"Дмитрий Медведев на месте крушения Як-42Д" by Сайт президента РФ - http://kremlin.ru/news/12609. Licensed under Creative Commons Attribution 3.0 via Wikimedia Commons

Nikada zaboravljeni, nikada prežaljeni

Danas u KHL-u nema utakmica, danas je dan žalosti. Danas se svi sjećamo jedne momčadi, jedne generacije koja je nestala u tren oka.

U drugoj trećini utakmice između Salavata Julajeva Ufe i Atlanta Mitiščija tog kobnog 7. rujna, suci su zaustavili utakmicu, a na led je stupio tadašnji predsjednik KHL-a, Aleksandar Medvedev. Njegove riječi su utihnule cijelu dvoranu. Utakmica je bila prekinuta te odgođena.

Lokomotiv je bio na putu u Minsk da otvori novu sezonu u KHL-u. U zrakoplovu, ruskom Jakovljevu 42, bilo je 37 putnika i osam članova posade. Inicijalni sudar su preživjeli samo 26-godišnji napadač Aleksander Galimov te član posade Aleksander Sizov. Galimov je, pak, pet dana kasnije preminuo u bolnici od ozbiljnih opeklina. Za njega se govorilo da je uvijek ostajao zadnji na ledu, nakon što je cijela momčad već otišla u svlačionicu.

Taj Jakovljev 42, registracijskih oznaka RA-42434, svoj prvi let je imao 1993. No, unatoč svim stereotipima o ruskoj mašineriji, kvaliteta odnosno stanje zrakoplov nije prouzrokovalo nesreću. Kapetan Andrej Solontsev je imao 6.900 sati iskustva, od čega je 1.500 na tom modelu zrakoplova. Njegov kopilot, Sergej Žuravlev je imao 15.000 sati, no samo je 420 sati bilo na Jaku-42. No, obojica su imali više iskustva na “manjem bratu“, Jaku-40, koji, iako slični, razlikuju se u nekim važnim aspektima, kao u ovom slučaju sustavu za kočenje. Zrakoplov se uputio niz pistu, no nikako nije mogao uzletiti. Prvo su piloti krivo izračunali minimalnu brzinu s kojom avion može uzletiti (izračunali su 190km/h, no točno bi bilo 220km/h), a onda je jedan od njih dvoje nesvjesno držao noge na pedalama za kočnicu, slično kako je to na Jaku-40.

Kopilot je također imao zdravstenih poteškoća. Imao je poremećaj u koordinaciji nogu i osjećajnosti donjih ekstremiteta. U njegovoj krvi je pronađen fenobarbital, lijek s negativnim utjecajem na živčani sustav. Lokomotiv više nije imao momčad za KHL te je te sezone povukao svoj nastup iz lige, pa je umjesto nastupao u MHL-u. Iduće sezone je Jaroslav opet imao momčad, znatno se ojačao igračima iz NHL-a. No, oni će uvijek biti u sjeni tragično preminule momčadi.

Kako kaže njihov slogan: Naša momčad, zauvijek.

LOKOMOTIV

Igrači:

Vitali Anikejenko, 26, Rusija

Mikhajl Baladin, 31, Rusija

Genadij Čurilov, 24, Rusija

Pavol Demitra, 36, Slovačka

Robert Dietrich, 25, Njemačka

Aleksander Galimov, 26, Rusija

Marat Kalimulin, 23, Rusija

Aleksander Kaljanin, 23, Rusija

Andrej Kirjukin, 24, Rusija

Nikita Kljukin, 21, Rusija

Stefan Liv, 30, Švedska

Jan Marek, 31, Češka

Sergej Ostapčuk, 21, Bjelorusija

Karel Računek, 32, Češka

Ruslan Salej, 36, Bjelorusija

Maksim Šuvalov, 18, Rusija

Karlis Skrastinš, 37, Latvija

Pavel Snurnitsijn, 19, Rusija

Danil Sobčenko, 20, Rusija

Ivan Tkačenko, 31, Rusija

Pavel Trakanov, 33, Rusija

Juri Uričev, 20, Rusija

Josef Vašiček, 30, Češka

Aleksandar Vasijunov, 23, Rusija

Aleksander Vjukin, 38, Ukrajina

Artek Jarčuk, 21 Rusija

Treneri:

Brad McCrimmon, 52, Kanada

Aleksander Karpovtsev, 41, Rusija

Igor Korolev, 41, Rusija/Kanada

 

Photo: “Дмитрий Медведев на месте крушения Як-42Д” by Сайт президента РФ – http://kremlin.ru/news/12609. Licensed under Creative Commons Attribution 3.0 via Wikimedia Commons