hrvatska repka inline

Od Liechtensteina do SAD-a

Hrvatska je prvi put nastupila na nekom inline hokej natjecanju 2005. godine. U njemačkom Pfaffenhofenu su održane kvalifikacije za svjetsko prvenstvo i Hrvatska je suvereno odigrala protiv Bugarske (10:3) i Liechtensteina (12:4). Pobjedom na tom turniru smo osigurali prvi naš nastup na svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2006. godine. Tko bi rekao da će ta mala zemlja, bez ijednog inline hokej igrališta pravih dimenzija danas, 12 godina kasnije, igrati protiv najboljih na svijetu?

Veliki uspjeh Hrvata

U Budimpešti smo od 10. do 16. srpnja 2006. godine nastupili u grupi s Mađarima, Brazilcima i Australcima. Osvojili smo samo jedan bod (protiv Australije) i skupa s Argenticima smo ispali, tako da sljedeće godine nismo putovali u Njemačku na svjetsko prvenstvo.

Sljedeće kvalifikacije smo igrali 2009. godine u Bugarskoj i opet smo se uspjeli kvalificirati na svjetsko prvenstvo.

Od 28. lipnja do 4. srpnja 2010. godine u Karlstadu, u Švedskoj, Hrvatska je nastupila u grupi sa Slovačkom, Mađarskom i Australijom. Nakon igranja po skupinama, kao treći smo išli na Brazil iz druge skupine i s pobjedom 13:4 u polufinalu smo se opet našli s Mađarima. Ovaj put smo mi bili bolji s rezultatom 12:8. U finalu Divizije I smo igrali s Austrijancima. Izgubili smo 5:0 i osvojili smo srebro.

Sljedeće, 2011. godine, od 19. do 25. lipnja je održano svjetsko prvenstvo u Češkoj, u Pardubicama. U grupi smo zauzeli drugo mjesto (Mađarska, Novi Zeland i Argentina). U četvrtfinalu smo izgubili od Australije i na kraju smo zauzeli 5. mjesto pobjedivši Južnu Afriku 6:3.

U Njemačkoj smo od 1. do 7. lipnja 2012. godine igrali u grupi sa starim poznanicima Slovacima i Australcima te s novopridošlim Bugarima. I opet smo završili na drugom mjestu iza Slovaka. U četvrtfinalu smo pobjedili Novi Zeland i u polufinalu smo izgubili od Dlovačke 5:3. Na kraju smo zauzeli 4. mjesto.

Njemačka je i sljedeće 2013. godine ugostila inlinere, u Dresdenu. Ovaj put smo osvojili peto mjesto. U grupi smo bili s Australcima, Britancima i Bugarima i zauzeli smo treće mjesto, te smo išli u sljedećoj utakmici na Mađare. To smo izgubili s rezultatom 9:1 i na kraju smo porazili Bugare 14:2.

Susjedi Slovenci u grupi

U Pardubice smo opet putovali 2014. godine. Po prvi put smo se u grupi sreli sa Slovencima. Tada je za njih još igrao naša sadašnji igrač, Domen Vedlin. Zauzeli smo drugo mjesto iza njih. U četvrtfinalu smo pobjedili Japance i nakon toga smo nesretno izgubili od Australaca. Broncu smo osvojili u utakmici s Latvijom.

Najveći uspjeh smo postigli u Finskoj, u Tampereu 2015. godine gdje smo se po prvi put u povijesti našeg inline hokeja plasirali u top diviziju. Nije bilo nimalo lako. U grupi s Australcima, Mađarima i Argenticima smo osvojili prvo mjesto i u četvrtfinalu smo išli na Bugarsku koju smo deklasirali rezultatom 23:0. Nakon toga su nam došli Argentinci koje smo isto bez primljenog gola uništili s 7:0. Za zlato smo se opet sreli s Australcima i odnijeli smo pobjedu rezultatom 5:4. Na tom smo turniru imali i najboljeg golmana (Tomljenović) i najboljeg napadača (Janković). Tada je IIHF odlučio da se svjetska prvenstva održavaju svake dvije godine i tako je došla 2017. godina i Bratislava.

Od prvih kvalifikacija u malom njemačkom gradu Pfaffenhofenu 2005. godine pa sve do ovog ljeta i igranja u top diviziji je prošlo dosta godina i još više utakmica. S obzirom na infrastrukturu, ovo je ravno odlasku čovjeka u svemir. Igrati u društvu Kanade, Češke, Finske, Njemačke, Slovačke, Švedske i SAD-a je zaista velika stvar. Isto tako, čudo bi bilo opstati u takvom društvu, ali vjerujemo u naše inlajnere! Dečki sam naprijed!

Od Liechtensteina do SAD-a

Vjerujete li u uspjeh hokejaša?

Thank you for the vote!