Photo by Bridget Samuels

Novi velikani u kući slavnih

Danas će u Torontu biti ceremonija ulaska novih članova u hokejašku kuću slavnih i dosadašnjim 263 igrača će se pridružiti još 4 velikana hokeja na ledu kojih se svi dugoročni pratitelji NHL-a sigurno sjećaju. To su: Phil Housley, Nicklas Lidstrom, Chris Pronger i Sergej Fjodorov.

Phil Housley je bio ofenzivni branič iz SAD-a koji je nastupao za Buffalo Sabrese, Winnipeg Jetse, St.Louis Blues, Calgary Flamese, New Jersey Devilse, Washington Capitalse, Chicago Blackhawkse i Toronto Maple Leafse ukupno odigravši 1495 utakmica uz učinak od 338 golova i 894 asiatencije za 1232 boda. Ovim nevjerojatnim brojkama za braniča drži 4. mjesto svih vremena među njima i samo je jedan od osmorice braniča koji su u karijeri skupili više od 1000 bodova. Nastupao je na 7 All-star utakmica, ali na njegovu žalost nikada nije osvojio Stanley Cup. Međutim, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama s SAD-om 2002. godine.

Svoje mjesto je zasluženo osvojio i Šveđanin Nicklas Lidstrom koji se isprofilirao kao jedan od najboljih braniča svih vremena što dokazuje i 7 osvojenih „Norris Trophyja“ (godišnja nagrada za najboljeg braniča u NHL-u). Lidstrom je cijelu karijeru bio vjeran Detroit Red Wingsima, svih 20 sezona u kojima je osvojio čak 4 Stanley Cupa s tim da je 2008. postao prvi Europljanin koji je bio kapetan pobjedničke momčadi u NHL-u. Red Wingsi su umirovili njegov dres s brojem 5 u kojem je odigrao 1564 utakmice i ostvario 264 pogotka i 878 asistencija za 1142 boda. Na kraju karijere njegov +/- rejting je bio nevjerojatnih +450. Osim 7 „Norrisa“ osvojio je i „Conn Smythe“ trofej za najboljeg igrača u doigravanju. Na All-star utakmicama u NHL-u je nastupio 12 puta, a sa Švedskom reprezentacijom je osvojio zlatnu olimpijsku medalju i svjetsko prvenstvo čime je ušao u „Triple Gold Club“ (elitni klub u kojem su osvajači Stanley cupa, zlatne olimpijske medalje i prvaci na Svjetskom prvenstvu).

Hokej na ledu se teško može zamisliti bez Kanade, tako da je svoje mjesto u kući slavnih dobio još jedan branič: Chris Pronger. Kanađanin je u karijeri igrao za St.Louis Blues, Edmonton Oilerse, Anaheim Duckse i Philadelphia Flyerse. Odigrao je 1167 NHL utakmica, postigao 157 golova i upisao 541 asistenciju za 698 bodova. Osvojio je Stanley Cup s Anaheimom, 2 zlatne olimpijske medalje i Svjetsko prvenstvo s Kanadom pa je stoga i on član „Triple Gold Club“-a. Zbog učestalih potresa mozga karijeru je morao prekinuti ranije nego bi to sigurno htio iako još službeno nije objavio umirovljenje iz NHL-a, no, normalna je pretpostavka da se sa 41 godinom sigurno više neće vratit u NHL.

Na kraju, kartu za kuću slavnih je osigurao i jedan napadač. Riječ je o Rusu Sergeju Fjodorovu koji je u karijeri dugo godina nastupao za Detroit Red Wingse, zatim za Anaheim Duckse, Columbus Blue Jacketse i Washington Capitalse. Najdublji trag je ostavio u Detroitu s kojim je osvojio 3 Stanley Cupa. Sergej će ostati zapamćen kao jedan od boljih igrača koji su odlično igrali u napadu i obrani pa je 2 puta osvojio i „Frank J.Selke“ trofej za najboljeg defanzivnog igrača lige. Također je osvojio i „Hart Memorial“ 1994. kao najbolji igrač lige, a na All-star utakmicama je nastupio 6 puta. Osim u NHL-u, pred kraj karijere se vratio u Rusiju i zaigrao u KHL-u za Metalurg iz Magnitogorska i tamo ubilježio nastupe na 3 All-star utakmice. Fjodorov je dugo nastupao i za Rusku reprezentaciju s kojom je osvojio 3 naslova svjetskih prvaka, te srebrnu i brončanu olimpijsku medalju.

Photo by Bridget Samuels

Tekst Antonio Ljubić