Davor Sajko / Hrsport.net / KHL.hr

Oproštaj velikog cara Konstantina

Konstantin Mihajlov, 51-godišnji Bugarin, oblači na sebe vratarsku opremu i bugarski dres posljednji put u svojoj dugoj i bogatoj karijeri koja je započela prije čak 33 godine. Karijeri koja ga je odvela od Klagenfurta do Sydneyja, od Meksika do Pekinga.

Iza sebe ima 25 IIHF Svjetskih prvenstava i tri inline prvenstva. Svoju posljednju utakmicu odigrao je u teškom porazu od Latvije 14-0, ali Bugarima je važno sudjelovati, kažu važno je biti ovdje.

U danima slave, 80-ima i ranim 90-ima, Mihajlov je s Bugarskom pobjeđivao reprezentcije poput Danske, Japana, Mađarske, Britanije…S 2000. došlo je vrijeme borbe za “goli život” protiv patuljaka poput Luksemburga, Hong Konga i Sjeverne Koreje.

Svi pravi navijači i ljubitelji hokeja u Hrvatskoj ga se sjećaju sa Svjetskog prvenstva divizije II-A iz 2011. u Zagrebu – u posljednjoj utakmici turnira Hrvatska je pobijedila Bugarsku 17-2, a Mihajlov skupio nevjerojatne 83 obrane. Hrvatska je otišla u razred gore, a Mihajlov dobio ovacije 1000 okupljenih navijača u Ledenoj.

Prije posljednje utakmice na netom završenom inline SP-u u Tampereu, s njim je razgovarao Martin Merk, IIHF.com.

IIHF: Kad ste se počeli baviti hokejem?
Konstantin Mihajlov: Počeo sam sa 14 godina u Sofiji. Otac me navukao.

IIHF: Kako to da toliko dugo igrate za svoju reprezentaciju?
K.M.: Volim ovaj sport. Nema prevelike razlike između hokeja na ledu i inlinea. Druga stvar, nije bilo nikog toliko dobrog u Bugarskoj, pa sam odlučio ostati na golu.

IIHF: Što Vam iskače kad se prisjetite prošlih turnira na kojima ste igrali?
K.M.: Sjećam se svog prvog međunarodnog turnira, bilo je to U-18 EP B skupine 1982. u Sofiji. Bio sam proglašen za najboljeg vratara turnira. Također se sjećam prvog Svjetskog prvenstva – 1985. (C skupina) u Megeveu u Francuskoj. Sjećam se puno toga lijepoga i dosta razočaranja s prvenstava.

IIHF: Što se dogodilo da je hokej tako oslabio u Bugarskoj?
K.M.: Do ranih 90-ih država je podupirala sport, stoga je sport u globalu u Bugarskoj bio na visokoj razini. Ako imate novaca, imate i sport na visokoj razini. Ako nemate, nema ni sporta. Vlada je nakon pada socijalizma prestala podupirati hokej.

IIHF: Koji su Vam najbolji protivnici protiv kojih ste igrali?
K.M.: Prije 17 godina igrali smo turnir u Bukureštu, bugarska nacionalna vrsta protiv SKA, Traktora Čeljabinsk i Dinamo Moskve. To su bili najjači protivnici u mojoj karijeri.

IIHF: Imate li djece koja igraju hokej?
K.M.: Imam 25-godišnjeg sina koji je do prošle godine bio vratar u nogometu, igrao je profesionalno. Sada igra hokej, napadač je.

IIHF: A kako ste Vi odlučili stati na gol?
K.M.: Moj otac je igrao hokej do svoje 40-e. Htio je da ja i moj brat blizanac igramo na krilima, no ja sam oduvijek htio biti vratar. To mi je bio san. Tata mi je rekao da sam luđak.

IIHF: Ima li nekih posebnih utakmica kojih se sjećate?
K.M.: SP u Budimpešti 1990. (C skupina), bio sam na vrhuncu karijere i rodio mi se sin. Bilo mi je najbolje Prvenstvo u karijeri i dobio sam nagradu za najboljeg golmana. Također 2006. u Sofiji kad je Bugarska završila druga iza Rumunjske, ali pred Belgijom, Srbijom i Crnom Gorom, Španjolskom i JAR-om.

IIHF: Na inline SP-u doživljavate neke teške poraze i puno promjena na vratima. Kako se nosite s tim i zadržavate motivaciju?
K.M.: Puno nas starijih igrača smo imali sovjetske trenere, koji su nas naučili da svaki put kad izađemo na led moramo biti motivirani i dati sve od sebe jer nastupamo za svoju državu, za grb na dresu. Neovisno o rezultatu, uvijek dajemo 100%.

IIHF: Kako biste opisali atmosferu i sveukupno stanje u bugarskom hokeju danas?
K.M.: Trenutno? Katastrofa. Hokej je na jako niskom nivou. Treniramo kao amateri, imamo dva treninga tjedno i samo dvije ledene površine u funkciji – u cijeloj Bugarskoj. Nadam se da će se nešto uskoro promijeniti, u suprotnom će sve stati.

IIHF: Hoćete li ostati u hokeju?
K.M.: Trenutno treniram vratare u Bugarskoj. To mi je trenutno plan i nadam se da će se jedan dan pojaviti netko bolji od mene. Također, igram u amaterskoj ligi.

Davor Sajko / Hrsport.net / KHL.hr