Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Nakon Orlova Medvjedi dočekuju Bikove

Nakon što su sinoć uvjerljivo svladali Villach, momčad Medveščaka sutra očekuje nešto teži ispit na domaćem ledu jer im dolaze gosti iz Salzburga.
Ponovno će to biti susret dvije “životinje” ili možda ipak tri ako ćemo suditi po njihovom grbu. No to nije bitno jer Medveščak je dobroj formi, momčad raste iz utakmice u utakmicu. Bradley je to posložio jako dobro u kratkom vremenu i zaista nije bitno hoće li biti bik ili dva ili njih sto, Medvjedi će svoj brlog obraniti!
U to da će Medveščak sutra igrati jako dobro i pobjediti ne sumnja niti jedan navijač, možda samo pokoji skeptik, ali to je zanemarivo, ipak kako ja nisam neki prognostičar i više volim cold hard facts onda ćemo se u nastavku ovog teksta upravo time i pozabaviti.

Za početak bacimo oko na tablicu, a ona nam kaže da je Red Bull na 4. mjestu (19-14-3-1) sa osvojena 64 boda, dok Medveščak drži 6. mjesto (14-15-3-4) i pri tome ima 52 boda. Statistika nam kaže i da Red Bull ima omjer golova 126:102 dakle +24, dok je Medveščak i po tom pitanju nešto slabiji sa omjerom 108:110 odnosno -2.
Krivac za takvu statistiku domaće momčadi leži u činjenici da su imali dugačku seriju poraza.
Valja spomenuti da je Red Bull druga momčad lige po iskorištenosti powerplaya. Naime zabili su 37 pogodaka sa igračem više ili gotovo jednu trećinu svojih ukupnih pogodaka. Iskorištenost powerplaya u postotku iznosi im 25,2 % dok je Medveščak s druge strane najlošija momčad lige po tom pitanju. Medvjedi su uspjeli postići samo 18 pogodaka, postotak je mizernih 12,9 %, a da stvar bude gora primili su čak 5 golova sa igračem više.
Ipak Medveščak se može pouzdati u svoje penalty killere koji drže drugo mjesto lige sa 84,9 % uspješnosti i koji su pri tome zabili 6 shorthanded golova. Salzburg ne zaostaje previše, drži 7. mjesto sa 79,4 % i 5 SH golova.
Ono što valja zabrinuti obranu Medvjeda je činjenica da Salzburg NEOPRAŠTA!  Momčad je to koja je vodeća po efikasnosti sa 10,68 %, dok je Medveščak tek na 9. mjestu u toj kategoriji sa 8,65%.
Salzburg dolazi Medveščaku u goste nakon dva poraza i sa željom da sezonsku seriju završi pobjedom.
Podsjetimo, ove dvije momčadi do sada su se susrele tri puta, u Austriji su slavili domaćini sa 3:1 i 5:2, dok su u studenome u jedinom susretu u Ledenoj slavili Medvjedi 6:3 na krilima Sondrea Oldena koji je tada postigao hat trick.

Govorimo samo o Salzburgovim prednostima i čega se Medveščak treba pripaziti, ali i mi svoje konje za trku imamo. Prvo nam svima naravno padne na pamet najbolji igrač lige po bodovima Morley, koji je ujedno i drugi strijelac, ali i drugi asistent lige. Neizostavan je tu naravno i već prije spomenuti Olden, ali i Netik. Njih trojica ujedno čine najubojiti trojac Medveščaka, gdje im se još pridružuje i Boivin koji je treći strijelac (12 golova) domaće momčadi.
Hughes, Raffl i Duncan su tri igrača Salzburga sa najviše bodova do sada. Hughes ih je skupio 40, Raffl 39, dok Duncan malo kaska iza njih sa 30 bodova. Iako austrijanci imaju širok roster i svatko je sposoban ugroziti vrata Medvjeda, ako zagrepčani misle do bodova sutra svakako bi trebali njih trojicu zatvoriti, posebno jer je Raffl najbolji strijelac Red Bulla sa 17 postignutih pogodaka do sada, a Hughes je najbolji asistent lige sa 31 asistencijom.

Što se vratara tiče kod Medveščaka se sve zna, Poulin i Rosandić su statistički podjednaki, ali Poulin je prvi vratar Medvjeda. Do sada je skupio 637 obrana, odnosno visokih 92 % sa 2,79 GAA što ga je stavilo na 5. mjesto lige. Što se gostiju tiče, u dva susreta do sada među vratnicama je bio Gračnar, iako im je prvi vratar nama poznati Starkbaum koji je statistički 10. vratar lige sa 636 obrana, 91,2 % i 2,48 GAA.
U međusobnim susretima naši vratari ne briljiraju. MacIntyre je branio prvi susret protiv Salzburga i upisao poraz, njega više nema u rosteru i u druga dva susreta na njegovo mjesto je stao Poulin koji je u ta dva susreta upisao poraz i pobjedu, imao je 55 obrana 87,5 % i 4,00 GAA. Njegov kolega s druge strane Gračnar je također upisao dva susreta i poraz i pobjedu. On je obranio 51 udarac (85,6%) i ima 3,05 GAA, dok je u jednom susretu priliku dobio Starkbaum i upisao je pobjedu sa 28 obrana, 93,3 % i 2,00 GAA.

Za kraj ove statističke analize i svojevrsne najave sutrašnjeg dvoboja spomenimo igrače koji su odigrali dobro u prethodnim susretima. Što se Medveščaka tiče to je Olden koji je upisao 4 pogotka, Boivin sa pogotkom i dvije asistencije te Tikkanen i Morley koji imaju po tri asistencije. S druge strane pak Schremp ima pogodak i 4 asistencije, Mueller dva pogotka i dvije asistencije te Hughes sa dva pogotka i asistencijom. Spomenimo tu još Raffla koji je dodao 4 asistencije.

Kako je to Drago Ćosić rekao statistika nam otkriva puno, ali nikada sve. Tako je i sa ovime, oslanjajući se na statistiku možemo prognozirati pobjedu gostiju, ali ima tu jako puno faktora, u svakom slučaju Medveščak ako sutra želi do pobjede morat će napraviti nekoliko stvari:

1. Smanjiti kazne na minimum.

2. Ubrzati protok paka na powerplayu

3. Bekovi ne smiju raditi greške u neutralnoj zoni ili na protivničkoj plavoj (poput Boivina sinoć) te pokrivanje u obrani mora biti bolje jer iako momčad Salzburga nema pojedinca koji odskače, cijela momčad je sposobna ugroziti vrata Medveščaka.

Sa ove tri stvari završavamo našu najavu utakmice koja je na rasporedu sutra u 17:30 u Domu Sportova. Dođite i podržite Medveščak u što većem broju, mi hoćemo sigurno.

Photo by Davor Sajko / KHL.hr / HRsport.net

Nakon Orlova Medvjedi dočekuju Bikove

Tko dobiva sutra?

Thank you for the vote!