9695969462_9fbb8b1a78_o

[Komentar] Medveščak – katastrofa ili sportski neuspjeh?

Autor: Igor Oslić

Svjetla reflektora upravo su se ugasila. Završila je Medveščakova druga KHL sezona i to ranije nego su mnogi očekivali. Ovoga puta zagrebački oklopnici nisu uspjeli ući u doigravanje. Katastrofa ili realnost?

Prošle sezone Medveščak se uspio plasirati među najboljih osam ekipa u zapadnoj konferenciji i dohvatiti doigravanje. Međutim vrlo brzo bilo je sve gotovo jer je češki Lev bio prevelik zalogaj za Medvjede, no u klubu su svi bili zadovoljni kao i većina navijača jer je u premijernoj sezoni ostvaren play-off. Letvica je nakon prve sezone bila visoko podignuta i očekivao se identičan rezultat i u drugoj sezoni. No stvari od samog početka nisu krenule najbolje. Netom prije početka priprema Mark French je odlučio otići iz kluba i trebalo je krenuti u potragu za možda i “najjačom karikom” u momčadi, trenerom. Izabran je Chuck Weber, američki stručnjak koji je godinama radio u ECHL i AHL-u. Od samog početka ispalo je kako to nije bio dobar potez. Weber se nije snašao najbolje i ponekada se činilo da uopće i nije bio svjestan kvalitete KHL-a i snage pojedinih momčadi. Medvjedi su loše krenuli u sezonu, nizali su se porazi uz pokoju teško izborenu pobjedu i bilo je jasno da se bliži kraj suradnje s Weberom. Osim toga ove sezone u Medveščaku je bilo prometno kao na “kolodvoru”. Navikli smo već godinama da je Medveščak svojevrsni izlog za igrače, tj. da igrači dolaze u Zagreb i za manje ugovore, pokažu se kvalitetnima, privuku pažnju bogatijih klubova i obično već nakon prve sezone “dignu sidro” iz Zagreba. Iznimka se nije dogodila niti ovaj put. Mnogi igrači su otišli, stigla su nova lica u “brlog” i jasno da je trebalo dosta vremena da se igrači priviknu na novu sredinu i novoga trenera.

Međutim KHL nije liga koja je “strpljiva”. KHL je moćna liga u kojoj od samoga početka moraš biti pravi kako bi se mogao nadati uspješnoj sezoni, a to se Medveščaku nije dogodilo. Mnogi će se sjetiti i prethodne sezone pod vodstvom Frencha kako su “Medvjedi” također imali loš start, no isto su se tako uigrali i posložili nakon sedam uzastopnih poraza te krenuli u seriju pobjeda i dobrih rezultata koji su im na kraju i osigurali doigravanje dosta prije kraja regularnog dijela sezone. Mnoge stvari nisu ulijevale nadu da bi se i ove sezone stvari mogle ponoviti. Bilo je dosta lutanja, neuigranosti postava, zamjene koje su došle umjesto igrača koji su otišli nisu se pokazale adekvatnima, a osim toga usred sezone su počeli odlaziti i mnogi igrači i jasno da se nije mogao očekivati veliki uspjeh. Uprava je u listopadu otpustila Webera i dovela iskusnog trenera Douga Sheddena, trenera koji je bio finski izbornik te niz godina vodio švicarski Zug. Iskusni stručnjak zaustavio je daljnji pad momčadi radeći “u hodu” i nakon određenog vremena činilo se da kemija u momčadi stvorena, da se ekipa konačno uigrala i da dolaze bolji dani za Medveščak ove sezone. Momčad je doegnula svoj vrhunac pogotovo nakon Spengler cupa u Švicarskoj i početkom nove 2015. godine i tada čak i doigravanje nije izgledalo nedostižno. Međutim ipak se nije uspjelo ugurati u play-off. Možda je bilo premalo vremena, možda ovo i nije bila momčad za doigravanje. Uglavnom sezona Medveščaka u KHL-u je okončana u veljači i pred upravom je novi izazov i nova neizvjesnost, hoćemo li gledati KHL i sljedeće sezone u Zagrebu?

Nažalost politička situacija u Europi ne čini se bajna i pitanje je do kada će tako biti. Medveščak ima jamstva i garanciju sponzora i za sljedeću KHL sezonu budući da je ugovor potpisan na tri godine. Bilo bi zaista lijepo da se hokej ovakve razine i sljedeće godine gleda u Zagrebu.

Za kraj što još reći o ovoj sezoni, može li se smatrati neuspješnom? Ako se gleda samo rezultat i neulazak u doigravanje onda se ne može govoriti o uspjehu. Ali klub je izgurao još jednu sezonu u kojoj se borio sa mnogim teškoćama i na kraju ipak uspio privesti sezonu kraju. Ali bilo je i pojedinih svijetlih trenutaka poput pobjede nad Dinamom u Moskvi po prvi put u KHL-u, također je dva puta pobijeđen i Jokerit u Helsinkiju, da nabrojimo samo neke rezultate. Daleka putovanja, neudobni hoteli, problematična hrana također nisu bili baš ugodna stvar za izdržati. No kako su u klubu priznali i na njima leži odgovornost za pogreške ove sezone i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati u sljedećoj. Držimo im palčeve!