Jamie Rivers / Photo by Davor Sajko / KHL.hr

NEVJEROJATNA PRIČA IZ ZAGREBA: Kako je kanadska zvijezda umrla i – oživjela!

Uz zagrebačke hokejaše proteklih 30-ak godina su se vezale nevjerojatne priče. Od nekih bi se bez problema mogao napraviti i holivudski hit.

Primjerice – Joseph Hayse igrao je za Medveščak u sezoni 1987/1988. Srčanog omalenog Amerikanca je voljela publika, a on se zaljubio u Zagreb i – pogrešnu djevojku. Mladić iz Aljaske je u Hrvatskoj doživio noćnu moru koju neće nikad zaboraviti. Ljubomorni bivši momak (tadašnji vojni milicajac) dočekao je Haysea i djevojku ispred Doma sportova, pištoljem oduzeo njoj život na parkingu i ubrzo počinio samoubojstvo. Haysea je luđak, srećom, poštedio.

Ukrali automobil golmanu

Bivši NHL golman Philippe DeRouville odigrao je 2007. godine samo pet utakmica za Medveščak, nije se nešto iskazao, a nesretnom Kanađaninu u tom kratkom boravku u hrvatskoj metropoli je ukraden vrlo skupocijeni automobil. Čovjeku se vjerojatno zgadila Hrvatska do kraja života, a Zagreb je bila posljedna hokejaška postaja Stevea Montadora.

Steve Montador (Igor Šoban/MDV Press)

Steve Montador (Igor Šoban/MDV Press)

Popularni Monty stigao je debitantske KHL sezone (2013. godine) i odigrao samo 11 utakmica u Medveščaku. Zadobio je u Americi koji potres mozga previše i velika karijera braniča sa preko 600 NHL utakmica je stigla do kraja. U Zagrebu nije išlo, bolovi su bili prejaki, zadobio je još jedan udarac u glavu i zamrznuo je ugovor s Medveščakom, te otišao kući u Kanadu.

Montador preminuo

Umro je godinu kasnije, u 35. godini u svom domu u predgrađu Toronta. Zaspao je i nije se probudio. Mediji su špekulirali razne bljuvotine poput predoziranja, a na kraju je autopsija pokazala da je od silnih udaraca Montador zadobio kroničnu encefalopatiju mozga.

Priča sa znatno sretnijim završetkom dolazi iz doba dok je Medveščak još igrao u EBEL-u. U Zagreb je stiglo nevjerojatno pojačanje. Jamie Rivers je koju sezonu ranije igrao za legendarne Detroit Red Wingse, u braničkom paru s jednim od najvećih svih vremena –Nicklasom Lidstromom. Čovjek je stigao krajem 2010. i službeno – umro u Zagrebu.

Zakucao suparnika i – umro

Na jednom gostovanju toliko je jako udarcem na tijelo zakucao suparničkog igrača, da se nesretnik nije dizao par minuta s leda, a Jamie je zamalo izgubio život koji dan kasnije. Kako je protivnik sagnuo glavu, od siline udarca došlo je do unutarnjeg krvarenja kod Kanađanina.

Hokejaš, čvrst dečko kakav već jest, nije se previše brinuo. Prošao je svašta u karijeri i iako se osjećao umoran, suprugu i četvero djece drugi je dan pospremio na avion. Obitelj se vraćala iz Zagreba nakon božićnih praznika.

Odspavao sam nakon aerodroma i osjećao još umornije. Nisam se mogao micati, bol je bila ogromna, mislio sam da me uhvatila gripa. Suigrač me došao posjetiti, da vidi jesam li gladan i rekao – izgledaš grozno, kao da umireš. Nazovi trenera ili odmah odi u bolnicu”, ispričao je Rivers i nastavio:

Nakon brojnih ultrazvuka i rentgena, doktor mi je rekao da imam obilno unutarnje krvarenje i da me moraju otvoriti jer je previše krvi. Operacijska soba je bila u podrumu bolnice, djelovalo mi je kao da sam u filmu Hostel. Bio sam na telefonu sa suprugom koja je putovala prema St. Louisu, a doktor mi je objasnio da će mi sada obrijati prsa i da hitno prekinem telefonski poziv…

Buđenje baš i nije bilo očekivano.

Jamie Rivers i Robby Sandrock  Photo by Davor Sajko / KHL.hr

Jamie Rivers i Robby Sandrock
Photo by Davor Sajko / KHL.hr

Gol nakon operacije

Probudio sam se nakon operacije bez ijednog komada odjeće. Ništa na meni, nikakve žice, aparatura, bez deke i jastuka. Pokušao sam ustati, jako je boljelo i napravio sam nekakav zvuk. Deset ljudi u sobi je zastalo, pogledalo i dojurilo u trenu.”

Jamieju nije bilo ništa jasno, dva tjedna kasnije izašao je iz bolnice i saznao cijelu istinu.

Doktor mi je tek tada objasnio da sam izgubio previše krvi, kako mi je stalo srce i da su mislili da su me izgubili. Pokušali su me oživljavati nekih 90 sekundi i rekli – odustajemo. Bio sam dvije minute i 22 sekunde mrtav.”

Srećom, čudesno se probudio i za uspomenu ima rariteni suvenir.

Doktor mi je dao smrtni list i rekao – stvarno ne znam što da radim s tim sada, ali evo stavljam ga među tvoje stvari.