Photo: KHL4ALL

[NAJAVA] Medvjedi imaju prednost, mogu li je povećati?

Nakon trilera u Linzu u petak, četvrtfinalna serija između Crnih Krila i zagrebačkih Medvjeda seli u Ledenu dvoranu. Nakon predugih pet godina Medveščak je konačno ostvario pobjedu u doigravanju, a zagrebačka publika ponovno se može veseliti dvobojima u doigravanju u kojem bi Medveščak mogao biti nešto više od kibica.
 
Mikko Lehtonen pronašao je put do Ouzasove mreže u 65. minuti susreta za četvrti i pobjedonosni pogodak Medvjeda u petak, čime su poveli 1-0 u seriji. Utakmica u Zagrebu bit će vrlo važna i zbog psihološke prednosti koju Medvjedi mogu ostvariti, uz naravno rezultatsku, eventualnom pobjedom danas.
 
Kada bi Medvjedi poveli 2-0, serija se na dvije utakmice seli u Linz, a momčad iz središnje Austrije našla bi se u situaciji kada treća utakmica postaje biti ili ne biti – rijetko tko se vraća nakon 3-0. U teoriji postoji šansa da Medveščak prođe glatko “metlicom”, ali to je više fikcija nego stvarnost, za očekivati je da će Linz barem u jednoj domaćoj utakmici izvojevati pobjedu.
 
Ne računajući doigravanje Linz je sezonsku seriju dobio 4-2, a ako uračunamo doigravanje, Medveščak je povezao dvije gostujuće pobjede u Linzu.
 
Po vrata Medveščaka najopasniji je trojac Lebler-Locke-Schofield, koji je ove sezone 84 puta pronalazio put do protivnikove mreže, a zanimljivo je spomenuti da je šest igrača postiglo 76% svih golova za Crna Krila, odnosno do ovog susreta 149 od 196.
 
U međusobnim susretima posebno su se istakli Corey Locke, ujedno i najbolji strijelac Linza, sa 16 bodova (3+13), 12 je skupio Brian Lebler (7+5), a Fabio Hofer ih ima 11 (2+9). Posebnu pažnju valja posvetiti i Joelu Brodi koji je Medveščakovu mrežu ove sezone tresao sedam puta, kao i ranije spomenuti Lebler.
 
Na vratima Linza ne bi trebalo biti dvojbe, Michael Ouzas je “jedinica” i ne bi trebalo biti iznenađenja u tom segmentu. Medveščakov gol je puno veća enigma – hoće li se Doug Bradley držati one “pobjednička ekipa se ne mijenja” ili će pokušati s promjenom vratara. Carr je u Linzu izvukao par nerealnih obrana, međutim i dalje je dosta nesiguran i prima lake, da ne kažemo i pacerske golove. Bolji je od Rosandića u igri iza gola i samom čitanju igre, što je dovelo do toga da je Linz odustao od ubacivanja paka u trećinu već su ga pokušavali unijeti. Statistički je Vilim Rosandić bolji, no do početka susreta se neće znati tko večeras brani.
 
U redovima Medvjeda protiv Linza su najraspoloženiji Tyler Morley (5+7), Sondre Olden (3+6) te Tomaš Netik (4+3). Tijekom cijele sezone upravo je taj trojac najefikasniji s ukupno 169 bodova, iako je kod Netika vidljiv pad forme u drugom dijelu sezone.
 
U ovakvim napetim i izjednačenim utakmicama – sve osim jedne odlučene su jednim pogotkom – veliku, ako ne i presudnu ulogu mogu odigrati specijalni timovi. Igra s igračem više velika je boljka Medveščaka, a Linz je izuzetno opasan kada ima igrača više u polju. Medvjedi su i dalje posljednji u Ligi po iskorištenosti igrača više s mizernih 14%, dok je Linz na visokom trećem mjestu (23.5%). S igračem manje Linz se nešto bolje brani, ali u tom segmentu stvari su više-manje izjednačene.
 
Nakon ovog susreta serija ponovno seli u Austriju, 13. i 16. 3. igra se u Linzu, a eventualna 5. i 6. utakmica igrat će se u Zagrebu 19. i 20. 3.
  MEDVEŠČAK LINZ
Forma WWLWW WWLLL
Najbolji igrači Tyler Morley 66 bodova (25+41)
Sondre Olden 58 bodova (28+30)
Tomaš Netik 45 bodova (15+30)
Corey Locke 71 bod (23+48)
Brian Lebler 66 bodova (39+27)
Dan DaSilva 56 bodova (22+34)
Najbolji vratar Vilim Rosandić, 91.6%, 2.76 GAA Michael Ouzas, 91.4%, 2.72 GAA
Igrač više 14% (12) 23.5% (3)
Igrač manje 81.3% (6) 81.9% (4)
Efikasnost 9.12% (7) 10.44% (2)

Photo: KHL4ALL