Predstavljanje momčadi Medveščak

Medveščak predstavio momčad uoči nove KHL sezone

Piše: Antonio Ljubić

Medveščak je predstavio svoju momčad za treću sezonu u KHL-u. Damir Gojanović je ispunio predsjedničku dužnost i prvi se obratio slušateljima, a onda su uslijedili sportski direktor Aaron Fox i trener Gordie Dwyer.

Zadnjih šest mjeseca nisu bili laki. Medveščak je prošao kroz razne nedaće i poteškoće, no i dalje daje naznaku da je, i da će biti jedna pozitivna sportska priča.

Zadnjih 6 mjeseci nisu bili laki, međutim sad smo ušli u ovaj dio pred otvaranje sezone pa je lakše,” odahnuo je Gojanović.Normalno, bit ću totalno smiren kad bacimo pak i krene prva utakmica. Onda nekako odahneš jer je krenulo. U ovom dijelu sam ja jako zadovoljan jer gospoda oko mene koja se brine za sportski dio rade dobar posao. Cijela priprema je napravljena jako dobro, sa iskustvom od godinu, dvije ispred nas – jednom uspješnom godinom i jednom manje uspješnom. Na greškama se najbolje uči tako da smo mi uzeli svo to iskustvo i pokušati ćemo ove godine napraviti još bolji posao, ako bude moguće i bolji posao nego što je to bilo prve sezone. To je cilj i nadam se da ćemo uspjeti.”

Gojanovićeva je inicijativa bila da se u momčad uključe ruski igrači i više Europljana. To, pak, onda znači da će biti manji broj igrača iz Sjeverne Amerike.

To je ovisilo o situaciji na tržištu s igračima, o cijenama, o situaciji koja se događala u Rusiji,” krenuo je Gojanović. “Rublja je otišla prema dolje i neki igrači su postali dostupniji. Od lige smo dobili punu podršku i pomogli su nam nabaviti neke igrače kroz njihove klubove. Nadam se da će i taj dio uspjeti. Publika je zahtjevna, stalno traži nešto novo i nadam se da će ovaj koncept koji smo pripremili biti uspješan. U pripremnoj fazi se pokazao uspješnim i imali smo jedan skor od 6:0 koji dosad nismo imali. Ali neću hvaliti, u hokeju je najbitnije da se ostane zdrav, a za to će nam trebati i malo sportske sreće.

No, budžet ipak previše toga nije dopuštao..

Mi igramo u KHL-u i to uvijek možemo iskoristiti za motivaciju igračima koji ovdje dolaze,” krenuo je Fox.Ovo je odličan klub, grad također. Naravno, teško je slagati momčad, ali mislim da smo odradili dobar posao i da imamo sjajnu grupu igrača. Nije toliko bila stvar u drugačijem konceptu nego koje i kakve igrače smo mogli dobiti za pravu cijenu. Imamo vrlo dobre europske igrače koji su došli i usredotočeni su na ono što želimo napraviti ovdje. To su vrlo karakterni igrači i situacija u svlačionici je puno drugačija od one prošle sezone. Jedva čekamo srijedu i početak sezone.

KHL Medveščak Zagreb 2015

Photo: KHL Medveščak Zagreb

Zadovoljstvo slatkom osvetom bivšim rivalima iz EBEL-a nije bilo lako sakriti.

Pa je, više bi volio da smo KAC dobili 9:0 (smijeh), ali evo Villach je stradao tim rezultatom,” u veselom tonu će Gojanović.Isto tako smo mi gubili od tih klubova u prijašnjim utakmicama i nekad mi je bilo teško. I vi novinari ste nas dočekali s takvim tekstovima pa nek i oni malo osjete kako je to. I to je sport, danas si na jednoj strani, sutra si na drugoj. Međutim ovo moramo znati cijeniti, to su ozbiljni klubovi, oni ovo rade duže od nas.”

Oko glavnog trenera Dwyera je bilo puno skeptika, no zasad (bez brige, pokucali smo tri puta o drvo) je Dwyer odradio, u najmanju ruku, sasvim solidan posao. Većinu vremena je proveo na ledu, no za pokoju šetnju gradom pronađe vrijeme.

Puno vremena smo provodili na ledu, ovdje i na Velesajmu,” prisjetio se Dwyer. “Bilo je odlično, provodim dosta vremena sa svojim pomoćnicima kako bi se što bolje međusobno upoznali. Ipak, našao sam i vremena upoznati grad. Grad je jako lijep, vidjeli smo Trg bana Jelačiča, katedralu i ostale znamenitosti. Nastojim upijati ovdašnju kulturu, upoznati novo okruženje i dosad mi je bilo samo zadovoljstvo

Dwyer je Medveščaku četvrti trener u eri KHL-a, no za njega bi se moglo reći da je najintrigantniji.

Mene kao trenera zanima proces,” odlučno će Dwyer. “Moj zadatak je da razvijam identitet momčadi i da saznam što čini moju momčad uspješnom. To je važno imati kao trener i za momčad je vrlo važno da ima svoj identitet i prepoznatljiv stil igre. Moramo potrošiti puno vremena na početku sezone kako bi to otkrili. Za vrijeme priprema se veliki broj igrača nije uspio izboriti za mjesto u momčadi. Kriteriji su strogi, što je dakako dobra stvar.”

Vraćamo se na identitet momčadi. Fox, Gojanović, Belinić i ja dosta razgovaramo međusobno, kao i s našim pomoćnicima. Mislim da se ne ocijenjuje samo talent nego morate i upoznati igrače. Moraju se uklopiti u okolinu, timski koncept i to su kriteriji koje gledamo prilikom potpisivanja nekog igrača ili prilike da dođe na probu u trening kamp. Očekivanja od igrača moraju biti jasna i definirana, moraju razumjeti koji je koncept momčadi i identitet. Pronaći talentirane igrače je lako, ali pronaći talentirane i karakterne igrače je najteži posao.” zaključio je Dwyer.

Igrači su pojedinačno izlazili na led, a s velikom kapetanskom oznakom “C” na prsima isklizao jeMike Glumac:”Velika je čast predstavljati Medveščak, Zagreb i Hrvatsku u KHL-u”, rekao je novi kapetan.

Momčad Medveščaka otvara sezonu na domaćem ledu u srijedu, 26.08.2015. u 19:15 sati susretom protiv Amur Habarovska.