Bridget Samuels

KHL se širi u Ujedinjeno Kraljevstvo

Ono o čemu se dugo špekuliralo, sada postaje stvarnost – Ujedinjeno Kraljevstvo postat će dijelom druge najjače hokejske lige na svijetu. KHL tako nastavlja daljnju ekspanziju na zapad, viziju koju je imao nekadašnji predsjednik te lige Aleksandr Medvjedev.
 
Nakon Crvene Zvijezde Kunlun iz Pekinga, KHL je dobio dozvolu Britanskog Saveza hokeja na ledu da oformi ekspanzijski tim za KHL u Londonu. Potvrdio je to za ruske, britanske i američke medije potpredsjednik Lige Georgij Kobiljanski.
 

Inače britanska hokejska liga je u stalnom usponu od 2003., trenutno u njoj nastupa 10 momčadi a redoviti su članovi i Lige prvaka. Nekada je u Londonu postojao klub, London Racers, ali je s djelovanjem prestao nakon sezone 2005/06.
 
EIHL (Elite Ice Hockey League) već duže vrijeme želi klub u glavnom gradu, a najglasniji je u tom bio vlasnik Nottingham Panthersa Neil Black. Sada, nakon ove vijesti, u kuloarima se pojavila špekulacija da bi upravo Black mogao biti glavni čovjek za probijanje KHL-a na britansko tržište.
 
Ovo je, uz britansku reprezentaciju koju smo ove godine vidjeli u Zagrebu, samo dokaz kako se kvalitetno ulaže u hokej i njegov razvitak na nehokejskom tržištu.
 
 

 

PuckDaddyjev Greg Wyshynski ipak spominje, opravdano rekli bismo, jednu manu ovog plana: londonska publika nije bila pretjerano zainteresirana ni za domaću ligu, protiv bliskih klubova, a kako će tek privući ljude u dvoranu protiv momčadi kao što su Sjeverstalj Čerepovec ili Metalurg Novokuznjeck? A nisu uspijevali protiv, primjerice, Edinburgha.
 
U svakom slučaju ovo će svima malo zagolicati maštu, a možda ćemo već 2017/18 u Zagrebu slušati “God Save the Queen”. Naravno, pod uvjetom da Medveščak nastavi igrati KHL.
 
Photo: Bridget Samuels