SKA St. Petersburg - KHL Medveščak Zagreb, 29.9.2014., Dom sportova (Krume Ivanovski/KHL.hr)

Medveščak o selidbi u Veliku Britaniju

Glasnogovornički ured Medveščaka iz Zagreba nakon naše objave o selidbi kluba oglasio se priopćenjem za medije i javnost. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izjava Kluba: Medveščak i KHL u Velikoj Britaniji

Donosimo službenu izjavu Kluba povodom pisanja međunarodnih i domaćih medija o selidbi KHL MEDVEŠČAK Zagreb u Veliku Britaniju, točnije u London:

KHL MEDVEŠČAK Zagreb je hrvatski klub hokeja na ledu i kao takav ostaje djelovati u Hrvatskoj točnije u Zagrebu. Ne postoje niti su ikada postojali pregovori ili planovi o preseljenju Medveščaka kao kluba u Veliku Britaniju ili bilo koji drugi grad ili zemlju.

Medveščak je u mogućnosti i sa zadovoljstvom će ponuditi svoje znanje i iskustvo u pokretanju i vođenju KHL kluba ukoliko za to bude postojao interes.

Hoće li Medveščak ostati u KHL-u nakon ove četvrte tzv. „bonus KHL sezone“, nakon prvotno planirane tri sezone igranja u KHL prvenstvu, ovisi o interesu i volji međunarodnih i domaćih  sponzora i partnera koji financiraju odnosno koji bi bili spremni financijski podržati ovaj projekt u budućnosti.

 

Ranko Vucinic, glasnogovornik

KHL MEDVEŠČAK Zagreb

Naravno, u samom priopćenju nije ništa opovrgnuto, niti potvrđeno. Svima je jasno da klub kao klub neće biti preseljen. Za razliku od američkog tipa sporta, u Europi su klubovi ili udruge, sportska poduzeća ili neki drugi oblik pravne osobe koje se u pravilu ne sele. U SAD-u je to čisti kapitalistički princip gdje kad se selidba dogodi, klub “zaboravlja” sav identitet i sve odlazi.

Svima je jasno da ako i dođe do preseljenja Medveščaka (ili kad), da će to biti samo “figurativno”. Klub, odnosno udruga građana koja posluje po HR zakonu, ostaje u Zagrebu zajedno sa svim obavezama. U London, u novu pravnu osobu, koja će “naslijediti” određenu stečevinu Medveščaka u KHL-u, sele pojedini ugovori igrača, trenera, “front office” osoblja. No, čak i da se “preseli” Medveščak kompletno u London, što bi to Medveščak odnio iz Zagreba? Pa naravno, gotovo ništa, osim nekoliko ugovora, možda neki dug, ili obaveze. Medveščak nije vlasnik ničeg, nema svoju dvoranu, klizalište, ima nekoliko poslovnih prostora pod najmom, no to je to. Ime ostaje Zagrebu, kao i amaterski pogon koji više manje i djeluje jednako još od povlačenja Gortana iz Medveščaka.

Naravno da klub prema izjavi PR-a ostaje djelovati u Zagrebu, klinaca uvijek bude, leda nešto ima, barem za sad. Isto tako i izjava o planovima preseljenja je vjerovatno točna – klub će ostati u Zagrebu, ali ugovori će otputovati, klub će ponuditi znanje i iskustvo, a što je to onda, nego preseljenje? 

SKA St. Petersburg – KHL Medveščak Zagreb, 29.9.2014., Dom sportova (Krume Ivanovski/KHL.hr)

Medveščak o selidbi u Veliku Britaniju

Odlazi li Medveščak iz Zagreba?

Thank you for the vote!