David Leggio / Sarah Connors / Flickr.com

Novo pravilo u AHL-u: “David Leggio”

David Leggio, osrednji vratar u drugom razredu američkog hokeja, po drugi puta postao je “hit” među ljubiteljima hokeja. Nakon što je odlično “skinuo” omraženog komentatora Pierre McGuirea, Leggio je povukao radikalan potez u AHL utakmici protekle nedjelje.

Vratar Bridgeport Sound Tigersa srušio je svoj gol prilikom jedne kontre Springfielda kada su dva igrača išla sama na njegov gol. Rušenje gola prilikom gol – šanse rezultiralo je kaznenim udarcem koji je Leggio obranio. No, sve to nije se isplatilo jer je Bridgeport izgubio od Springfielda sa 4:3.

Za CTpost.com Leggio je rekao: “Ne mislim da je ovo neka velika stvar. Jednostavno sam igrao po pravilima” i dodao, “Bilo je prilično smješno, a dobio sam i mnogo zabavnih poruka.” Jedna poruka stigla je i od njegovog bivšeg suigrača NHL vratara Martina Birona. Dan nakon utakmice Leggio je ovako komentirao: “Sve je to pomalo ludo, preko 280.000 pogleda na YouTube me iznenadilo. Prijatelji mi kažu da sam bio i na TSN Play of the day.

Leggio je naime znao da pravilo u AHL-u kaže da ukoliko golman namjerno pomakne gol prilikom kontre igrač koji je bio u prilici postići gol biti će nagrađen sa kaznenim udarcem. Tyrell je pucao, a Leggi obranio štitnikom za noge. Pravilnik ništa ne kaže o 2 na 0 kontri, pa je Leggio jednostavno odlučio riskirati. “Možda će promjeniti pravilo” kaže Leggio, “Možda će imenovati pravilo po meni, nije to ništa bitno. Samo sam pokušao pomoći svojoj momčadi da pobjedi.

Dan nakon utakmice nadopunjeno je novo Leggio pravilo koje sad kaže da kad golman namjerno sruši gol on će biti kažnjen sa disciplinskom kaznom igre, a kapetan protivničke momčadi moći će izabrati jednog od igrača koji su bili na ledu za izvođenje kaznenog udarca.

David Leggio / Sarah Connors / Flickr.com