Edijs Pālens / Ilya Kovalchuk / Flickr.com

Nitko ne voli Iliju

Ilja Kovaljčuk ne proživljava najbolje dane karijere. Štoviše, grozno mu je. Prije malo više od tjedan dana izbačen je iz kadra sanktpeterburškog SKA. Najbolje plaćenom hokejašu današnjice uskoro je uslijedio novi šok – izbornik Zbornaje Oleg Znarok izostavio ga je s preliminarnog popisa igrača za Svjetski Kup.
 
Kako spekuliraju ruski mediji, baš je Kovaljčukov konflikt sa Znarokom izvor klupskih problema u Petrogradu. A Kovaljčuk snosi direktne posljedice.
 
Jedno je sigurno: SKA igra bez svog nominalnog kapetana i nakon četiri uzastopne pobjede nad Lokomotivom spremni su za polufinale. Branitelji naslova igraju odlično, evidentno su igrači zauzeli stranu glavnog trenera Sergeja Zubova. Problem leži u pomoćniku – Vladimiru Fedosovu. Barem za Kovaljčuka.
 
Naime, po dolasku Fedosova na klupu SKA, prevrtljivi Ilja odlučio je da mu se to ne sviđa. Došlo je do sukoba, indirektno i s glavnim trenerom, pa je Zubov odlučio da mu takva kočnica ne treba u životu. Ilja je tako trenutno izvan stroja i trenira individualno, dok usput razmatra opcije.

 

Kakve opcije uopće postoje za Iliju?

Vrlo je izvjesno da će Iljino poglavlje u gradu na Nevi završiti ranije no što kaže ugovor. Trenutno ništa ne ukazuje na to da će se Zubov smilovati i pozvati Kovaljčuka nazad u igru. Zato će najvjerojatnije na kraju sezone sa svojim agentom i predstavništvom trenutnog poslodavca otvoriti pregovore o raskidu trenutnog ugovora. Taj ugovor trenutno mu donosi 15 milijuna dolara godišnje i čini ga najbolje plaćenim hokejašem na planetu.
 

Opcije su sljedeće:

  1. Kovaljčuk ostaje u KHL-u: Ostanak Ilje u Rusiji malo je vjerojatan. Bar ako misli igrati, o tome ćemo kasnije. Teško da će itko u KHL-u zadovoljiti apetite 32-godišnjeg lijevog krila. Velik je tu novac u pitanju, a Ilja još uvijek ima goriva za NHL. Tu dolazimo do druge opcije i velikog problema.
  2. Kovaljčuk se vraća u NHL: Ponuda je jasna, povratak u veliko društvo, u najbolju ligu svijeta. Istu onu iz koje je pobjegao sa stilom. 2009. tadašnji generalni menadžer New Jersey Devilsa, Lou Lamoriello, uvidio je sjajnu priliku i Kovaljčuka kao lice organizacije u nadolazećem desetljeću. Kasnije bi ga vjerojatno zadržao u organizaciji na nekoj visokoj poziciji. Stoga mu je ponudio perverzan, lukrativan ugovor na 17 godina vrijedan 102 milijuna dolara, odnosno 6 milijuna po sezoni. Već nakon 4 sezone Kovaljčuk je naprasno rekao doviđenja i odjurio u Rusiju.
 
Amerikanci su kasnije ustvrdili da s takvom ponudom izbor je bio čak i logičan – 15 milijuna dolara po sezoni i neusporedivo manji porezi nego u SAD-u. Ilja je zarađivao ogroman novac.
 

U čemu je onda problem?

 
Pa u tome da ukoliko se želi vratiti u NHL mora dobiti suglasnost od svih 30 generalnih menadžera u Ligi. Dovoljno je da samo jedan kaže ne i Kovaljčuku su vrata zatvorena. Lou Lamoriello više nije u Devilsima. Na Iljinu žalost sada je  u Torontu te je malo vjerojatno kako će se Lamoriello složiti s ovakvim raspletom situacije.
 
Kad bi Kovaljčuk na godinu dana prekinuo profesionalnu karijeru, trebala bi mu samo suglasnost Devilsa. Treća opcija je probati 2018. kada bude slobodan igrač, ali i 35-godišnjak.
 
U utorak su iscurile informacije da je Kovaljčukov agent u pregovorima s jednim klubom iz NHL-a, ali može se samo spekulirati o kojem je klubu riječ.
 
Pitanja oko Kovaljčuka je puno. Hoće li ići na Svjetsko Prvenstvo u Moskvu? Hoće li ipak biti pozvan na Svjetski Kup? NHL? KHL?
 
Odgovori – dolaze na kapaljku.
Photo: Edijs Pālens / Ilya Kovalchuk / Flickr.com
Nitko ne voli Iliju

Gdje će Ilja igrati iduće sezone?

Thank you for the vote!