Medveščak - Lada 21.9.2014. Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr

VIDEO: Kolaps u Toljatiju!

Kada je Andreas Jämtin doveden u Medveščak, za njega se znalo da su mu odlasci na klupu za kažnjene poprilično učestali. No, prošlih nekoliko sezona je počistio za sobom, pazio je na kazne. Tako je i krenuo u Medveščaku, u 19 utakmica je sakupio samo 12 kaznenih minuta. Odlično se uklopio u navali s Glumcem i Perkovichem, čak je i zabio gol te upisao tri asistencije.

No, protiv Lade je on bio krvnik Medvjeda.Na početku zadnje trećine, kada je još bilo 1:1, Jämtin je na buliju, nakon standardnog laganog naguravanja s Aleksandrom Mokšantsevom, Ladinoj devedesetdvojci nabio palicu u, blago rečeno, nezgodno područje. Jämtin je dobio disciplinsku kaznu utakmice, a Lada powerplay od pet minuta. I tu se sve srušilo.

Jämtin možda i nije zaslužio disciplinsku kaznu utakmice, no jedna stvar je sigurna, njegov postupak je bio poprilično glup i nepotreban.

Isključenje u zadnjoj trećini je bilo prevaga, sva prednost je otišla na njihovu stranu i oni su iskoristili ponuđeno” rekao je strateg Medveščaka, Gordie Dwyer. “Ovo je igra detalja i kada ih izgubite iz vida, obično izgubite i utakmicu.”

Lada je početak powerplayja provela u Medveščakovoj zoni – uspostavili su ritam, efikasno kretali pak okolo. Anton Šenfeld je nakon nešto manje od minute i pol na powerplayju onda i doveo Ladu do vodstva nakon što je Blake Parlett “zujao” okolo na penalty killu te zaboravio pokriti Šenfelda ispred gola koji je preusmjerio pak Beluosova.

Gola za 3:1, djelo Antona Krisanova, ne bi bilo da Thomas Larkin nije na najlijeniji mogući način propustio Beluosova uz bandu na lijevom krilu. Larkin mu je probao postaviti nogu, Geoff Kinrade se onda bacio ispred gola da počisti nered koji je stvorio Larkin, no pak je završio na palici Krisanova te na kraju u mreži Taylora.

Danny Taylor nije branio od 23. rujna. Od tada ga je između vratnica većinom zamijenio Gašper Krošelj, koji je odradio čudo od posla. No, Taylor se u svojem povratku protiv Lade nije previše posebno iskazao. Jednostavno je propuštao lake golove. Kliše je okriviti vratare i Taylor nije u potpunosti kriv, no definitivno nije pomogao Medveščaku onoliko koliko je trebao – u zadnjoj trećini je od sedam udaraca na gol Lade propustio njih četiri.

No, Medveščak nije izgubio jer je igrao loše – falilo im je i ponešto sreće. Od poništenog gola na samom početku utakmice, sve do svih propuštenih prilika kroz ostatak utakmice. Frustracija je rasla, a Medveščak je opadao. Nakon 60 minuta utakmice, omjer udaraca na gol je bio 37 za Medvjede, a 22 za Ladu.

Moja momčad nije bila na potrebnoj visini danas” kritičan je bio Dwyer. “Od vođenja i kontrole paka do toga da smo što je više vrijeme odmicalo, davali Ladi sve više samopouzdanja. Nismo se držali našeg plana, nismo uspjeli uspostaviti našu igru.”

Nakon što je u nedjelju pobijedila Slovan te sinoć Medveščak, Lada se polako odmiče od dna lige. Medveščak se, pak, nakon gostovanja gdje su od mogućih 12 osvojili četiri boda, vraća u Zagreb gdje će u subotu protiv Avtomobilista započeti najdužu seriju domaćih utakmica ove sezone – njih sedam.

LADA TOLJATI – KHL MEDVEŠČAK ZAGREB 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)

TOLJATI – Lada Arena

Gledatelja: 3.500. Suci: Kadirov, Sergejev, Golovljov, Parfijonov.STRIJELCI: 1:0 Bočarov (Strelstov A, Volgin, 8), 1:1 Kvapil (Jurčina, 9, PP), 2:1 Šenfeld (Vorobjov, Beluosov, 44, PP), 3:1 Krisanov (Šenfeld, Beluosov, 46, PP), 4:1 Mastrijukov (Gurkin, 52), 5:1 Bučarov (53), 5:2 Brule (Smolenak, Kvapil, 58)

MEDVEŠČAK: Taylor, Krošelj – Morrisonn, Jurčina, Saarinen, Brule, Bjorkstrand – Kinrade, Larkin, Smolenak, Mertl, Kvapil – Parlett, Gysbers, Hedberg, Genoway, Giliati – Glumac, Jämtin, Perkovich. TRENER: Gordie Dwyer.

LADA: Masalskis, Semjonov – Vorobjov, Romanov, Zatovic, Bumagin, Mastrijukov – Flood, Bolšakov, Šenfeld, Beluosov, Krisanov – Viklund, Volgin, Streltsov A, Streltsov V, Bočarov – Gurkin, Komarov, Mokšantsev, Gurijanov. TRENER: Artis Abols.ISKLJUČENJA: Medveščak 33 minuta (Jämtin 27, Brule 2, Giliati 2, Gysbers 2), Lada 8 minuta (Streltsov V. 2, Zatovic 4, Beluosov 2, Volgin 2, Mastrijugin 2, Krisanov 2)UDARCI NA GOL: Medveščak 37 (13+14+10), Lada 22 (6+9+7)

POREDAK: 1. Lokomotiv 41 (14-6), 2. Jokerit 34 (11-7), 3. CSKA 40 (14-6), 4. Torpedo 39 (13-8), 5. Dinamo Moskva 36 (12-7), 6. Medveščak 34 (11-11), 7. Vitjaz 31 (12-9), 8. Dinamo Minsk 27 (8-11)

Photo by Krume Ivanovski / KHL.hr