NHL Draft 2011 Bridget Samuels / Flickr.com

NHL otkriva planove za World Cup

Toronto – Uskoro kreću trening kampovi i pripremne utakmice za novu NHL sezonu, tako da NHL i NHLPA imaju pune ruke posla, ali danas su u javnost izašli s informacijama za World Cup of Hockey, ili Svjetski Kup koji se zadnji puta igrao 2004. (Kanada je osvojila zlato).

Dogovoreno je da će se Kup igrati samo u Torontu, u Air Canada Centeru, odnosno domu Maple Leafsa, i to između 17. rujna i 1. listopada slijedeće godine. Što se pravila tiče, ona će biti standardna NHL pravila, kao i sama ledena ploha koja će biti NHL dimenzija. Momčadi su podijeljene u dvije skupine.

Skupina A:

  • Kanada
  • Češka
  • Europa
  • SAD

Skupina B:

  • Finska
  • Sjeverna Amerika
  • Rusija
  • Švedska

Tim Europa će se sastojati od europskih igrača koji nisu iz Finske, Švedske, Rusije i Češke, odnosno momčadi koje već nastupaju na Kupu. Tim Sjeverna Amerika će biti sastavljen od isključivo Sjevernoameričkih igrača koji na dan 1.10.2016. nemaju više od 23 godine, dakle isključivo od mladih igrača, dok će SAD i Kanada svoje rostere popuniti igračima koji imaju više od navršene 23. godine.

Format natjecanja je takav da dvije najbolje momčadi iz svake skupine prolaze u polufinale, a pobjednici koji se u finalu sretnu igraju finale na “dvije dobivene” odnosno momčad koja prva dođe do dvije pobjede osvaja zlato.

Što se samih rostera tiče oni će biti sastavljeni od 23 igrača, odnosno 3 vratara i 20 igrača, a momčadi svojih prvih 16 igrača moraju prijaviti najkasnije do 1. ožujka slijedeće godine.

Ovaj projekt je naišao na vrlo dobar odaziv među igračima i navijačima koji 12 godina žude za ovakvim natjecanjem.

Ovo bi moglo biti sjajno iskustvo. Uvijek je uzbuđujuće kada trebaš predstavljati svoju reprezentaciju na tako elitnoj razini. Radujem se zaigrati s nekim igračima s kojima volim igrati, i kako nisam išao u Soči ovo mi je jedina prilika za to. Uzbuđen sam i nadam se da ću biti u momčadi. – Steven Stamkos, Tampa Bay Lightning

Miro Šatan je izabran da bude generalni manager momčadi Europe, a njegov sunarodnjak i kapetan Boston Bruinsa, Zdeno Chara podijelio je svoje mišljenje o natjecanju.

Mislim da će težak zadatak biti na managerima da odaberu prave igrače za pravi turnir. Igrat ćemo u Sjevernoj Americi, na Sjevernoameričkom ledu. Ne kažem da Europljani nisu sposobni igrati ovdje, ali mislim da se treba prilagoditi ledu i sustavu igre. Mislim da je bolje da igraju igrači iz NHL-a. Mislim da ćemo to i gledati, ali tko zna, možda vidimo i momčad sastavljenu samo od Europljana. Ali sustav igre ovdje i tamo su potpuno različiti.

Oilersov Nugent-Hopkins koji ima 22 godine kaže:

Bit će to malo drugačije. Jasno da svako natjecanje Kanađi igraju protiv Amerikanaca i jednostavno odrasteš ne misleći da ćeš igrati protiv Kanade. Ali Tim Sjeverna Amerika će biti kompetitivan tim, bit će sastavljen od mladih igrača koji iza sebe imaju NHL iskustva, tako da neće biti samo mladi igrači, bit će to borbeni igrači iz NHL-a.

Photo by Bridget Samuels / Flickr.com