KHL Medvescak - Spartak 
Photo by Krume Ivanovski/KHL.hr

Medveščaku oteti bodovi!

U posljednoj utakmici u prvom domaćem nizu u ovoj sezoni KHL-a, hokejaši Medveščaka upisali su drugi poraz, možda i bolniji od onog prije dva dana kada ih je „potopio“ Torpedo.
Hokejaši Spartaka ostvarili su minimalnu pobjedu zahvaljujući powerplay pogotku Radila sredinom posljednje dionice.
Ovom se pobjedom Spartaka nastavila tradicija da u susretima ova dva protivnika pobjedu uvijek odnosi gost.

U današnjem susretu Medveščak se digao i odigrao puno bolje nego prije dva dana. Već na samom početku vidjelo se da su domaći hokejaši „napaljeni“ odmah su krenuli žestoko na gol Svenssona i već u prvoj minuti uputili su dva dobra udarca.
Spartakov napad praktički nije ni postojao sve do 13. minute kada je Dyblenko zabio gol koji su suci poništili, jer je napdač gostiju bio u debelom offsideu.
Činilo se da Medveščak ima rješenje za Spartak jer bilo je očito da gostujuća obrana ne funkcionira dobro pod pritiskom i visokim forecheckom kojeg su domaći koristili veći dio prve dionice, ali s obzirom na kroničan nedostatak bekova (Perkovich je igrao beka) bilo je jasno da Medvjedi ne mogu stalno igrati u tako visokom ritmu pa je kraj prve dionice pripao gostima, ali Taylor s jedne strane i Svensson s druge strane su bili odlično raspoloženi.

U drugom su periodu hokejaši Medveščaka počeli raditi greške u obrani što je dovelo do nekoliko prekršaja, ali penalty killersi i Taylor na golu su bili na visini zadatka, pa su domaći uputili čak i dva dobra udarca sa igračem manje.
Sredinom druge dionice, nakon što se brojčano stanje na ledu izjednačilo ubrzala se i igra. Iako statistika kaže da su u ovom periodu igre gosti natpucali domaće 14-7, treba reći da su igrači Spartaka pucali uglavnom iz daljine i iz otvorenih udaraca, dok su domaći igrači stvarali opasnije prilike, ali Svensson je bio nesavladiv, a ako je Svensson i pogriješio, pogrešku je napravio i napadač Medveščaka.
S obzirom na igru jedne i druge momčadi i rezultat bilo je jasno da nas čeka zanimljiv zadnji period i neizvjesnost do samoga kraja.

Ponovno je Medveščak bolje otvorio trećinu, te su u prvoj minuti uputili čak četiri udarca na gol Spartaka. Osim što su bili bolji u udarcima na gol, Medveščakovi su hokejaši odnijeli čak 20 bulija više od gostiju (43-23), ali niti jedan od osvojenih posjeda nisu uspjeli kapitalizirati.
Najbolju šansu za gol domaćin je imao na samom početku posljednjeg perioda kada je na klupu za kažnjene poslan Bobrov koji je dobio 2+2 minute kazne. Međutim, Medveščak je odigrao najgori powerplay ove sezone i nedugo nakon povratka kažnjenog igrača Smejkal je završio na klupi i Spartak je imao priliku na powerplayu.
Minutu i pol sa igračem manje domaći su se branili odlično, a onda su bekovi ostavili Radila samoga i Taylor tu nije mogao ništa.
Nakon primljenog gola Medveščak se evidentno digao i stisnuo Ruse u njihovu trećinu, ali pogotka nije bilo, čak niti kada su izvadili Taylora i probali sa šest igrača na ledu.
Ali, mora se priznati da su Titov i legendarni Kozlov na klupi Spartaka svoju momčad postavili vrhunski i Spartak je nakon zabijenoga gola bio stisnut, ali nisu popustili pod pritiskom, te su kroz obranu i reakcije bekova držali Medveščak na distanci i iskontrolirali su utakmicu do kraja.
KLJUČ ZA POBJEDU:
OBRANA – Iako je Medveščak stiskao i uputio 34 udarca na gol Svenssona, iako je u nekim trenucima obrana Spartaka djelovala nesigurno, u ključnim trenucima kada je trebalo privesti susret kraju obrana je odradila lavovski posao.
SVENSSON – vratar Spartaka imao je svoj dan. Zaustavio je 34 udaraca na svoj gol, i kada ga je obrana ostavila na cjedilu pokazao je svu raskoš svoga talenta i po mom skromnom mišljenju zaslužio titulu prve zvijezde susreta.
KAZNE – Iako Medveščak za razliku od proteklih susreta nije imao puno kazni momčad Spartaka je imala samo 6 minuta igrača manje, ali treba naglasiti da je Bobrov dobio 2+2, dakle u suštini samo su dva prekršaja napravili, i time si nisu narušili kontinuitet igre što ih je u konačnici dovelo do pobjede.

Medvjedi sada odlaze na dugačku turneju, te će izbivati iz Ledene sve do 30.09. kada će u Zagrebu ugostiti Slovan iz Bratislave.

Photo by Krume Ivanovski/khl.hr