički govoreći), sve se temelji na političkim vezama, nepotizmu, korupciji i zastrašivanju. U određenoj mjeri, stoga, KHL odražava političku zbilju Vaše zemlje.
 
U KHL-u igraju izvrsne momčadi i ne tako dobre momčadi. U KHL-u ima puno odličnih, pametnih i zanimljivih igrača koji su gušt za gledanje, melem za oči. Uz iznimku nekoliko gradova, na utakmicama nema gledatelja, dvorane su poluprazne. Sve u svemu ovo je jedan odličan vic uzimajući u obzir Vaše poteze koje opravdavate domoljubjem.
 
Sudačke procjene u Ligi i općenito disciplinske mjere su u najmanju ruku smiješne, kojima se nerijetko i vrlo otvoreno smiju izvan Rusije, ali čak i u samoj zemlji.
 
Dakako u našoj SM-Liigi suci nisu na najvišoj razini, loši su i dosta griješe. Ipak, to ne proizlazi iz straha ili korupcije, već jednostavno zbog nedovoljnog treninga, zbog samog nivoa sudaca koji sude u našoj ligi. Izbliza pratim KHL već tri sezone, razogovarao sam s puno trenera u KHL-u, popriličnim brojem sadašnjih i bivših sudaca, ti bivši također služe kao savjetnici sadašnjim sucima.
 
Poruka svih bila je prilično tužna. Ako postoji šansa da suci namjerno sude protiv slovačkih, latvijskih, finskih, bjeloruskih, hrvatskih ili kazaških ekipa jer tako dirigiraju moćnici, ne libe se previše suditi očito u korist ruskih ekipa.
 
Suci kao da su podijeljeni u svojevrsne kaste. Što ste u višoj kasti, bolja vam je plaća. Ako ne sudite “po pravilima” gubite status i padate u tom kastinskom sustavu, a samim time pada vam i plaća. Štoviše, možete dobiti i otkaz.
 
Suci slijede odrednice točno kako moraju suditi.
 
Igrač ruskog kluba za probadanje dobije kaznu, ali ne i kaznu igre. Igrači neruskih klubova su itekako znantno teže kažnjeni za takve prekršaje. Ruski igrač za napad na područje glave i vrata (ako suci uopće zvižde prekršaj) dobiju samo isključenje. Neruski igrači dobiju kaznu igre i naravno dvije minute igrača manje.
 
Kad se pregledava snimka nakon neke nejasne situacije oko gola, ruskim klubova se priznaju golovi, a neruskima često ne, čak i ako se situacija ponovi s neke ranije odigrane utakmice.
 
Vidite li sada zašto Vam se smiju?
Prije nego uopće razmislite o tome da neki potez povučete nepristrano, KHL se umjesto na Zapad širi u Kinu.
 
Znam da je san o pravednosti jednaka utopija kao i vaš izazov NHL-u jer… pa, Rusija je Rusija i mnogi KHL klubovi su zapravo igračke bogataša i velikih kompanija. I uvijek moraju biti najbolje igračke.
 
Predsjednik ste Kontinentalne Lige nešto malo manje od godinu i pol. U to kratko vrijeme u Vašoj se zemlji nije ništa promijenilo osim nekih glupih političkih poteza i devalvacije rublje. Pa ipak, od Vas se očekuje da u KHL donesete pravednost ili bar neku naznaku iste.
Ovo će pismo završiti na Vašem stolu brzo prevedeno na ruski. Moja e-mail adresa ostat će Vam, ipak, nepoznanica.
U finskim hokejskim krugovima pitaju se mnogi hoće li slijedeća sezona biti posljednja za Jokerit u KHL-u. Naime, oni su također potpisali ulazni ugovor na tri sezone kao i Medveščak te se još uvijek ne zna hoće li ga produžiti. Naš izvor iz Finske rekao je kako je to malo vjerojatno jer su vlasnici Hartwall Arene ruska braća Rotenberg, te pretpostavlja kako će pod tim vodstvom Jokerit ostati u ruskom društvu. Također, spominje se kako Rusima ne paše trenutni direktor hokejskih operacija Jari Kurri, pa postoje indicije da ako dođe do njegove smjene, Jokerit sigurno ostaje u KHL-u.
 
Što će se na kraju dogoditi, tek ostaje za vidjeti.
Photo: EQ Images/Melanie Duchene